Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς θα γλιτώσετε την κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού

Πώς θα γλιτώσετε την κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εισπρακτική επίθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει εξαπολύσει το υπουργείο Οικονομικών, ομως οι οφειλέτες μπορούν να προστατευτούν τουλάχιστον από την κατάσχεση χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό, με μία απλή κίνηση.

Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από την στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Tα βήματα

Ένα πρώτο βήμα που να ακολουθήσει για να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα εξής:

*Να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

*Να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ). Από τη στιγμή που θα δηλωθεί το ΙΒΑΝ, πρέπει να εκτυπωθεί η αίτηση και να προσκομιστεί στην τράπεζα. H ισχύς του εντύπου προστασίας έναντι των κατασχέσεων στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί, ξεκινά από την επόμενη ημέρα της προσκόμισης του αποδεικτικού στην τράπεζα.

Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ:

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα.
Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.

Μια δεύτερη επιλογή είναι εάν ο πολίτης έχει πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς σε μία ή περισσότερες τράπεζες να μοιράσει στους λογαριασμούς αυτούς ποσά ως 50 ευρώ. Ο νόμος προβλέπει ότι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση υπολοίπου έως 50 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.

Εν αναμονή οι επιχειρήσεις

«Κολλημένη» στην εξονυχιστική εξέταση των δανειστών είναι η διάταξη για τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα.

Η διάταξη, την οποία είχε προετοιμάσει το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, προέβλεπε τη δημιουργία ενός ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όλους τους επιτηδευματίες, όσον αφορά τις παλαιές τους ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αυτό θα ήταν και το δέλεαρ για τις επιχειρήσεις προκειμένου να συνδέσουν τα μηχανάκια POS και τις εισπράξεις τους με έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα μπορούν να μπαίνουν μετρητά αλλά δεν θα μπορούν να βγαίνουν. Από τον λογαριασμό αυτό οι επαγγελματίες θα μπορούν να κάνουν μόνο ηλεκτρονικές πληρωμές, ενώ εξετάζεται πως μπορεί αυτόματα να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και ο ΦΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αναρτήθηκαν τα Τέλη Κυκλοφορίας έτους 2025 – Πότε πρέπει να καταβληθούν για να μην μπουν πρόστιμα

Στο ΣτΕ συζητήθηκε η φορολογική εκκρεμότητα του πατέρα του Στ. Κασσελάκη – Ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ

Στα 3,4 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία το πρώτο πεντάμηνο αυξημένα κατά 22%

Επικαιροποίηση προβλημάτων κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Αντώνης Ρέμος για φοροδιαφυγή: «Δεν είμαι κατηγορούμενος, είμαι ερευνώμενος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr