Oι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των γερμανών αξιωματούχων καθίστανται ολοένα και περισσότερο τεταμένες, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNBC, καθώς αυξάνονται οι διαφορές σχετικά με το αυξανόμενα ήπιο δρόμο που έχει ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα.
Η κριτική στη Γερμανία εναντίον της ΕΚΤ και του διοικητή της, Mario Draghi, έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή ένα ακόμη μεγαλύτερο… μπαζούκα από το οπλοστάσιο της νομισματικής πολιτικής της σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην αναιμική Ευρωζώνη.
Πέραν της μείωσης των επιτοκίων, η ΕΚΤ επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της στα 80 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει και εταιρικά ομόλογα.
Βεβαίως, σήμερα, Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα είναι λιγότερο δραματική στη συνεδρίασή της, όπως σημειώνει το CNBC, όταν θα ανακοινώνει την απόφασή της για τα επιτόκια, όμως θα έχει να αντιμετωπίσει την κριτική από τη Γερμανία, όπου αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι πολιτικές της πλήττουν την οικονομία.
Οι Γερμανοί επαναστατούν
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, έστρεψε την κριτική του στα χαμηλά επιτόκια, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα μηδενικά επιτόκια για μακρά χρονική περίοδο δεν είναι λογικά και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπο για να απομακρυνθούν από αυτά.
Νωρίτερα τον Απρίλιο, είχε επιτεθεί στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ λέγοντας ότι προκαλεί ακραία προβλήματα στις τράπεζες και το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Γερμανία, ενώ της έριξε εν μέρει την ευθύνη για την άνοδο του κόμματος εναντίον της μετανάστευσης στη χώρα, Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Η Γερμανία, αναφέρει το CNBC, έχει μια παραδοσιακή αντιπάθεια για τα χαμηλά επιτόκια, διότι οι πολίτες της τείνουν να αποταμιεύουν από το να δαπανούν, αλλά και επειδή η οικονομία της χώρας εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές και όχι από την εγχώρια κατανάλωση.
Πέραν του Schaeuble, όμως, κριτική στην ΕΚΤ ασκεί και ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας,Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος αναφερόμενος στα τελευταία μέτρα τόνισε ότι η ΕΚΤ προχώρησε παρά πολύ, σημειώνοντας ότι το πακέτο μέτρων δεν τον έπεισε.
Ωστόσο, στο πρόσωπο του Weidmann η ΕΚΤ βρήκε και έναν σύμμαχο, καθώς νωρίτερα αυτό τον μήνα υπερασπίστηκε την ΕΚΤ από την κριτική των γερμανών αξιωματούχων, όπως ο Schaeuble, τόσο υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία της ΕΚΤ όσο και επικρίνοντας τους πολιτικούς για την προσπάθεια να πιέσουν τον Mario Draghi να αλλάξει τη στρατηγική της ΕΚΤ.