Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΤτΕ: Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν το τέλος των capital controls

ΤτΕ: Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν το τέλος των capital controls
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

H πλήρης άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας, στην 61 σελίδων επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, που είδε την Πέμπτη  το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, σημειώνει πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της νέας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, καθώς και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι σημαντικά βήματα για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι εξελίξεις αυτές θα συμβάλουν περαιτέρω στην παγίωση της εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, επιτρέποντας τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

“Kαμπανάκι” για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών

Παράλληλα, η ΤτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με την επισκόπηση, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν οριακά το γ’ τρίμηνο του 2016, με τα ευρήματα να είναι, ωστόσο, ανησυχητικά καθώς προκύπτουν σημαντικές δυσκολίες στην αποτελεσματική διαχείριση τους.

Μάλιστα, η ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με συγκεκριμένα εργαλεία, για τη διαχείριση των πρώιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στην επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στο τρίτο τρίμηνο του 2016, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 107,6 δισ. ευρώ και το σύνολο των ανοιγμάτων ανήλθε σε 238 δισ. ευρώ, με το λόγο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο των ανοιγμάτων να διαμορφώνεται σε 45,2%.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 108,4 δισ. ευρώ, σε σύνολο ανοιγμάτων 240,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το τέλος του 2015.

Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο των ανοιγμάτων κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2016 παρουσιάζει αντίθετα μικρή αύξηση (45,1%, έναντι 44,2% στο τέλος του 2015), γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων.

Συγκεκριμένα, ενώ το σύνολο των τραπεζικών πιστώσεων συρρικνώθηκε με ρυθμό μόλις 1,6% το α’ εξάμηνο του 2016, το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε σε μεγαλύτερο βαθμό κατά 3,2% σε σχέση με το τέλος του 2015.

Από την επί μέρους ανάλυση των κόκκινων δανείων προκύπτει ότι πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (76,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (62,7%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), της μεταποίησης (53,2%) και των κατασκευών (52,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (3,7%), της δημόσιας διοίκησης (7%), των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (27%) και της ναυτιλίας (30,9%).

Επισημαίνεται ότι το 70% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους.
Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά διαμορφώνεται στο 75%, τα επιχειρηματικά σε 68%, ενώ για τα καταναλωτικά στο 81%, τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του εξαμήνου.

Προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το 48% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών, με αυξητικές τάσεις, καθώς το εν λόγω εύρημα υποδηλώνει υψηλό βαθμό παγίωσης της κατάστασης και αναδεικνύει τις δυσκολίες αποτελεσματικής διαχείρισης τους.

Παράλληλα, επισημαίνονται τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά (91%) των καταγγελμένων απαιτήσεων για τις οποίες δεν έχει γίνει κάποια μορφή οριστικού διακανονισμού.

Πάντως, η ΤτΕ τονίζει πως τον Σεπτέμβριο του 2016 τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα υπέβαλαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανι- σμό (Single Supervisory Mechanism) επιχειρησιακούς στόχους για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) τους.

Σύμφωνα με τους στόχους αυτούς, τα πιστωτικά ιδρύματα δεσμεύτηκαν στο επίπεδο της μείωσης των NPEs που θα επιτύχουν σε απόλυτα μεγέθη την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα υποβληθέντα στοιχεία, η μείωση θα προέλθει από συνδυασμό ενεργειών από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων οι οποίες περιλαμβάνουν ρυθμίσεις, διαγραφές δανείων, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, αλλά και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι κάποιες από τις ενέργειες αυτές ενδέχεται να έχουν ένα πρόσθετο κόστος κεφαλαίων για τα πιστωτικά ιδρύματα με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι Δείκτες Κεφαλαιακής τους Επάρκειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα κρυπτονομίσματα με Τεχνητή Νοημοσύνη σε άνθιση

Ανδρουλάκης: Επιμένει για επιβολή έκτακτης φορολόγησης στις τράπεζες – Αλαζόνας ο Κ. Μητσοτάκης

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιράζει «καθρεφτάκια» υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού

Φάμελλος: Η κοινωνία θέλει να ανατρέψουμε τον Μητσοτάκη – Δεν θέλει συναινετική αντιπολίτευση

Σωκράτης Φάμελλος: Έτσι θα σπάσει το καρτέλ των τραπεζών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr