Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς φτάσαμε στον ερχομό της Alibaba στην Ελλάδα

Πώς φτάσαμε στον ερχομό της Alibaba στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Φλωράς, Κίνα,

Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, με τον πλουσιότερο Κινέζο επιχειρηματία Τζακ Μα, το μεγάλο αφεντικό της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, της μεγαλύτερης στον κόσμο –με τζίρο 500 δισ. δολάρια πέρυσι–, ήταν το αποκορύφωμα σειράς ενεργειών που ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Βασικός μοχλός αυτής της συνάντησης ήταν ο επιχειρηματίας Γιώργος Φλωράς, που ως μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ασχολείται με τις εξαγωγές στην Κίνα, με το ηλεκτρονικό εμπόριο και με την προώθηση προϊόντων σε φυσικά σημεία πώλησης.

Το σίγουρο είναι πως ο ερχομός της Alibaba στην Ελλάδα θα μπορούσε να μετρήσει πολλά οφέλη για την οικονομία.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Φλωράς, «το πρώτο βήμα ήταν να τους πείσουμε να έρθουν στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη.

Αυτό επετεύχθη με τη συνεργασία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και θα έρθουν στις 13-14 Σεπτεμβρίου.

Το δεύτερο βήμα, ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα, ήταν να συναντηθούν μ’ αυτόν».

Περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες φέτος

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο Τζακ Μα εξήγησε πώς λειτουργεί η Alibaba και ξεκαθάρισε ότι έρχονται στην Ελλάδα για να βοηθήσουν να γίνουν περισσότερες εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα και ιδίως αγροδιατροφικών.

Επίσης, εξέφρασαν την επιθυμία να φέρουν περισσότερους Κινέζους τουρίστες ετησίως.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν από τον πρωθυπουργό τα ακόλουθα: να συνεργαστούν οι δύο πλευρές ώστε να εκπαιδευτούν οι επιχειρηματίες να εξάγουν με βάση τις πλατφόρμες της Alibaba, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας, την προώθηση του ελληνικού τουρισμού στο οικοσύστημα της Alibaba (500 εκατ. χρήστες, νέοι άνθρωποι σε ηλικία), περισσότερες «κινεζικές» υπηρεσίες στην Ελλάδα (όπως πινακίδες στα κινέζικα στα αεροδρόμια και στα ξενοδοχεία) και, τέλος, να γίνεται δεκτό το σύστημα πληρωμών Alipay από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (μεγαλύτερο από τη Mastercard διεθνώς, με εγγύηση από την ίδια την Alibaba).

Η συζήτηση στη συνέχεια είχε ως αντικείμενο την αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-Κίνας, ώστε να εξυπηρετηθεί ο τουρισμός.

Εκεί, ο Τζακ Μα είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή αν είναι να φέρουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες μέσω της πλατφόρμας Alitrip, τότε θα είναι εύκολο να κλείσουν τσάρτερ πτήσεις για Ελλάδα (από διάφορα μέρη της Κίνας).

«Ο πρωθυπουργός ήταν καλά προετοιμασμένος και ξεκάθαρος» μας λέει ο κ. Φλωράς. «Μίλησε για τη βίζα και είπε ότι προτίθεται να ακολουθήσει και στην Κίνα το μοντέλο που υπάρχει για τη Ρωσία, απ’ όπου φέτος αναμένονταν 1 εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες.

Σ’ εκείνο το σημείο, όλα τα στελέχη της Alibaba πετάχτηκαν σαν να τους χτύπησε ρεύμα.

Σημειώστε ότι ο τωρινός αριθμός Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα είναι 120.000. Όταν μας έδωσε τον λόγο ο πρωθυπουργός, ρώτησα τον Τζακ Μα:

“Μπορείτε τους 120.000 Κινέζους που έρχονται κάθε χρόνο να τους κάνετε 1.000.000;”. Απάντησε, κοιτώντας τον κ. Τσίπρα: “Φυσικά, μόνο εμείς μπορούμε”».

Για την εκπαίδευση των επιχειρηματιών υπήρξε θετική ανταπόκριση από την κυβέρνηση και αυτό είναι κάτι που επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία γι’ αυτό, ενώ για το Alipay ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να εξεταστεί άμεσα.

Στο τέλος της συζήτησης ο Τζακ Μα είπε στον πρωθυπουργό πως δεσμεύεται να κάνει όσα λέει και πως το μόνο που επιθυμεί είναι ένα σημείο επαφής, «ώστε να καταγράψουμε τι θα κάνουμε και να κάνουμε review σε ένα χρόνο, να δούμε τι πετύχαμε».

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του είπε πως «είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε. Στην Ελλάδα έχουμε σημαντική φυγή νέων, η συνεργασία μας θα δώσει μια διέξοδο στους νέους ανθρώπους να μη φύγουν από τη χώρα.

Η Alibaba βοηθάει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και αυτές θέλουμε να βοηθήσουμε πολύ κι εμείς, είμαστε έτοιμοι για τη συνεργασία, είναι μακρύ το ταξίδι αλλά θα τα καταφέρουμε».

Κανένα στέλεχος της Alibaba δεν φορούσε γραβάτα κατά τη συνάντηση. Μόλις τους χαιρέτησε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε το γεγονός και όλοι γέλασαν.

Ο Τζακ Μα, ένας εξαιρετικά απλός και ευγενής άνθρωπος, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι πέρσι τον Νοέμβριο επισκέφτηκε τη Σαντορίνη με την οικογένειά του και ήταν άκρως ενθουσιασμένος με το νησί, το φαγητό, τις τιμές.

Ήξερε τα πάντα για την Ελλάδα καθώς, όπως είπε, μια από τις τρεις κορυφαίες υπαλλήλους του είναι Ελληνίδα και του έχει μιλήσει πολύ για τη χώρα μας, ενώ του είχε δώσει να δοκιμάσει για πρώτη φορά ελληνικό ελαιόλαδο.

«Σύντομα θα του στείλω πέντε μπουκάλια ελληνικό ελαιόλαδο για να μη μας ξεχάσει έως τον Σεπτέμβριο που θα έρθουν στην Ελλάδα, στην επίσκεψη που οργανώνει το ΕΕΑ» μας λέει χαριτολογώντας ο Γιώργος Φλωράς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ιράν έχει όλο και περισσότερο πετρέλαιο που δεν μπορεί να πουλήσει

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ο ΠΟΥ ζητά από την Κίνα πληροφορίες για την προέλευση του κορωνοϊού

Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Αλ. Τσίπρας: «Ξέρουμε τι θέλουμε, να μεγαλώσουμε τη χώρα» (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr