Τον τρόπο με τον οποίο θα προσελκύσει επενδύσεις η Ελλάδα εξηγεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.Η σταδιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο , που βασίζεται στην μεγάλη συμμετοχή των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και στην αύξηση της συμβολής των εξαγωγών στο ΑΕΠ έχει συγκρατημένα αρχίσει.
Καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πρόοδο είναι βέβαια η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η βελτίωση της χρηματοδότησης της οικονομίας με χαμηλότερο κόστος καθώς και η διοικητική διευκόλυνση της επενδυτικής δραστηριότητας. Μια τέτοια πολιτική θα οδηγήσει μετά την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας και σε βελτίωσή της σε όρους τιμών.
Πρωτίστως όμως οι επενδυτές πρέπει να πεισθούν για τη σταθερότητα στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, στην οποία θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα φιλικό και πάνω από όλα σταθερό φορολογικό σύστημα».
Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, ως κεντρικός ομιλητής στην τελετή απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ 2016, που διοργάνωσαν το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και η Ethos Events.
«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει μέχρι τα μέσα του 2018 να υλοποιεί ένα απαιτητικό πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα και το οποίο με βάση τις εκθέσεις των θεσμών βρίσκεται σε κανονική τροχιά.
Παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις όλων μας, τα αποτελέσματα που παρήγαγε η οικονομία μας το 2016 ήταν αρκετά ικανοποιητικά. Μετά το 1ο τρίμηνο του έτους άρχισε να σταθεροποιείται και να περνάει σταδιακά σε φάση ανάκαμψης. Το ΑΕΠ έκλισε τελικά με θετικό πρόσημο (0,3%), τα δημοσιονομικά μεγέθη απέδωσαν ακόμη και υπερβάλλον πλεόνασμα (2% επί του ΑΕΠ) , ο τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (εξαιρουμένων των καυσίμων) αυξήθηκαν και για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης αναμένεται να καταγραφεί αύξηση των επενδύσεων» σημείωσε ο κ. Γκότσης προσθέτοντας πως «αναμφίβολα η Ελλάδα διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσέλκυση των επενδύσεων.
Η βελτίωση των υποδομών με την αποπεράτωση των βασικών οδικών αξόνων καθώς και η ύπαρξη ενός καλά εκπαιδευμένου στελεχιακού δυναμικού, αποτελούν μια καλή αφετηρία για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων τόσο από το εξωτερικό, όσο και για την ενεργό συμμετοχή της εθνικής μας επιχειρηματικότητας.
Ωστόσο, για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων απαραίτητη προϋπόθεση είναι , σύμφωνα και με τον πρόεδρο της ΕΚ, η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν και η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με απώτερο σκοπό μια δοκιμαστική αρχικά έξοδο της χώρας στις αγορές για άντληση κεφαλαίων με ικανοποιητικά επιτόκια.
«Στη συνέχεια και προς τα μέσα του 2018, με το τέλος του 3ου Προγράμματος θα πρέπει να είμαστε σε θέση για μια ολοκληρωτική έξοδο που θα επιτρέψει την πλήρη χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος εθνικός μας στόχος, αφού θα σημάνει την ανάκτηση ενός μεγάλου μέρους άσκησης αυτόνομης οικονομικής πολιτικής, που αποτελεί βασική στρατηγική επιδίωξη για την πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Γκότσης.
Σε ό,τι αφορά στην συμβολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΕΚ αναφέρθηκε καταρχάς στα έργα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την χρονιά που πέρασε (συμβολή στην αμκ των τραπεζών, εισήγηση στο Υπουργείο Οικονομικών για άρση cc για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για το crowdfunding, απελευθέρωση αγοράς εταιρικών ομολόγων).
Tα σχέδια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Στα σχέδια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνεται επίσης η εισαγωγή στην ελληνική αγορά μίας δέσμης εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων αναπτυξιακού χαρακτήρα καθώς και η ανάθεση, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, της εποπτείας στην ΕΚ για τα αμιγώς επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών που ρυθμίζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τα Ευρωπαϊκά Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EuVEKA) και για τα Ευρωπαϊκά Κεφάλαια Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (EuSEF).