Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας για το 2016 ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή, η ΔΕΗ (67,5 εκ. ευρώ μετά από φόρους, έναντι ζημιών το 2015), σημειώνοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα της ρευστότητας βρίσκεται στην κορύφωσή του και αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς και ότι γίνεται προετοιμασία για την προσαρμογή της εταιρείας στα δεδομένα που δημιουργούν τα δομικά μέτρα (πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής) που απαιτούν οι δανειστές.
Αναλυτικά, η ΔΕΗ παρουσίασε το 2016 κέρδη προ φόρων ύψους 169,1 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 106,6 εκατ. το 2015) ενώ χωρίς τις εφάπαξ επιπτώσεις τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 255,2 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) διαμορφώθηκαν σε 1,063 δια. ευρώ, αυξημένα κατά 257 εκατ. , βελτιωση που συμφωνα με την ανακοίνωση οφείλεται ουσιαστικά στο χαμηλότερο επίπεδο προβλέψεων κατά 512 εκατ.
Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 478 εκατ., σε 5,25 δισ. λόγω μείωσης του μεριδίου αγοράς, των μειώσεων στα τιμολόγια αλλά και των ρευματοκλοπών.
Οι επενδύσεις αυξήθηκαν σε 867 εκατομμύρια ευρώ από 753 εκ. το 2015 και τα καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 262 εκατ. σε 4,5 δισ. ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης υπογραμμίζει ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός την αύξηση της κερδοφορίας, αλλά και τη μείωση του χρέους και την αύξηση των επενδύσεων και προσθέτει μεταξύ άλλων τα εξής:
-Σημαντικότερο πρόβλημα για τη ΔΕΗ Α.Ε. αναδεικνύεται στην παρούσα περίοδο η περιορισμένη ταμειακή ρευστότητα, συνεπεία της οποίας οι υπερήμερες υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους πιστωτές της είναι αυξημένες. Το πρόβλημα ρευστότητας, πέρα από το γενικότερο οικονομικό κλίμα, οφείλεται: α) σε συγκεκριμένους εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι πρέπει να επανεξεταστούν, όπως: η κάλυψη των ελλειμμάτων του λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών ΕΛΑΠΕ, η οποία έως το τέλος του 2017 αναμένεται να επιβαρύνει την εταιρεία πλέον των Euro 300 εκατ., και τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) με τα οποία η εταιρεία επιβαρύνθηκε το 10μήνο, μέχρι και τον 3ο του 2017 κατά Euro 65 εκατ. περίπου. Στα ανωτέρω προστίθεται και η επιβάρυνση της ΔΕΗ Α.Ε. κατά Euro 70 εκατ. τουλάχιστον από την ενεργειακή κρίση Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.
β) στο γεγονός ότι παρά την επιτυχία του προγράμματος των διακανονισμών ένας σημαντικός αριθμός πελατών αποφεύγουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ενώ και η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών παρουσιάζει υστέρηση. Για την αύξηση της εισπραξιμότητας η εταιρεία πέραν της εντατικοποίησης των συνήθων δράσεων θα προσφύγει στις υπηρεσίες εξειδικευμένων συμβούλων προσβλέποντας σε σημαντική βελτίωση.
– Κατά τις εκτιμήσεις μας λαμβανομένου υπόψη και του ότι το 2017 είναι χρονιά ιδιαίτερα αυξημένων υποχρεώσεων της Μητρικής εταιρείας (κυρίως λόγω χρεωλυσίων, τόκων και λοιπών χρηματοοικονομικών εξόδων Euro 850 εκατ. και συμβολαιοποιημένων επενδύσεων Euro 650 εκατ.), στις οποίες πρέπει να προστεθούν η απώλεια εσόδων και ρευστότητας λόγω ΝΟΜΕ, το πρόβλημα της μειωμένης ταμειακής ρευστότητας βρίσκεται σήμερα στην κορύφωσή του. Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται σημαντική βελτίωση από τα έσοδα της πώλησης του 49% του ΑΔΜΗΕ και την προαναφερθείσα επιστροφή κεφαλαίου από ΑΔΜΗΕ προς ΔΕΗ, ενώ μεσομακροπρόθεσμα αναμένεται βελτίωση της εισπραξιμότητας.
– Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να πραγματοποιηθεί με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο, χωρίς στρεβλώσεις και πρακτικές πρόσκαιρου και εύκολου κέρδους, που αποβαίνουν τελικά σε βάρος των καταναλωτών. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη αρχίσει η εργασία για τη σύσταση της πρώτης θυγατρικής εταιρείας πελατών της ΔΕΗ που θα διατεθεί στην αγορά.
– Τέλος ενόψη των διαφαινόμενων, με απαίτηση των δανειστών δομικών μέτρων για την επιχείρηση, έχουμε ήδη δρομολογήσει και εργαζόμαστε συστηματικά για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδιασμού στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται, ώστε να εκπληρωθεί ο διακηρυγμένος μας στόχος για ΔΕΗ μικρότερη μεν στον τομέα του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα αλλά μεγαλύτερη και ισχυρότερη ως εταιρεία μέσω της διαφοροποίησης σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες και της επέκτασης σε νέες αγορές. Σ’ αυτή τη βάση επιφυλασσόμαστε να διατυπώσουμε τις θέσεις μας στο επόμενο διάστημα, με την πεποίθηση ότι υπάρχουν ή μπορεί να διαμορφωθούν όλες οι προϋποθέσεις για θετική προοπτική».
Σημειώνεται ότι το ΔΣ θα προτείνει στη γενική συνέλευση την μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2016.
Αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ εδώ