Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές κοινές επενδύσεις με την Αίγυπτο

Πώς ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές κοινές επενδύσεις με την Αίγυπτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αναπτυξιακές συνεργασίες σε τομείς, όπως τα μεγάλα έργα και οι μεταφορές, η ενέργεια , η ναυτιλία ο τουρισμός, αλλά και θέματα ύδρευσης, συζητήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη στην Αίγυπτο.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχει και ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γ. Τσίπρας, συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου Sherif Ismail.

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ απηύθυνε πρόσκληση στον πρωθυπουργό της Αιγύπτου να επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να ενημερωθεί για τα μεγάλα έργα που υλοποιεί η χώρα μας και στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την Αίγυπτο.

Επεσήμανε ακόμη, ότι οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο επιδιώκουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους και τη συνεργασία τους με τις αντίστοιχες αιγυπτιακές, σε διάφορους τομείς, όπως των επικοινωνιών, της κατασκευής αμαξοστοιχιών, λεωφορείων, έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και μετρητών κατανάλωσης νερού, καθώς και στην ανάπτυξη των υποδομών.

Εξετάζεται, πρόσθεσε, η δημιουργία κοινών επιχειρήσεων οργάνωσης τουριστικών και επιχειρηματικών ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός από την πλευρά του, εξήρε το βάθος των ιστορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Τόνισε επίσης, ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, και κυρίως στην ανάπτυξη των αιγυπτιακών λιμανιών.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση του επιδιώκει να επωφεληθεί από τη μεγάλη εμπειρία της Ελλάδας στους τομείς των Μεταφορών και της Εμπορικής Ναυτιλίας.

Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά πως η χώρα του επιδιώκει να ενισχύσει την εταιρική σχέση, την συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών με την Ελλάδα ιδίως στους τομείς των μεταφορών και διαχείρισης των λιμένων, καθώς και στον τουρισμό θαλαμηγών, μέσω σύνδεσης των μεγάλων λιμένων των δύο χωρών.

Τριμερής συνεργασία υπουργών Μεταφορών

Αργότερα, ο Έλληνας υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση, με τους ομολόγους του Saad El- Geyoushi υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου και υπουργό Μεταφορών της Κύπρου Μάριο Δημητριάδη, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες μεταφορές, όπως οι κρουαζιέρες και οι επιβατικές ατμοπλοϊκές γραμμές, οι εμπορικές ναυτιλιακές γραμμές, οι υποδομές, η λειτουργία και διαχείριση λιμένων, η ναυτική εκπαίδευση, αλλά και ο συντονισμός και η ανταλλαγή εμπειριών για τις περιφερειακές μεταφορές.

Συζητήθηκαν επίσης ενδεχόμενες συνεργασίες στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, καθώς και στις αστικές μεταφορές σταθερής τροχιάς (Μετρό).

Πρωτόκολλο συνεργασίας στις αερομεταφορές

Παράλληλα, στο Κάιρο υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στον τομέα των αερομεταφορών από τον κ. Σπίρτζη και τον υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Hossam Kamal.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπει την ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδος – Αιγύπτου στην διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και την βελτίωση των δικτύων αεροδιαδρόμων.
Παράλληλα, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης από τον διοικητή της ΥΠΑ Κωνσταντίνο Λιντζεράκο και τον Αιγύπτιο ομόλογο του και συμφωνήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός πτήσεων μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου σε 21 από 14 που είναι σήμερα.

Δράσεις διαχείρισης Υδάτινων Πόρων

Ο Χρήστος Σπίρτζης συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ ΑΕ Κώστα Βαφειάδη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Εταιρείας Υδάτων της Αιγύπτου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά οι τομείς συνεργασίας, που οι δυο πλευρές μπορούν να αναπτύξουν άμεσα.

Τα διυλιστήρια νερού, η αφαλάτωση, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, οι βιολογικοί καθαρισμοί, τα αρδευτικά έργα, οι σύγχρονοι μετρητές κατανάλωσης είναι οι τομείς, που οι δυο εταιρείες θα διερευνήσουν άμεσα τις κοινές δράσεις που μπορούν να αναπτύξουν σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.

Συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας.

Εκτός από τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, ο Χρήστος Σπίρτζης είχε συναντήσεις με τον υπουργό Μεταφορών κ. Geyoushi, τον γενικό διευθυντή Υποδομών και τον πρόεδρο Egyptian National Railways. Παράλληλα, οι Σπίρτζης και Γιώργος Τσίπρας θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Πετρελαίου τους πρόεδρους των Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS), Egyptian Petrochemicals Holding Company (ECHEM), Egyptian General Petroleum Corporation (EGPC), Ganoub El Wadi Petroleum Holding Company (GANOPE), καθώς και με τον υπουργό Ηλεκτρισμού, Mohamed Shaker El- Markabi και τους προέδρους των New and Renewable Energy Authority, Egyptian Electricity Holding Company, Egyptian Electricity Production Company, Egyptian Electricity Transmission Company, Distribution Electricity Company.

Τέλος, ο Χρήστος Σπίρτζης θα συναντηθεί στην ελληνική πρεσβεία, με τον πρόεδρο της Εταιρίας Ανάπτυξης της Ζώνης της Διώρυγας Δρα Ahmed Darwish και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Εταιρίας Dar El- Handasah, που έχει την γενική επίβλεψη των έργων της Διώρυγας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις από τον Μπλίνκεν για τη Χαμάς στην Τουρκία – Ανησυχία για μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε τζιχαντιστικό «οχυρό»

«Δεν ήταν χαριεντίσματα» απαντά η κυπριακή προεδρία στον Σαμαρά

Στην ΕΔΕΚ η Ρένα Δούρου – ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ την Κύπρο: «Μισός αιώνας βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής»

Κυπριακή ΑΟΖ: Προχωρούν εντατικά οι διεργασίες για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Ο Ερντογάν απαιτεί την διεθνή αναγνώριση του αποσχιστικού ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr