Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρώμικο παιχνίδι του Σόιμπλε σε βάρος της Ελλάδας η «έκρηξη» κατά του ΔΝΤ

Βρώμικο παιχνίδι του Σόιμπλε σε βάρος της Ελλάδας η «έκρηξη» κατά του ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αντιμέτωπη με ένα περίεργο και επικίνδυνο “παιχνίδι” του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε βρίσκεται η Αθήνα. Αυτή τη φορά ο Γερμανός υπουργός έχει βάλει στο στόχο του τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και επιχειρεί να χαμηλώσει τις προσδοκίες.

Άλλωστε το παιχνίδι των διαρροών είναι κάτι που ο ίδιος το ξέρει καλά, όπως έχει αποδείξει. Μέσα από αυτή την τακτική κινεί και πάλι τα νήματα με στόχο να γίνει όσο το δυνατόν μικρότερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο κ. Σόιμπλε ήταν ο άνθρωπος που ήθελε το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Μάλιστα είναι αυτός που πρότεινε τον περιβόητο κόφτη σε μισθούς και συντάξεις για να ικανοποιήσει το ΔΝΤ και να μείνει στην Ελλάδα.

Η ιδέα του για τον κόφτη πέρασε και το νερό μπήκε στο αυλάκι για να κυλήσει προς το χρέος.

Ο Γερμανός υπουργός όμως φαίνεται ότι για το χρέος έχει τα δικά του σχέδια που απέχουν από αυτά του ΔΝΤ. Έτσι, κατά ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους, φρόντισε να διαρρεύσει (σε αμερικάνικη εφημερίδα για να μην τον υποψιαστούν) η πρόταση του Ταμείου για γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους έως το 2080!

Στη συνέχεια βγήκε ο ίδιος με διαρροές σε γερμανική εφημερίδα για να «κάψει» την πρόταση πριν καν αυτή φτάσει στο Eurogroup…

Στην έντονη αντίδραση του Β.Σόιμπλε προσκρούει η γενναιόδωρη πρόταση του ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

Το ΔΝΤ προτείνει να σταματήσει η Ελλάδα την αποπληρωμή δανείων μέχρι το 2040 ή οι ευρωπαίοι να παγώσουν τα επιτόκια για τα ελληνικά δάνεια στα σημερινά επίπεδα του 1,5%. Ωστόσο ο Σόιμπλε, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» μία τέτοια εξέλιξη.

Οι πληροφορίες περί πρότασης του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος δεν αλλάζουν τα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup, δηλώνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές από «διαπραγματευτικούς κύκλους» στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει να αποπληρωθούν σταδιακά, από το 2040 μέχρι το 2060, τα δάνεια συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα από τους ευρωπαίους δανειστές της, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, φέρεται να εκτιμά το ΔΝΤ, η συνολική εξυπηρέτηση του χρέους θα περιοριζόταν σταθερά σε ποσοστό κάτω του 15% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ως εναλλακτική λύση, τονίζει η SZ, το Ταμείο προτείνει στους Ευρωπαίους να «παγώσουν» τα επιτόκια για τα ελληνικά δάνεια στα σημερινά επίπεδα του 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα αναλάβουν να καλύψουν τη διαφορά, πληρώνοντας το απαραίτητο ποσό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σε κάθε περίπτωση, τα ΔΝΤ επιμένει στην απαίτησή του να υλοποιηθούν οι όποιες διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των δανείων στη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή μέχρι το 2018. Μέχρι στιγμής πάντως, το ίδιο το Ταμείο δεν συμμετέχει στο τρίτο μνημόνιο των 86 δισ. που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015.

Σόιμπλε: Με μένα αυτά δεν θα συμβούν

H Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ προσκρούουν κυρίως στην αντίδραση της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» μία τέτοια εξέλιξη.

Ο Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο μία αλλαγή του προγράμματος που με τόσο κόπο είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι.

«Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί» αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

Ανεξάρτητα πάντως από την αντιπαράθεση για το χρέος «οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαίου».

Προϋπόθεση για αυτό παραμένει πάντως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ίδρυση ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό τον έλεγχο των πιστωτών, καθώς και η θέσπιση του «αυτόματου κόφτη δαπανών» που αφορά μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες στον δημόσιο τομέα, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Σημειώνει μάλιστα, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Η πρόταση δεν αλλάζει τα δεδομένα

Οι πληροφορίες περί πρότασης του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος των ελληνικών δανείων ως το 2040 που είδαν το φως της δημοσιότητας «δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup» της 24ης Μαΐου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ και προσέθεσε ότι θα πρέπει «να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα».

«Ισχύουν ακόμη αυτά που συμφωνήθηκαν κατά το τελευταίο Eurogroup στις 9 Μαΐου. Ισχύει η Δήλωση του Eurogroup. Η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί πρότασης του ΔΝΤ και παρέπεμψε στις διευκρινίσεις που έδωσε μετά το τελευταίο Eurogroup ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ.

«Ο κ. Γιέγκερ εκφράστηκε λεπτομερώς εδώ μετά το τελευταίο Eurogroup, και υπό αυτή την έννοια τα δημοσιεύματα δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup», προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα αποδεσμευτεί η επόμενη δανειακή δόση για την Ελλάδα ανεξαρτήτως του ζητήματος του χρέους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο «δέσμες» θεμάτων που πρέπει πάντα να διαχωρίζονται:

«Από τη μία η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και από την άλλη πλευρά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε και παρέπεμψε στην Δήλωση μετά το τελευταίο Eurogroup, και συγκεκριμένα στον διαχωρισμό μεταξύ βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κυβερνοασφάλεια και Εμπιστοσύνη: Ο Στρατηγικός Πυλώνας της Σύγχρονης Τραπεζικής

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Βεβήλωσαν τον τάφο του Σόιμπλε – Έσκαψαν τρύπα βάθους 1,2 μέτρων

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr