Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Θέλει η ΔΕΗ να αφανίσει τις βιομηχανίες;”

“Θέλει η ΔΕΗ να αφανίσει τις βιομηχανίες;”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καθοριστικές για το μέλλον της βιομηχανικής παραγωγής και την λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα μας θα είναι οι αποφάσεις που θα εκρίνει η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ αφού θα καθοριστούν οι τιμές της ενέργειας στους μεγάλους καταναλωτές.

Μέχρι αργά το βράδυ χθες υπήρχαν πληροφορίες ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ζητούσε την αναβολή της συνέλευσης, ως βασικός μέτοχος της Επιχείρησης προκειμένου να έχει το χρόνο να ενημερωθεί. Μέχρι αυτή την ώρα όμως δεν έχει βγει επίσημη ανακοίνωση.

Η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) πριν απο λίγες ημέρες καλούσε την κυβέρνηση να πάρει θέση σε αυτό το κρίσιμο θέμα που αφορά όχι απλά την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο, αλλά τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ουσιαστικά οι βιομηχανίες κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς την ΔΕΗ ότι θέλει να αφανίσει την τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Όπως καταγγέλουν ” η ΔΕΗ επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα για όλους τους βιομηχανικούς πελάτες και εμφανίζει στοιχεία κόστους που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ισχύουν διεθνώς αλλά και όσα προκύπτουν από αποφάσεις των εγχώριων αρμοδίων αρχών. «Το μόνο που αποδεικνύεται από τα στοιχεία που τίθενται υπόψη της Γενικής Συνέλευσης είναι ότι όχι μόνο η ΔΕΗ δεν αξιοποιεί αποτελεσματικά το λιγνίτη, το εθνικό καύσιμο, αλλά επιμένει να το κοστολογεί και σε επίπεδα πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης» αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία εγκρίθηκε στη διάρκεια της σημερινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών της ΕΒΙΚΕΝ”.

Μάλιστα καλούν την κυβέρνηση να πάρει θέση: συμφωνεί με τις μεθοδεύσεις της ΔΕΗ αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν στην ελληνική παραγωγή εν γένει;

Κι όλα αυτά σε μία τόσο κρίσιμη καμπή της ελληνκής οικονομίας και με πολλές επιχειρήσεις να αλλάζουν έδρα και να φεύγουν στο εξωτερικό είτε γιατί έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα , είτε γιατί έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια και μία σειρά άλλων ενισχύσεων σε γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ μέλη της οποίας είναι 23 βαριές βιομηχανίες από τον κλάδο της χαλυβουργίας, της τσιμεντοβιομηχανίας, του αλουμινίου, των λιπασμάτων, του πετρελαίου, της χαρτοποιίας, της υαλουργίας, των βιομηχανικών αερίων, της κλωστοϋφαντουργίας, της κεραμουργίας και της ξυλείας αναφέρει:

“Με αφορμή την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ Α.Ε. που θα λάβει χώρα στις 31/1/2014, το Ελληνικό Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος του εθνικού προμηθευτή ενέργειας, καλείται να εγκρίνει, μεταξύ πολλών άλλων, την εισήγηση της Διοίκησης για το κόστος προμήθειας ρεύματος στην ελληνική βιομηχανία.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την προσπάθεια της ΔΕΗ να δημιουργήσει τετελεσμένα για όλους τους βιομηχανικούς πελάτες, εμφανίζοντας στοιχεία κόστους που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ισχύουν διεθνώς αλλά και όσα προκύπτουν από αποφάσεις των εγχώριων αρμοδίων αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Διαιτησία κτλ).

Το μόνο που αποδεικνύεται από τα στοιχεία που τίθενται υπόψη της Γενικής Συνέλευσης είναι ότι όχι μόνο η ΔΕΗ δεν αξιοποιεί αποτελεσματικά το λιγνίτη, το εθνικό καύσιμο, αλλά επιμένει να το κοστολογεί και σε επίπεδα πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Η στάση αυτή αν μη τι άλλο εγείρει ερωτήματα για τη χρηστή διαχείριση των διοικήσεων της επιχείρησης.

Η βιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τακτικισμούς, που επιχειρούν να φέρουν προ τετελεσμένου την Πολιτεία, εκμαιεύοντας την επικύρωση των επιλογών της ΔΕΗ για την καταστροφική τιμολόγηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για το βασικό μέτοχο:

• Αναγνωρίζει τη ΔΕΗ ως de facto διαμορφωτή της εθνικής ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής, που οδηγεί εκ των πραγμάτων σε οριστικό αφανισμό τον παραγωγικό ιστό της χώρας;

• Εγκρίνει τη στάση της ΔΕΗ που επιλέγει να αγνοεί και να προσβάλει κατά το δοκούν αποφάσεις της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής;

• Επικροτεί τους μέχρι τώρα χειρισμούς της διοίκησης που έχουν οδηγήσει σε πλήρες τέλμα την οποιαδήποτε προσπάθεια διευθέτησης του μείζονος ζητήματος του υψηλού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία στη χώρα μας;
Θεωρήσαμε παλαιότερη μελέτη της ΔΕΗ με αναφορά στα οφέλη από το κλείσιμο όλης της μεγάλης βιομηχανίας της χώρας ως παραδρομή. Αποδεικνύεται εκ των υστέρων πως κάναμε λάθος.

Η Ελληνική Πολιτεία έστω και με αυτό τον τρόπο καλείται, την ύστατη στιγμή, να ανακτήσει την πρωτοβουλία στη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής στον τόπο και να πάρει ξεκάθαρη θέση στην επικείμενη Γ.Σ. της ΔΕΗ για την εμπορική πολιτική έναντι των βιομηχανικών πελατών της, ζητώντας την κατάρτιση βιομηχανικών τιμολογίων που να συνάδουν με τη διεθνή πρακτική.

Υπό το πρίσμα αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες μη αναστρέψιμες για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής. Ουδείς δικαιούται πλέον να υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πώς διαμορφώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος τον Δεκέμβριο μετά τις επιδοτήσεις

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούλιο – Οι παγίδες και οι κερδισμένοι

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι είναι οι φθηνότεροι πάροχοι τον Ιούνιο μετά τις αυξήσεις έως 65%

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτά είναι τα τιμολόγια του Ιουνίου – Πόσο αυξήθηκαν

Η ΔΕΗ αγοράζει τον «ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ» – Πήρε το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr