Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Μην φάτε γλάρο» για το έγγραφο για τα εργασιακά

«Μην φάτε γλάρο» για το έγγραφο για τα εργασιακά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άμεση ήταν η απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου στο έγγραφο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή και το οποίο υποτίθεται πως σχετίζεται με τις προτάσεις των δανειστών για τα εργασιακά.

Ο υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξή του στον ANT1, διευκρίνισε ότι το κείμενο δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση.

«Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τόνισε δε, ότι η συμφωνία του Ιουλίου περιορίζει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα.

«Ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο.

Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τέλος, σημειώνει ότι το κείμενο που αναφέρεται στο δημοσίευμα «απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις.

Για το λόγο αυτό την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά».

Τι ζητούν οι δανειστές

Οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» είναι οι εξής:

Για τον κατώτατο μισθό, αναφέρεται ότι παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τη μείωση που ισχύει από το 2012 και το πάγωμα της προϋπηρεσίας στα 9-10 χρόνια.

Η δομή του μισθού παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, λόγω της πρόσθετης αποζημίωσης (τριετίες) για διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας.

Παρόμοια δομή κατώτατου μισθού δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. Οι αλλαγές που έγιναν θα συνεχιστούν και από το 2017 ο κατώτατος μισθός (586 ευρώ) θα είναι ένα ποσό αναφοράς (single rate), χωρίς επιδόματα και τριετίες.

Επικαλούμενοι την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών, οι δανειστές τονίζουν ότι θα αποφασίζεται από το κράτος, όπως προβλέπει ο νόμος 4172/13, αφού συνεκτιμηθούν οι πραγματικές αντοχές της οικονομίας (επίπεδα ύφεσης ή ανάπτυξης), το ποσοστό ανεργίας, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η ανάγκη αύξησης των θέσεων εργασίας.

Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων δεν θα είναι δεσμευτικός για τον κατώτατο μισθό, παρά μόνο συμβουλευτικός.

Στην πραγματικότητα οι δανειστές θέλουν να αποκλείσουν κάθε συζήτηση για την επαναφορά του καθορισμού του μισθού στη δικαιοδοσία των κοινωνικών εταίρων.

Προτείνεται ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα, ευελιξία αμοιβών και συλλογικές συμβάσεις μόνο σε επίπεδο επιχείρησης, καθώς αυτό ισχυρίζονται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καθορίζουν διαφορετικά και χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών για να αντέξουν στην κρίση.

Ουσιαστικά επιδιώκουν να βάλουν τέλος στην επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω εθνικής ή κλαδικής σύμβασης, που πρεσβεύει η κυβέρνηση.

Αναφέρεται ακόμη αύξηση του ορίου απολύσεων ως 10%, όπως ορίζει η κοινοτική οδηγία, και κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις.

Σύμφωνα με τους δανειστές, δυο περιοχές μπορεί να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης: Το κατώφλι για τον ορισμό των συλλογικών απολύσεων και η απαίτηση για διοικητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων.

Το πρώτο αναφέρεται στο όριο των νόμιμων απολύσεων και τονίζεται ότι “θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με την ισχύουσα οδηγία της ΕΕ, δηλαδή οι νόμιμες απολύσεις που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων κάθε μήνα να αυξηθούν από το 5% στο 10% του αριθμού των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα δε, με την αλλαγή αυτή το 10% θα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 ως 300 άτομα (και 30 τουλάχιστον άτομα σε επιχειρήσεις με 300 εργαζόμενους και άνω), ενώ σήμερα το 5% εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 150 άτομα και άνω.

Πολύ σκληρή είναι η γραμμή σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, για τον οποίο προτείνεται «ξήλωμα» με κατάργηση συνδικαλιστικών αδειών και άρση της ασυλίας στις απολύσεις.

Οι δανειστές ζητούν τη ριζική αναμόρφωση του νόμου και ταυτόχρονα την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απαιτούνται για την επικύρωση των αποφάσεων για απεργίες, αλλά και τη συμμόρφωση των οργανώσεων με δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τη νομιμότητα των απεργιών.

Επιπρόσθετα, σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε αποφάσεις σωματείων, υποστηρίζουν την ανάγκη οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι με τα ποσοστά της απαρτίας που ορίζονται για τις συνελεύσεις.

Τέλος, αναφέρουν την επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας στους εργοδότες με δύο μορφές. Το «αμυντικό λοκ άουτ» όπως το χαρακτηρίζουν που θα δίνει το δικαίωμα σε μια επιχείρηση να προστατεύει χώρους και υλικοτεχνική υποδομή κλείνοντας συγκεκριμένα τμήματα, και το «επιθετικό λοκ άουτ» με πλήρη αναστολή όλων των δραστηριοτήτων για μείωση ζημιών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Με έκδοση βίζας θα ταξιδεύουμε πλέον στη Βρετανία – Από πότε θα ισχύσει το μέτρο

Δημοσκόπηση Marc: Αγγίζει το 20% το ΠΑΣΟΚ – Ποιον θέλουν για αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα παίρνουν το χαμηλότερο ωρομίσθιο σε όλη την ΕΕ

Ευρώπη: Σχεδόν 50.000 θάνατοι το 2023 οφείλονται στην ζέστη

Τα «τσούζουν» οι Ευρωπαίοι – Είναι τα πιο «γερά ποτήρια» παγκοσμίως

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr