Διαβάστε σχετικά για Δημόσιο Χρέος, Ελληνικό Χρέος, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,
Η επιβολή αυξημένων φόρων για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι μία στρατηγική που συνήθως δεν έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα προκαλεί δημοσιονομικά σοκ με επιβαρυντικές συνέπειες, σύμφωνα με νέα έρευνα οικονομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα συμπεράσματα της μελέτης βασίζονται σε στοιχεία από 11 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και αφορούν την περίοδο μεταξύ 2000 και 2012, δηλαδή καλύπτουν εν μέρει την εφαρμογή των δύο πρώτων Μνημονίων.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όταν η δημοσιονομική προσαρμογή εφαρμόζεται μέσω «αύξησης στη φορολογία, η αναλογία χρέος-ΑΕΠ επιστρέφει στα επίπεδα [όπου ήταν] πριν το δημοσιονομικό σοκ μόνο μακροπρόθεσμα, και κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται βελτίωση στην αναλογία του χρέους».
Αντίθετα, οι δύο συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι οι πιθανότητες να πετύχει η δημοσιονομική προσαρμογή είναι σαφώς μεγαλύτερες όταν ο βασικός άξονας δεν είναι η φορολόγηση, αλλά η σταθερή περικοπή δαπανών.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα συμπεράσματά τους είναι ιδιαίτερα σχετικά με τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη για το κατά πόσον η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους σε ευρωπαϊκές χώρες.