Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τo σχέδιo Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση αποκαλύπτει το Reuters

Τo σχέδιo Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση αποκαλύπτει το Reuters
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδόν σίγουρα θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πέρα από το τέλος Μαρτίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ως πηγές αξιωματούχους της Ευρωτράπεζας. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.

Aγορά ομολόγων με ακόμα πιο χαμηλά επιτόκια

Μεταξύ άλλων, η Ευρωτράπεζα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ομόλογα με ακόμα πιο χαμηλά επιτόκια από το κατώτατο όριο που ισχύει σήμερα, ήτοι -0,4%.

Επιπλέον, συζητείται η αμφιλεγόμενη πρόταση να αυξηθεί το μερίδιο χρέους της κάθε χώρας που δικαιούνται να κατέχει η ΕΚΤ.

Η επέκταση του προγράμματος σημαίνει ότι ορισμένοι από τους περιορισμούς που έχει θέσει η ΕΚΤ σχετικά με τους τίτλους που μπορεί να αγοράσει θα πρέπει να χαλαρώσουν, καθώς τα επιλέξιμα γερμανικά ομόλογα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα, σημείωσαν οι πηγές.

Μια από τις αλλαγές που εξετάζονται είναι να αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει λιγότερα ομόλογα από χώρες που δεν υπάρχουν αρκετοί επιλέξιμοι τίτλοι, όπως η Γερμανία. Θα πρόκειται για μια μικρή απομάκρυνση από τον κανονισμό που ορίζει ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων πρέπει να γίνονται ανάλογα με την ποσότητα του κεφαλαίου που έχει καταβάλλει κάθε χώρα στην ΕΚΤ (capital key).

Aν και μια κατάργηση του συγκεκριμένου κανόνα θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε νομικές διώξεις κατά της ΕΚΤ για χρηματοδότηση κυβερνήσεων, μια μικρή απόκλιση θεωρείται αποδεκτή και εντός των ορίων της πρόσφατης απόφασης δικαστηρίου για το τύπωμα χρήματος από την κεντρική τράπεζα, ανέφεραν οι πηγές.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ευρωτράπεζα θα έχει το δικαίωμα να αγοράζει περισσότερους τίτλους αδύναμων νοτιοευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ρύθμιση που μπορεί να εγείρει νέες ενστάσεις για νομισματική χρηματοδότηση κρατών – κάτι που απαγορεύεται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Στρουθοκαμηλισμός α λα γαλλικά – Ο Μακρόν ζει σε μια «φούσκα»

Διακήρυξη της 11ης Συνόδου Κορυφής των MED9, στην Πάφο

Reuters: «”Είμαστε φίλοι του Ισραήλ”, λέει ο υπουργός Εξωτερικών» της Ελλάδας

Δ. Λιάκος: Το μήνυμα της έκθεσης Ντράγκι είναι σαφές: Ξυπνήστε και αλλάξτε κατεύθυνση

Ντράγκι: Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει ρότα, θα έχει έναν «αργό θάνατο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr