Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Deutsche Welle: Νέα ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού κατά 6%

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Ανδρέας Ανδρεάδης, Τουρισμός,

Την αύξηση του ελληνικού τουρισμού κατά 6% αναμένει για φέτος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού, η οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο, αναφέρει η Deutsche Welle.

Όπως εξηγεί αναλυτικά, «φέτος η Ελλάδα μπορεί να φτάσει τον στόχο των 25 εκατ. αφίξεων από τα 23,5 εκατ. που πέτυχε το 2015, γεγονός που σημαίνει την άνοδο των αφίξεων κατά 1,5 εκατ. ή 6%».

Σε επίπεδο εσόδων, συνέχισε, αυτό σημαίνει μια αύξηση της τάξεως των 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. το 2015. «Δηλαδή, και εδώ θα έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 6%. Σε ό,τι αφορά τις κρουαζιέρες, ο αριθμός των τουριστών θα κινηθεί όπως και το 2015, στα 2,5 εκατ. Συνολικά δηλαδ,ή ο αριθμός των τουριστών θα ανέλθει φέτος στα 27,5 εκατ.» συμπλήρωσε.

Πάντως, η προσφυγική κρίση έπληξε την εικόνα του ελληνικού τουρισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.  «Ως τον Ιανουάριο ακόμη η εικόνα ήταν διαφορετική. Λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών και της εντύπωσης που είχε σχηματιστεί στο εξωτερικό ότι αυτές συνιστούν πρόβλημα για την ασφάλεια στη χώρα οι κρατήσεις ήταν αισθητά μειωμένες. Από τη στιγμή που επικράτησε στην κοινή γνώμη η άποψη ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ασφαλής απογειώθηκε και ο αριθμός των κρατήσεων και από τη Γερμανία» επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο Deutsche Welle.

«Είχαμε σαφή υστέρηση σε όλη τη χώρα. Ο Φλεβάρης έδειξε ότι υπάρχει διόρθωση. Υπάρχει ακόμη υστέρηση στις περιοχές που δέχονται πρόσφυγες» δηλώνει σχετικά, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης.

Πρόσφυγες και τουρισμός

Εξαίρεση στη θετική εξέλιξη των κρατήσεων από το εξωτερικό είναι οι προορισμοί που εξακολουθούν να δέχονται υψηλό αριθμό προσφύγων και μεταναστών – κυρίως τα νησιά της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου Λέσβος, Σάμος και Χίος. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκο Κατρακάζο «οι προκρατήσεις αυτή την περίοδο σε σχέση με την περσινή είναι μειωμένες σε ποσοστό που ξεκινά από 25% και σε ορισμένες νησιά φτάνει το 60-70%».

Ειδικά η Σάμος αναμένει μείωση του αριθμού των τουριστών κατά 35%. Δεδομένου ότι το 80% των εσόδων του νησιού προέρχονται από τον τουρισμό μια τέτοια απώλεια θα ήταν οδυνηρή. Όπως επισημαίνει ακόμη ο κ. Κατραζάκος, καταβάλλονται προσπάθειες να αλλάξει η εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό για την κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση τείνει να βοηθήσει το πρόγραμμα δράσεων που ανακοίνωσε στο Βερολίνο η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και το οποίο περιλαμβάνει και το πρόγραμμα «ταξιδιών εξοικείωσης» δημοσιογράφων και Tour Operator στην περιοχή.

Διαφορετικά εξελίσσεται η κατάσταση στην Κω. Η μεγάλη ροή προσφύγων το περασμένο καλοκαίρι και η ένταση που προκάλεσαν οι διαμαρτυρίες του ντόπιου πληθυσμού είχαν δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα για την Κω στο εξωτερικό. Αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει. Στην Κω δεν έρχονται πλέον σχεδόν καθόλου πρόσφυγες. Αυτό επέδρασε θετικά στις κρατήσεις λέει ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης.

Συγκεκριμένα «υπάρχει μια υστέρηση κρατήσεων από Βέλγιο, Ολλανδία και τις βόρειες χώρες, θεωρώ ότι πάμε πάρα πολύ καλά στην αγγλική αγορά, η γερμανική αγορά φαίνεται ότι έχει ισορροπήσει και η προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος συνεχίζεται». Όπως προσθέτει ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για θέματα τουρισμού στην Κω, Ηλίας Σιφάκης, το νησί υπολογίζει πολύ στο last minute booking. Γι’ αυτό το λόγο «είναι πολύ σημαντικό οι πρώτοι επισκέπτες που θα έρθουν στο νησί σε ένα μήνα που ξεκινά η τουριστική σεζόν, να βρουν ένα νησί όπως το έχουν γνωρίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια έτσι ώστε η επικοινωνία που θα έχουν μέσω Social Media, μέσω ίντερνετ να αντιστρέψει πλήρως το κλίμα». Στην Κω ελπίζουν και φέτος να υποδεχθούν όπως πέρυσι 1,1 εκατ. επισκέπτες.

Μέτρα για επενδύσεις

Παρά τη θετική εξέλιξη που θα σημειώσει και φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα ήταν λάθος να υπάρξει εφησυχασμός, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης. Αν δεν παρθούν μια σειρά μέτρων που θα επιτρέψουν την αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο, τότε σε λίγα χρόνια ο τουρισμός θα σημειώσει ύφεση: «Με τον διπλασιασμό του ΦΠΑ, δηλαδή την υπερφορολόγηση του κλάδου, και με την αστάθεια που επικρατεί λόγω της μη αξιολόγησης της χώρας αλλά και το γεγονός ότι η χώρα δεν προχωρά με τους αναγκαίους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις κινούνται στο 25% του ρυθμού που θα θέλαμε».

Για να αντιστραφεί το κλίμα θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, το συντομότερο δυνατό να κλείσει η αξιολόγηση με τους θεσμούς, η φορολογία του κλάδου να είναι ανάλογη με αυτή των βασικών ανταγωνιστικών χωρών όπως επίσης ανάλογο με αυτό των ανταγωνιστών να είναι το κόστος των επενδυτικών δανείων. Όπως διαβεβαιώνει, το ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι μεγάλο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή στο σαμποτάζ στη Βαλτική

Tageszeitung: Διαπλοκή μεταξύ ΜΜΕ και πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα

Χακάν Φιντάν: Στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αποστρατικοποίηση νησιών

Συνομίλησαν Σολτς-Πούτιν για την Ουκρανία – Αλλάζουν τα δεδομένα του πολέμου λόγω Τραμπ

DW: Στρουθοκαμηλισμός α λα γαλλικά – Ο Μακρόν ζει σε μια «φούσκα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr