Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο χρυσός χάνει τη λάμψη του – Ο ρόλος του Τραμπ

Ο χρυσός χάνει τη λάμψη του – Ο ρόλος του Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ντόναλντ Τραμπ, Χρυσός,

Με καλές προϋποθέσεις ξεκίνησε το 2016 ο χρυσός, καθώς η ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και η διστακτικότητα της Fed να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου (μετά το liftoff του Δεκεμβρίου 2015) οδήγησαν πολλούς επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου.

Στις αρχές Ιουλίου, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit, η τιμή του χρυσού «έγραψε» υψηλό έτους στα 1.366 δολ./ουγγιά, με κέρδη 30% από την αρχή του χρόνου και τους αναλυτές να πιθανολογούν περαιτέρω άνοδο πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.500 δολ./ουγγιά.

Στη συνέχεια, όμως, το τοπίο για το πολύτιμο μέταλλο άλλαξε άρδην, με καταλύτη την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου: Οι προσδοκίες για υλοποίηση της οικονομικής ατζέντας του νέου πλανητάρχη που προβλέπει δραστικές περικοπές φόρων και αύξηση των κρατικών δαπανών για έργα υποδομής έδωσαν ισχυρή ώθηση στο δολάριο και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλότερο (αλλά όχι ανεξέλεγκτο) πληθωρισμό: Πρόκειται για έναν συνδυασμό που δεν ευνοεί το χρυσό, ο οποίος ως γνωστόν δεν προσφέρει απόδοση στους επενδυτές, κάτι που σημαίνει ότι καθίσταται λιγότερο ελκυστικός σε σχέση με άλλες αξίες που προσφέρουν σταθερό εισόδημα όταν αυξάνονται τα επιτόκια.

Τα σύννεφα στον επενδυτικό ορίζοντα του χρυσού πύκνωσαν ακόμα περισσότερο μετά το «σήμα» που έστειλε η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed στις 15 Δεκεμβρίου, όταν όχι μόνο αύξησε εκ νέου τα επιτόκια, αλλά και προειδοποίησε ότι θα επισπεύσει τον βηματισμό της εντός του 2017, κάνοντας λόγο για τρεις αυξήσεις εντός του επόμενου έτους.

Στον απόηχο των μηνυμάτων της Τζάνετ Γέλεν, ο χρυσός υποχώρησε κοντά στα επίπεδα των 1.100 δολ./ουγγιά. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Saxo Bank, οι πωλήσεις χρυσού μέσω διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (exchange-traded funds-ΕΤF’s) ανήλθαν στους 22 τόνους αμέσως μετά τους χρησμούς της Fed, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση από τον Ιούλιο του 2016. Η τιμή του μετάλλου παραμένει μεν σε θετικό πρόσημο σε σχέση με τις αρχές του έτους, όμως τα κέρδη από τον Ιανουάριο έχουν περιοριστεί στο 6% (σε σχέση με το το +30% του Ιουνίου), κάτι που κάνει πολλούς να υποπτεύονται ότι ο χρυσός έχει εισέλθει σε «αγορά αρκούδων» (bear market).

Αλλαγή κλίματος

Ενδεικτικό της απότομης μεταστροφής του επενδυτικού κλίματος είναι ότι ενώ τους πρώτους μήνες του 2016, οι αγορές χρυσού μέσω ETF’s ανέρχονταν κατά μέσο όρο στους 85 τόνους μηνιαίως (μεγαλύτερες από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-2009), από την εκλογή Τραμπ και μετά καταγράφονται έντονες εκροές.

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι εκροές κεφαλαίων από τα ETF’s χρυσού θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, υπό το πρίσμα της τρέχουσας μακροοικονομικής εικόνας που ευνοεί τις μετακινήσεις κεφαλαίων από τα κρατικά ομόλογα στις μετοχές, πυροδοτώντας αύξηση των αποδόσεων και ενίσχυση του δολαρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υψηλό έτους του χρυσού στις αρχές Ιουλίου συνέπεσε με το ιστορικό χαμηλό της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού Treasury (1,36%) και το χαμηλό έτους του πολύτιμου μετάλλων στα 1.100 δολ./ουγγιά συνέπεσε με το άλμα της απόδοσης του 10ετούς Treasury στο 2,63%.

Οσο για τη συσχέτιση του χρυσού με το δολάριο, οι αναλυτές παρατηρούν ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει: Το 2010 και το 2011, χρυσός και δολάριο ενισχύθηκαν ταυτόχρονα, με κοινό καταλύτη την τάση αποστροφής του κινδύνου (καθώς σοβούσε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη).

Τώρα, όμως, η ανοδική τάση του δολαρίου οφείλεται σε άλλους παράγοντες γι’ αυτό και οι δυο αξίες ακολουθούν αποκλίνουσες πορείες, με τον χρυσό να συμπεριφέρεται όπως τα υπόλοιπα εμπορεύματα που τείνουν να επηρεάζονται αρνητικά από την ισχύ του αμερικανικού νομίσματος, επειδή αποτιμώνται σε δολάρια,

Στο πλαίσιο αυτό, η Citi εκτιμά ότι η μέση τιμή του χρυσού για το 2017 θα διαμορφωθεί στα 1.160 δολ./ουγγιά, ελαφρά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα των 1.136 δολ./ουγγιά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Bank of America- Merrill Lynch, που «βλέπει» τον χρυσό στα 1.200 δολ./ουγγιά στα μέσα του επόμενου έτους, έχοντας εγκαταλείψει την προηγούμενη εκτίμησή της για άλμα πάνω από τα 1.500 δολ./ουγγιά.

Μεταβλητότητα

Αν και η πολιτική αστάθεια στην Ευρωζώνη (με δεδομένες τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανότατα στην Ιταλία τους επόμενους μήνες…) θεωρητικά ενισχύει τα θέλγητρα του χρυσού, εντούτοις παράγοντες της αγοράς παρατηρούν ότι οι επενδυτές έχουν… εθιστεί στη μεταβλητότητα και τις αναταράξεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε αντιδρούν πιο ψύχραιμα, κάτι που «μεταφράζεται» σε μειωμένες εισροές σε αξίες χρυσού, σε σχέση π.χ. με τη ζήτηση που είχε παρατηρηθεί για το πολύτιμο μέταλλο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Φυσική ζήτηση

Σε μια πτωτική αγορά, συχνά ο χρυσός λαμβάνει στήριξη από τους αγοραστές χρυσών κοσμημάτων από την Ασία και δη την Ινδία και την Κίνα, οι οποίες απορροφούν το 60% της παγκόσμιας ζήτησης για κοσμήματα από το 2010. Πλην, όμως, κατά διαβολική σύμπτωση φέτος η φυσική ζήτηση για χρυσό και από τις δυο αυτές αγορές-κλειδί μειώθηκε κατακόρυφα: Στην Ινδία, εξαιτίας της έλλειψης μετρητών που παρατηρείται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας (500 και 1.000 ρουπίες) για να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την παραοικονομία αλλά και της αύξησης της φορολογίας στις εισαγωγές χρυσού λίγους μήνες πριν. Και στην Κίνα, επειδή οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές χρυσού στην προσπάθειά τους να ανακόψουν τις εκροές κεφαλαίων από το γιουάν που έχει υποχωρήσει σε χαμηλό οκταετίας έναντι του δολαρίου. Ως αποτέλεσμα των παραγόντων αυτών, η ζήτηση για κοσμήματα -που αναλογεί στο 50% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης για χρυσό- μειώθηκε κατά 21% σε ετήσια βάση στο γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council).

Διάσταση απόψεων

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι το 2017 θα είναι η χρονιά που ο χρυσός θα βρεθεί κάτω από το ψυχολογικό «φράγμα» των 1.000 δολ./ουγγιά. Αλλοι όμως υιοθετούν πιο θετική στάση και εκτιμούν ότι μπορεί να διαψεύσει τις Κασσάνδρες και να κινηθεί ανοδικά, εάν οι επενδυτές «ποντάρουν» σε μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού λόγω των πολιτικών Τραμπ (ιδίως εάν ο τελευταίος υλοποιήσει τα ακραία μέτρα εμπορικού προστατευτισμού που ευαγγελίζεται) και επιιδιώξουν να θωρακιστούν έναντι του κινδύνου αυτού.

Οι «πιστοί» του χρυσού πιστεύουν επίσης ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών θα οδηγήσει σε αυξημένες αγορές κοσμημάτων από Ινδούς και Κινέζους καταναλωτές το 2017 και εκτιμούν ότι τα τρέχοντα επίπεδα είναι ένα καλό σημείο εισόδου για το ράλι που θα ακολουθήσει, με την Commerzbank να θεωρεί ότι ο χρυσός μπορεί να ενισχυθεί έως τα 1.300 δολ./ουγγιά έως το τέλος του επόμενου έτους.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MRB: Οι Έλληνες θαυμάζουν Πούτιν, Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ – «Μαύρο» σε Ερντογάν και Ζελένσκι

Ντ. Τραμπ: «Μη φιλική η επικράτηση της Τουρκίας στη Συρία»

Πάνω από 5.000 αναφορές για «άγνωστης προέλευσης» drones σε 6 πολιτείες – Ο Τραμπ καλεί τον στρατό να αποκαλύψει τι συμβαίνει

Τραμπ: Θα μιλήσω με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Νετανιάχου: «Πριν από ένα χρόνο είπα κάτι απλό: Θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή, και όντως την αλλάζουμε»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr