Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι πρότεινε ο Μίχαλος στη Νέα Δημοκρατία για την έξοδο από την κρίση

Τι πρότεινε ο Μίχαλος στη Νέα Δημοκρατία για την έξοδο από την κρίση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις θέσεις της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ παρουσία του τομεάρχη Ανάπτυξης Οικονομικών της ΝΔ κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Αναλυτικότερα ο κ. Μίχαλος ανέφερε:.

«Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να διαμορφώνεται εκ νέου ένα σκηνικό αβεβαιότητας, το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και στις προοπτικές για ανάκαμψη το 2017.

Ως Επιμελητηριακή Κοινότητα είχαμε εκφράσει από νωρίς τις ανησυχίες μας για τις συνθήκες που επικρατούν στην πραγματική οικονομία. Συνθήκες οι οποίες προς το παρόν τουλάχιστον κάθε άλλο παρά ευνοούν την προσπάθεια εξόδου από την ύφεση.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2016 δυστυχώς επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες μας.

Η παράταση της εκκρεμότητας σε σχέση με την αξιολόγηση προκαλεί εδώ και πολύ καιρό ανασφάλεια και πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού και της Ε.Ε. για θετικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, στηρίζονται κυρίως στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Όσο οι εξελίξεις αυτές καθυστερούν, τόσο δυσχεραίνεται η επίτευξη του στόχου.

Η πρόσβαση στο πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι ζωτικής σημασίας ζητούμενο για την αγορά, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα, να αποκλιμακωθεί το κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης.

Ας ελπίσουμε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως και θα υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να αντληθούν τα αναμενόμενα οφέλη.
Διαφορετικά, η οικονομία θα εξακολουθήσει να σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Παρά το γεγονός ότι η θέση των τραπεζών βελτιώθηκε στη διάρκεια του 2016, οι συνθήκες πρόσβασης σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, παραμένουν ασφυκτικές.

Η φορολογική επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας κινείται πλέον σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Περίπου 6 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον, σε σχέση με το προηγούμενο έτος
Σε αυτές τις επιβαρύνσεις προστίθεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που ισοδυναμεί με καταστροφή για μια μεγάλη μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο αντίκτυπος της υπερφορολόγησης στην αγορά και στην απασχόληση είναι εμφανής.

• Το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών του ΓΕΜΗ ήταν αρνητικό και το πρώτο δίμηνο του 2017. Μέσα σε αυτό το διάστημα έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις

• Ο εμπορικός κόσμος κάνει λόγο για μείωση τζίρου της τάξης του 20% στις χειμερινές εκπτώσεις, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

• Στην αγορά εργασίας κυριαρχούν σε ποσοστό άνω του 50% οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Θέση του ΕΒΕΑ είναι ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει πραγματικά μόνο αν συντρέξουν συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις.

o Σταθερότητα και επιστροφή της εμπιστοσύνης: η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα. Κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος της χώρας μας

o Αποκατάσταση ομαλών συνθηκών πρόσβασης σε ρευστότητα

• Η Ελλάδα πρέπει να προλάβει να ενταχθεί εγκαίρως στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Ε.

• Να προχωρήσει ταχύτερα το σχέδιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

• Το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, είναι ένα θετικό βήμα που ήρθε όμως με μεγάλη καθυστέρηση. Και επιπλέον, χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις για να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην πράξη.

• Πρέπει να αναθεωρηθούν τα κριτήρια ένταξης, τα οποία είναι υπερβολικά αυστηρά και αφήνουν εκτός ρύθμισης μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

• Στο στάδιο της εφαρμογής πρέπει να δοθεί ουσιαστικός ρόλος στα Επιμελητήρια, τα οποία διαθέτουν ήδη τεχνογνωσία και εμπειρία στον τομέα της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

• Πρέπει να θεσπιστεί ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι μετά την υποβολή αίτησης για ρύθμιση των οφειλών, η εν λόγω αίτηση να αποστέλλεται στο Επιμελητήριο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο αιτών. Το εκάστοτε Επιμελητήριο θα αναθέτει άμεσα κατ` ελεύθερη κρίση την αίτηση και τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης σε Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητή από τον πίνακα Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών.

o Αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας

• Μείωση των φορολογικών συντελεστών που επιβαρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

• Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής

• Επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

• Αντιμετώπιση του παραεμπορίου, με την ίδρυση Ειδικού Σώματος Δίωξης, στη βάση των προτάσεων των Επιμελητηρίων.

• Μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου Τομέα.

o Πολιτικές για ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον:

• προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

• ολοκλήρωση Κτηματολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού

• απλοποίηση και κωδικοποίησης νομοθεσίας

• επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης

• δημιουργία Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Πάρκων

• ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας – παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

o Έμπρακτη στήριξη των εξαγωγών:

• διάθεση πόρων από τον αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ, για τη στήριξη επενδύσεων των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό

• επέκταση των προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.

• παροχή ειδικών κινήτρων μέσω της φορολογίας, για την άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότητας

o Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και των σχεδίων αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

o Εφαρμογή σχεδίου προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, με συνεργασίες κράτους – ιδιωτών, στα πρότυπα του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με επίσημες προβλέψεις και με εξαγγελίες. Η ανάπτυξη είναι θέμα εμπιστοσύνης στην οικονομία και βιώσιμων συνθηκών για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι διεκδικήσεις και οι προτάσεις του ΕΒΕΑ και της Επιμελητηριακής Κοινότητας εν γένει.

Και στη βάση αυτών των προτάσεων είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, συνεισφέροντας τη γνώση και την εμπειρία μας από την καθημερινή επαφή με τις παραγωγικές τάξεις του τόπου».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Γκένσερ και οι ”Αγάπες εκ του πονηρού”

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Δεν μπορεί να ανακάμψει η ΝΔ – Κολλημένη στο 25%

Δημοσκόπηση MEGA: Μεγάλη δυσαρέσκεια για κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Στα χαμηλά του 24,2% η ΝΔ

Δημοσκόπηση MRB: Στο ναδίρ η ΝΔ με μόλις 22,9% – Το 52,2% θέλει συνεργασία κομμάτων Κεντροαριστεράς

Σ. Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του Κ. Μητσοτάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr