Πλάτη στην Αθήνα στοχεύει να βάλει η Ευρώπη την επομένη των εκλογών, αναμένοντας παράλληλα και την τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί.
Πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την προετοιμασία μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα σε άτυπη συνάντηση που θα έχουν το Σάββατο στο Λουξεμβούργο.
«Θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα. Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα» δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένα και πρόσθεσε «Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Μετά την αξιολόγηση θα πρέπει να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί υπάρχει συναίνεση ότι είναι πολύ υψηλό. Πως θα το αναδιαρθρώσουμε ; Οι απόψεις διίστανται».
Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις δεν θα περιλαμβάνουν αναδιάρθρωση του χρέους, ούτε την πιθανότητα διαγραφής του κεφαλαίου που δάνεισαν οι χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα από το 2010, το οποίο ανέρχεται στα 196,8 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Μπορείς να επιτύχεις ελάφρυνση πληρωμών επεκτείνοντας την περίοδο χάριτος ή καθυστερώντας πληρωμές και να αποφύγει ένα ονομαστικό κούρεμα».
Ο αξιωματούχος από την πλευρά του υποστήριξε πως η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους θα επικεντρωθεί στο ποια οικονομική μέτρηση έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για την Ελλάδα, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ ή ο λόγος του ΑΕΠ προς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Πιο συγκεκριμένα, σημαίνει πως εάν επιλεγεί το τελευταίο η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων και μια επιπρόσθετη περίοδος χάριτος θα είναι αρκετές για να μειώσουν σημαντικά την Καθαρή Παρούσα Αξία του ελληνικού χρέους, διευκολύνοντας έτσι, κατά πολύ την εξυπηρέτηση του χρέους.
«To 2015 θα είναι χρονιά ύφεσης, ηπιότερης ωστόσο από ό,τι περιμέναμε. Αντιθέτως, το 2016 θα είναι μία χρονιά ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που βρίσκεται στο Λονδίνο ως επίσημος ομιλητής του 10ou Roadshow που διοργανώνει ο Ομιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Παράλληλα υπογράμμισε πως «τέσσερις είναι οι στόχοι: Να κερδηθεί εκ νέου η πρόσβαση στις αγορές, να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να χαλαρώσουν τα capital controls και να αναδιαρθρωθεί το χρέος».