Η Κίνα αναθεώρησε τη Δευτέρα ανοδικά την ισοτιμία για το γιουάν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, σε μια προσπάθεια που ίσως περιορίσει τις ανησυχίες για το πόσο θα επιτρέψει το Πεκίνο να υποχωρήσει το κινεζικό νόμισμα, με τις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές, ωστόσο, να καταγράφουν και πάλι απώλειες εν μέσω αμφιβολιών για τις προθέσεις της πολιτικής αυτής.
Οι κακοί, σύμφωνα με πολλούς, χειρισμοί των κινεζικών αρχών έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες στις παγκόσμιες αγορές ότι το Πεκίνο ίσως χάσει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής, την ώρα που η χώρα αναμένεται να καταγράψει το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 25 ετών.
Η υποτίμηση κατά 1,5% του γιουάν από τις αρχές του 2016, ύστερα από υποχώρηση κατά 4,7% το 2015, έχει δημιουργήσει ανησυχίες ανάμεσα στους εμπορικούς ανταγωνιστές της χώρας ότι η Κίνα ρισκάρει ένα «συναλλαγματικό πόλεμο» ανταγωνιστικών υποτιμήσεων.
Μια σταθερότερη πορεία του γιουάν θα μπορούσε να περιορίσει αυτούς τους φόβους, ωστόσο δεν κατάφερε να αποτρέψει τις ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια.
Οι δείκτες Shanghai Composite και CSI300 κατέγραψαν πτώση άνω του 5% ύστερα από απώλειες 10% την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Τάπας Στρίκλαντ, οικονομολόγο στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας, η «αναποφασιστικότητα και η έλλειψη διαφάνειας» εντείνουν την αβεβαιότητα στην αγορά.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε τη μέση τιμή για το γιουάν στα 6,5626 ανά δολάριο, συγκριτικά με την προηγούμενη ισοτιμία που είχε οριστεί στα 6,5636. Το γιουάν επιτρέπεται να καταγράψει διακυμάνσεις έως 2% υψηλότερα ή χαμηλότερα από την μέση ισοτιμία.