Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία, Ματέο Ρέντσι, Πιέρ Μοσκοβισί, Πολυεθνικές, Φορολογία,
Την ανάγκη αύξησης του φορολογικού συντελεστή για τις κερδοφόρες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, τονίζει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί καθώς τα ποσά φορολόγησης ορισμένες φορές είναι ασήμαντα, μπροστά στα υπερκέρδη των εταιρειών.
Η Επιτροπή έχει στόχο έως τον Ιούνιο 2016 να επιτευχθεί μία πολιτική συναίνεση από τα κράτη της ΕΕ, προκειμένου να αναγκαστούν οι πολυεθνικές να μοιράζονται τα οικονομικά τους στοιχεία, με τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με τις σημερινές (28/1) δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί από τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ο «πόλεμος» κατά των πολυεθνικών έχει ήδη ξεκινήσει σε μερικές χώρες της ΕΕ.
Η Google και οι υπόλοιπες εταιρείες – κολοσσοί έχουν μπει στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών, καθώς με το νέο νόμο που αναμένεται να έρθει στην Βουλή μέσα στους επόμενους μήνες, θα αυξηθεί η φορολόγηση των πολυεθνικών, για να μην μετατραπεί η χώρα σε «φορολογικό παράδεισο», όπως η Μ. Βρετανία.
Η Ιταλία βαδίζει στα χνάρια της Γαλλίας, η οποία πρώτη είχε αλαλάξει το καθεστώς φορολόγησης για τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται και εντός των συνόρων της.
Ο συντελεστής φορολόγησης επί των εσόδων των πολυεθνικών στην Ιταλία, αναμένεται να βρεθεί στο 15%, ποσοστό πολλαπλάσιο από το 3% που υφίσταται στην Μ. Βρετανία.
Ο εν λόγω φόρος έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τις πολυεθνικές, αλλά και από διάφορους βουλευτές, γεγονός που καθιστά αμφίβολη, προς το παρόν, την ψήφιση του.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, είχε προαναγγέλλει πως το νέο φορολογικό καθεστώς θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία επιπλέον 3 δισ. ευρώ ετησίως.