Προειδοποίηση στη Γερμανία και στους υπόλοιπους δανειστές της Ελλάδας να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία να μπει τέλος στην επταετή κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, απευθύνει μέσω της Wall Street Journal ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι τυχόν αναβολή για τη λήψη της απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017 καθώς και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την Ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφεύγει τα προβλήματά της.
«Αν κλοτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι “θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια” για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Τονίζει ακόμα ότι ενώ οι φωνές του λαϊκισμού αυξάνονται στην Ευρώπη, η ευρωζώνη θα επιζήσει μόνο αν καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Αν απλά αναβάλουμε τις πολιτικές αποφάσεις… τότε ο κόσμος θα πει ό,τι αυτό δεν λειτουργεί» προσθέτει με νόημα.
Είναι ζωτικής σημασίας οι άμεσες ενέργειες. Αν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο, συμπληρώνει ο κ. Τσακαλώτος. «Θα είναι πολύ κοντόφθαλμη επιλογή να σταματήσει η διαδικασία που μας βγάλει από το πρόγραμμα, εξέλιξη που είναι ορατή» συμπληρώνει.
Ο Ευκλείδης Τακαλώτος, πάντως, απορρίπτει τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των γερμανικών εκλογών το 2017. «Σε κάποιο σημείο μιας σχέσης πρέπει να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο γιατί υπάρχουν τεράστια κόστη από την έλλειψη εμπιστοσύνης» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.
Μάλιστα τονίζει ότι η αποτυχία να έρθουν ο «ενάρετος κύκλος» της ανάπτυξης με ώθηση από το θέμα του χρέους, η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Ελλάδας να βγει από το Μνημόνιο «και αυτό θα είναι σε βάρος και της Ελλάδας και των πιστωτών της».