Με τους νέους κανόνες ή …την παράβαση των υπαρχόντων κανόνων του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ κήρυξαν τον οικονομικό πόλεμο στις χώρες που δεν χρησιμοποιούν το δολάριο στο διεθνές εμπόριο, των οποίων οι οικονομίες δεν βασίζονται στο δολάριο, δήλωσε ο αναλυτής της Wall Street Michael Hudson (Μάικλ Χάτσον).
“Πραγματικά αυτό είναι ένα μόνο μέρος από το νέο Ψυχρό Πόλεμο” σχολιάζει ο αναλυτής.
Την παραβίαση του βασικού κανόνα του ΔΝΤ, ήτοι το δανεισμό ακόμη και σε χώρες που δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους, αποφάσισε μόλις την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015 το Ταμείο, αλλάζοντας την πολιτική του έπειτα από μισό και πλέον αιώνα.
Στις 8 Δεκεμβρίου 2015 ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Gerry Rice σημείωνε σε δήλωσή του: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συναντήθηκε σήμερα και συμφώνησε να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική του περί μη ανοχής καθυστερήσεων στις πληρωμές από επίσημους δανειολήπτες. Θα παρέχουμε σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες για το σκοπό και τη λογική αυτής της αλλαγής στην πολιτική μας».
Από το 1947, όταν και ιδρύθηκε, η Παγκόσμια Τράπεζα λειτουργεί ως παρακλάδι του αμερικανικού υπ. Άμυνας, από τον πρώτο της πρόεδρο John J. McCloy μέχρι και τον σημερινό Paul Wolfowitz. Η απόφαση της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου ήταν μία ριζική αλλαγή στη συνθήκη που επικράτησε στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα τον τελευταίο μισό αιώνα.
Στο παρελθόν, το Ταμείο αναλάμβανε τον κυρίαρχο ρόλο στην οργάνωση πακέτων σωτηρίας κρατών με τη βοήθεια άλλων κρατών, κυρίως των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Οι κανόνες προέβλεπαν ότι εάν κάποιο κράτος δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις αποπληρωμής απέναντι στο Ταμείο δεν μπορεί να λάβει νέο δάνειο από αυτό.
Αλλά τώρα το ΔΝΤ μπήκε στον Ψυχρό Πόλεμο. Συγκεκριμένα, δανείζει λεφτά στην Ουκρανία παρά τον κανόνα του που προβλέπει ότι απαγορεύεται ο δανεισμός σε χώρες για τις οποίες δεν υπάρχει προοπτική αποπληρωμής. Όταν η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde έδινε το τελευταίο δάνειο του ΔΝΤ προς την Ουκρανία την άνοιξη, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατούσε η ειρήνη.
Αλλά ο πρόεδρος Porochenko αμέσως ανακοίνωσε ότι θα ενέτεινε τις επιχειρήσεις του στρατού του κατά των Ρωσόφωνων στα ανατολικά της χώρας. Η Ουκρανία αρνείται να πληρώσει όλους τους ομολογιούχους, αλλά και τη Ρωσική κυβέρνηση.
Αυτό και μόνο θα έπρεπε να μπλοκάρει νέα βοήθεια από το ΔΝΤ. Όμως, το Ταμείο στηρίζει την πολιτική της Ουκρανίας και την ακροδεξιά κυβέρνηση που συνεχίζει τις επιθέσεις κατά των Ρωσόφιλων. Η τελική ανακοίνωση του ΔΝΤ ήταν: «Πιέζουμε για την αποπληρωμή χρεών που οφείλονται σε δολάρια και μόνο προς τους συμμάχους των ΗΠΑ».
Αυτό σημαίνει ότι αυτό που έδειχνε να είναι Ψυχρός Πόλεμος κατά της Ρωσίας έχει πλέον μετατραπεί σε ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στο μπλοκ του Δολαρίου και των BRICS ή άλλων χωρών που δεν βρίσκονται στην οικονομική και στρατιωτική επιρροή των ΗΠΑ.