Να βγάλει λευκή περιστερά τον εαυτό του για τα πεπραγμένα του κατά την διάρκεια της θητείας του ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επιχείρησε ο Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα τραπεζικά δάνεια προς ΜΜΕ και κόμματα.
Ωστόσο κάρφωσε τον σημερινό διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, για τα προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν στην Τράπεζα Αττικής όταν ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών και δεν παρενέβη παρότι γνώριζε τα κακώς κείμενα.
Ο κ. Προβόπουλος ισχυρίστηκε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν μπορούσε να παρέμβει για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, παρά το γεγονός, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, που είχαν διαπιστωθεί “αδυναμίες” στις τράπεζες σε ότι αφορά τα δάνεια στα κόμματα.
Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι ως διοικητής της ΤτΕ δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες των δανείων στα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι η ΤτΕ δεν εγκρίνει τα δάνεια, αλλά κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους και «αν διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».
Για τα δάνεια στα κόμματα, ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, λέγοντας ότι «παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική» και η ΤτΕ της ζήτησε να θεωρεί ως υψηλού ρίσκου αυτά τα δάνεια. «Η ΤτΕ πήγε μόνη της στην Αγροτική Τράπεζα και όταν διαπίστωσε αδυναμία και την υποχρέωσε να κάνει περισσότερες προβλέψεις. Αυτό δεν απαγορεύει στην Αγροτική να συνεχίσει να δίνει δάνεια», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που εσείς λέτε «αδυναμίες» ένας εισαγγελέας το έχει χαρακτηρίσει ως κακουργηματική πράξη», του επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. «Άλλου είδους εποπτεία κάνει η ΤτΕ και άλλη αξιολόγηση ο εισαγγελέας», απάντησε ο κ. Προβόπουλος. Παράλληλα, εκτίμησε ότι «είναι ατυχής η έκφραση της Σπυριδούλας Παπαγιαννίδου (σ.σ. στελέχους της ΤτΕ που εξετάσθηκε την περασμένη εβδομάδα) ότι στήθηκε πάρτι το 2000 – 2010 γιατί οι τράπεζες είχαν χρήμα και δεν ήξεραν τι να το κάνουν».
Για την Attica Bank, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ είπε ότι «είχε κάποια θέματα, κάποιες αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου. Π.χ. συνυπήρχαν στο ίδιο πρόσωπο οι ιδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου. Έστειλα επιστολή και σε υπουργούς λέγοντας ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα εταιρικής διακυβένρησης. Για το θέμα υπήρξαν ολιγωρίες που δεν είχαν λυθεί και από υπουργούς».
«Ποιον υπουργό;», ρώτησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. «Αν θυμάμαι καλά και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ήταν το τελευταίο διάστημα και έγινε προσπάθεια να μπει ο Γκίκας Μάναλλης που τοποθετήθηκε αργότερα», απάντησε ο Γ. Προβόπουλος.
Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ υπεραμύνθηκε των ενεργειών τους και υποστήριξε ότι επί των ημερών του ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αναδιάρθρωση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, «χωρίς απώλειες για τους καταθέτες και χωρίς κανένας να υποστεί την παραμικρή ζημιά», ξεχνώντας βέβαια τις τεράστιες απώλειες που υπήρξαν κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία από το περίφημο “κούρεμα” του χρέους.