Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνοαμερικανική Ένωση: Γιατί δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα;

Ελληνοαμερικανική Ένωση: Γιατί δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Μαρτίου στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) η δεύτερη εσπερίδα που συνδιοργανώνουν το Hellenic American College/Hellenic American University, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Ελληνικό Tμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ), η οποία αυτή τη φορά είχε ως βασικό θέμα το κρίσιμο ερώτημα «Ποιες επενδύσεις για ποια ανάπτυξη;»

Στο πλαίσιο αυτό ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ. Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Προέδρος του Hellenic American University υπογράμμισε το ρόλο της εκπαίδευσης στις σημερινές κοινωνίες των γνώσεων και προσδιόρισε τις σκέψεις του για το αυτόνομο σχολείο.

f1 Ευάγγελος Βενιζέλος, Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, Νικόλαος Σακελλαρίου.

Στη συνέχεια με συντονιστή τον κ. Αθανάσιο Παπανδρόπουλο, επίτιμο διεθνή πρόεδρο της ΕΕΔ, τον λόγο πήρε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και έδωσε έμφαση στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας.

«Μπορεί οι τράπεζες να διευκολύνονται από την επιβολή των capital controls που τους επιτρέπει την διάσωση των καταθέσεων», είπε ο κ. Βενιζέλος, «ωστόσο βασικό πρόβλημα παραμένει η διαχείριση των κόκκινων δανείων από την εξέλιξη της οποίας πολλά θα εξαρτηθούν για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των startup».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι το ΕΣΠΑ δεν κινείται και ότι η Ελλάδα είναι εντελώς απούσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

«Στην χώρα μας», τόνισε, «υπάρχει μεγάλο αντιεπενδυτικό βάρος και σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ το κράτος θέλει να στηρίξει επενδύσεις, κάποιες τοπικές κοινωνίες αντιδρούν αρνητικά».

Πρόσθεσε επίσης ο κ. Βενιζέλος ότι μεγάλα μέτωπα της οικονομίας είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, η προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης και η ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών.

«Το πρόβλημα των επενδύσεων είναι βαθύτατα πολιτικό και απάντηση δεν υπάρχει. Χρειαζόμαστε άμεσα μία φιλοεπενδυτική κοινωνία και φιλοσοφία για να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

«Χρειαζόμαστε 13 δισ. ευρώ ετησίως για επενδύσεις που θα στηρίζουν τον παραγωγικό ιστό, διαφορετικά δεν θα αποφύγουμε τον κίνδυνο να γίνουμε Κούβα».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κύριος Γιάννης Παράσχης, ο οποίος υπογραμμίζοντας τα φαινόμενα της επενδυτικής αδράνειας στην Ελλάδα ζήτησε από το κράτος να προστατεύει τους ιδιώτες επενδυτές μέσω της θέσπισης απλών και σταθερών φορολογικών και νομικών κανόνων.

«Ακούμε διαρκώς τα ίδια πράγματα από το 2010. Για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση θα πρέπει να γίνει επική προσπάθεια» είπε ο κ. Παράσχης. Επίσης, σχολιάζοντας την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων ο ομιλητής εκτίμησε ότι μία τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει θετικά για την οικονομία μας κινητοποιώντας εγχώρια και ξένα κεφάλαια.

Από την πλευρά του ο Οικονομολόγος κ. Δημήτρης Ιωάννου φάνηκε αρκετά απαισιόδοξος και τόνισε ότι απομένουν μόλις 2 με 3 χρόνια για να αποφευχθεί η διαρθρωτική κατάρρευση τη χώρας, η οποία εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει και σε έντονη κοινωνική αναταραχή.

«Με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο», είπε ο ομιλητής, «κανένας ξένος δεν είναι διατεθειμένος να φέρει τα χρήματά του στην χώρα μας η οποία στο επίπεδο των ξένων άμεσων επενδύσεων είναι μεταξύ των Ουραγών».

Παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις εγκατεστημένης παραγωγικής ισχύος στην Ελλάδα ανέρχονται σε ποσοστό 8 % όταν στην Τουρκία είναι 20%, στην Ευρώπη 50% και σε παγκόσμιο επίπεδο 33%.

Ακόμα, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι τα τελευταία 30 χρόνια ναι μεν το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών υπερδιπλασιάστηκε πλην όμως υπήρξε ταυτόχρονη μείωση της παραγωγικότητας με αποτέλεσμα να είναι ασήμαντος και ο βαθμός εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Για την ανάγκη δημιουργίας καινούργιων επιχειρηματικών μοντέλων μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, ιδρυτής της Blueground, που είναι μια καινοτόμος startup με δραστηριότητα στον κλάδο του τουρισμού.

Βασική θέση του κ. Χατζηελευθερίου ήταν πως η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη από ιδιωτικές επενδύσεις και θα πρέπει να προωθήσει καινούργια επιχειρηματικά μοντέλα ικανά να αποτελματώσουν μια έντονα εσωστρεφή οικονομία.

Ο ομιλητής υποστήριξε τέλος ότι το ελληνικό οικοσύστημα είναι μικρό αλλά με υψηλές επιδόσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ξένα επενδυτικά ταμεία έχουν εντυπωσιαστεί από αυτά που κάνουν ορισμένες ελληνικές startup εταιρείες.

Αναφερόμενος στον ρόλο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ο συντονιστής του πάνελ κ. Παπανδρόπουλος υπογράμμισε ότι νοοτροπία και πνεύμα ανάπτυξης δεν μπορούν να υπάρξουν αν προς την κατεύθυνση αυτή δεν συμβάλλουν και τα μέσα επικοινωνίας.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε για λίγο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Νικόλαος Σακελλαρίου, ο οποίος τόνισε ότι ακόμη και σε περιόδους μεγάλης κρίσης η δικαιοσύνη λειτουργεί στα συνταγματικά πλαίσια.

«Υπάρχει κρίση, αλλά υπάρχουν και δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίου. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην χρήση της πληροφορικής στο ΣτΕ που επιταχύνει την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

Στην εσπερίδα παρέστησαν οι: κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Νίκος Βερνίκος, εκπρόσωπος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, κ. Αντώνης Ζαΐρης, Υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, κ. Φάνης Ζουρόπουλος, εκτελεστικός Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΕΕΔ, κ. Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, βουλευτής και τ. Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής και τ. Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και κ. Γιώργος Μέργος, Καθηγητής και πρώην Διοικητής του ΙΚΑ.

Το Hellenic American University σε συνεργασία με το Hellenic American College διοργανώνει από τις 23-25 Σεπτεμβρίου 2016 στην Ελλάδα το Διεθνές Συνέδριο “Europe in Discourse: Identity, Diversity, Borders”, Η εσπερίδα της 1ης Μαρτίου, καθώς και οι υπόλοιπες της σειράς, εντάσσονται στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των οποίων θα διερευνηθεί εκτός άλλων και η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σκάνδαλο Novartis – Αποκαλύπτουν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων

Βενιζέλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική και για τις δύο χώρες και η τήρηση της είναι αναγκαία και υποχρεωτική

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Παυλόπουλος-Βενιζέλος: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Μετά από 15 χρόνια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr