Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυνική ομολογία: Το 1ο Μνημόνιο έγινε για να σωθούν οι γερμανικές τράπεζες

Κυνική ομολογία: Το 1ο Μνημόνιο έγινε για να σωθούν οι γερμανικές τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το πρώτο Μνημόνιο της Ελλάδας το 2010 σχεδιάστηκε για να σωθούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, ανέφερε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες στους New York Times (NYT).

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος εξηγεί ότι τα κεφάλαια του προγράμματος κατευθύνθηκαν αμέσως προς τις τράπεζες κι ότι αυτό ωφελούσε περισσότερο άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι όχι για την Ελλάδα. Επίσης, ανέφερε ότι σε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος, φαίνεται ότι αυτό εξυπηρετούσε ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος μέσα στην ευρωζώνη.

Η συνέντευξη έγινε με αφορμή το νέο του βιβλίο «The Euro», όμως δεν δίστασε να σχολιάσει το οικονομικό μοντέλο της Ευρωζώνης που, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολουθεί εκείνο των Ηνωμένων Πολιτισμών. Ο ίδιος εξηγεί ότι στην ΕΕ δεν υπήρξε η ενοποίηση που χρειάζεται για να στηριχτεί ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ακόμα, ο Στίγκλιτς λέει ότι ο πυρήνας της ΕΕ είναι φιλελεύθερος και πως προσπαθεί να επιβάλλει μέτρα λιτότητας και να καταπνίξει τα εργατικά συνδικάτα. Δεν διστάζει επίσης να ρίξει το φταίξιμο για τις κακές αποδόσεις πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών στο ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να καταστεί το ευρώ βιώσιμο χρειάζεται μια τραπεζική ένωση που θα διασφαλίζει τις καταθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει επίσης να επικεντρώνεται και στην απασχόληση και όχι μόνο στον πληθωρισμό.

Όπως όμως τόνισε, «οι ηγέτες (της ευρωζώνης) δεν έχουν λάβει το μάθημα τους ακόμα».

Υπενθυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις ήρθαν μία ημέρα πριν την δημοσίευση της έκθεσης του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναγνωρίζει τα λάθη στο πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα προχώρησε σε μία αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο η χώρα επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις. Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αφήνοντας τον φόβο του Grexit να επικρέμεται. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος», είχε δηλώσει μετά την δημοσίευση της έκθεσης η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Κρ. Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του Προγράμματος δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα το πρώτο πρόγραμμα να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο. «Παρά ταύτα η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής, τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!

Η Γερμανία δίνει στην Τουρκία πολεμικά αεροπλάνα Typhoon

Γερμανία: Ψήφος Εμπιστοσύνης στις 16/12 – Εκλογές στις 23/2/25

DW: Στρουθοκαμηλισμός α λα γαλλικά – Ο Μακρόν ζει σε μια «φούσκα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr