Σε αναζήτηση έντιμου συμβιβασμού για την υπόθεση των κόκκινων δανείων, βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί, όπως δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει πώς η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να είναι στοχευμένη για τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη.
«Η λύση που προκρίνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Βάλντις Ντομπρόβσκιτς, «είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο».
Νωρίτερα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης συζήτησαν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την τρέχουσα αξιολόγηση η οποία σταμάτησε την περασμένη Παρασκευή και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Συζητήσαμε για το πρόβλημα που υπάρχει λόγω των διαφορετικών απόψεων στην τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και οι δύο πλευρές θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί έντιμος συμβιβασμός».
Για το ίδιο θέμα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το ύψος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και ότι πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. «Συνεχίζουμε τη δουλειά» κατέληξε ο ίδιος.
Σχολιάζοντας γενικότερα την πορεία των συζητήσεων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής κυβέρνησης, ο Βάλντις Ντομπρόβκσις μίλησε για εποικοδομητικές συζητήσεις που δείχνουν ότι ακολουθείται η σωστή πορεία “η οποία θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει στον κοινό στόχο που είναι η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης”.
Όπως είπε ο ίδιος, η επιτυχής συμπλήρωση της πρώτης αξιολόγηση θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και θα αναθερμάνει την ελληνική οικονομία. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται πολιτική βούληση και αίσθηση εθνικής κυριότητας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ικανότητα να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν σωστά και διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. Πρόσθεσε δε ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται δίπλα στις ελληνικές αρχές για την παροχή στοχευμένης τεχνικής βοήθειας σε ζητήματα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και διαφθοράς, η βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Είμαι πεπεισμένος τόνισε, ότι με συνετή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της και θα είναι ένα επιτυχημένο μέλος του ευρώ.
Αναφερόμενος στην πρόσθετη χρηματοδότηση που θα παράσχει η Κομισιόν στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 – 2016. Ήδη, το ευρωκοινοβούλιο έχει εγκρίνει την εκταμίευση 835 εκατ. ευρώ, ενώ θα εγκριθούν ακόμη 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής παρουσίαση και συζήτηση πάνω στα θέματα εφαρμογής και ολοκλήρωσης του προηγούμενου ΕΣΠΑ και έναρξης του καινούριου, καθώς και στο πρόβλημα της ροής και απορρόφησης των πόρων. Όπως είπε ο Γιώργος Σταθάκης, πριν από μερικές μέρες το σύστημα άνοιξε πλήρως και μπορούμε να μιλάμε πλέον για πλήρη αποκατάσταση του συστήματος πληρωμών του ΕΣΠΑ
Σύμφωνα με τον Γιώργος Σταθάκη, συζητήθηκαν ακόμη συγκεκριμένα πρότζεκτ που έχουν χρονική καθυστέρηση, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η «Σύζευξις» και διαπιστώθηκε η «κοινή διάθεση των δύο πλευρών να βρεθούν οι άριστες λύσεις».
Στη συνάντηση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν το υπουργείο και το θέμα της αξιολόγησης «με το γνωστό πρόβλημα που παραμένει σε εκκρεμότητα».