Την εξαμηνιαία έκθεσή του για την κατάσταση και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την οποία το 2014 και το 2015 προβλέπεται για τη χώρα μας μείωση της ανεργίας και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014, ενώ αναμένει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,9% το 2015.
Παράλληλα, το Ταμείο κάνει λόγο για σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας στο 26,3% (από 27,3%) το 2014 και περαιτέρω μείωση στο 24,4% το 2015.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το Ταμείο προβλέπει ότι θα συνεχιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις το 2014, στο 0,4%, και εκτιμά ότι το 2015 θα κυμανθεί στο 0,3%.
Σχετικά με το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ το 2014 και στο 0,3% το 2015.
Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ασθενή ανάπτυξη της τάξης του 1,2% για το 2014 και 1,5% για το επόμενο έτος, αλλά και μικρή μείωση του ποσοστού της ανεργίας.
Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,6% φέτος (από 3% το 2013) και 3,9% το 2015, ωστόσο παραμένουν κίνδυνοι όπως ο χαμηλός πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες και κυρίως στην ευρωζώνη, αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.
Ο διευθυντής του τμήματος Οικονομικής Έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, παρουσιάζοντας την έκθεση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στις προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία. Ειδικότερα για την ευρωζώνη, δήλωσε ότι η οικονομία της Γερμανίας είναι η πιο ισχυρή και υπολογίζεται να διευρυνθεί κατά 1,7%.
Επίσης, τόνισε ότι, για πρώτη φορά, τα τελευταία δύο χρόνια, οι προβληματικές οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου θα έχουν «χαμηλό, αλλά σταθερό ρυθμό ανάπτυξης». Ο κ. Μπλανσάρντ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση του 2008, δεν είναι μόνο πιο έντονη, αλλά και περισσότερο διευρυμένη».
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι τα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν ορισμένες κυβερνήσεις, προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες τους, «έχουν χαλαρώσει», ενώ οι επενδυτές «ανησυχούν λιγότερο» για την πιθανότητα χρεοκοπίας αυτών των χωρών. Επίσης, υποστήριξε ότι οι τράπεζες «ισχυροποιούνται σταδιακά».
Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε στη συνέντευξη Τύπου ήταν οι «κίνδυνοι που εξακολουθούν να υπάρχουν» για την παγκόσμια οικονομία και ότι σημαντικό είναι και το πρόβλημα της «άνισης κατανομής» του πλούτου.