Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Telegraph: Διαγραφή του Ελληνικού χρέους αλλιώς δεν παίρνετε ούτε σεντ

Telegraph: Διαγραφή του Ελληνικού χρέους αλλιώς δεν παίρνετε ούτε σεντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ωρολογιακή βόμβα στα χέρια των δανειστών γίνεται μια ανάλυση του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (NIESR), του μεγαλύτερου think tank της Αγγλίας, λέγοντας πως η διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας είναι η μια και μοναδική λύση.

Το Ινστιτούτο, σημειώνει σε μελέτη του που δημοσίευσε την Τρίτη, πως η Ελλάδα θα χρειαστεί διαγραφή χρέους περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορέσει να ξεφύγει από την ύφεση.

Σε αυτή την ανάλυση γίνεται λόγος για την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και τους σφιχτούς προϋπολογισμούς λιτότητας που επιβάλλουν οι δανειστές.

Παράλληλα τονίζει πως αυτού του είδους οι πολιτικές είναι «αυτοκαταστροφικές».

Το Ινστιτούτο παράλληλα, προβλέπει πως το 2015 και το 2016 η Ελλάδα θα παρουσιάσει έντονες υφεσιακές συνθήκες.

Συρρίκνωση της οικονομίας της Ελλάδας κατά 30% μέχρι το τέλος του έτους σε σχέση με το 2007 και 7% σε σχέση με το 2001, οπότε και εισήλθε στη ζώνη του ευρώ.

11

Ο Τζακ Μίνινγκ, αναλυτής του NIESR, σημειώνει στην Telegraph: «Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να επιστρέφει στο επίπεδο που ήταν προ της ένταξης στο ευρώ, το 2001, ούτε βέβαια στο σημείο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση.

Επομένως προβλέπουμε σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση».

Οι ιδικοί υπολογίζουν πως το ύψος του κουρέματος θα πρέπει να είναι στα 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το συνολικό χρέος να φτάνει σήμερα στα 320 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα απαλειφθεί ένα βάρος που φτάνει στο 55% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να μειωθεί το χρέος στο 130% του ΑΕΠ – τη στιγμή που η πρόβλεψη για φέτος είναι ότι θα φτάσει στο 186,9% του ΑΕΠ.

Αν συμβεί αυτό, αναφέρει η έρευνα του NIESR, ο στόχος που έχει θέσει το ΔΝΤ για χρέος που θα φτάνει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, είναι εφικτός.

Οι προβλέψεις των Βρετανών αναλυτών είναι άκρως ενδεικτικές για το πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία μέχρι το 2016.

Προβλέπουν συρρίκνωση της τάξης του 3% μέσα στο 2015 και περαιτέρω μείωση της δύναμής της μέσα στο 2016 (2,3%), ενώ θα παραμείνει σε τροχιά ύφεσης μέχρι και το δεύτερο μισό του 2016.

Αν συμβούν όλα αυτά, η Ελλάδα αναμένεται να φτάσει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν εισέλθει στο ευρώ, γύρω στο 2023.

22

σημαντικό λάθος, σύμφωνα με την έρευνα, είναι και ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν επιβληθεί στην Αθήνα από τους δανειστές.

«Για να καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να πιάσει αυτούς τους στόχους θα πρέπει να απευθυνθεί σε μια οικονομία που βρίσκεται ήδη σε ύφεση», αναφέρει ο Μίνινγκ.

Το NIESR υπολόγιζε και την επίδραση που θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ σε διάφορα είδη. Σημειώνουν πως η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει το εθνικό προϊόν κατά 0.25% φέτος και 1% το 2016 και το 2017.

«Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε αυξήσεις του ΦΠΑ λόγω της σημασίας που έχει ο τουρισμός στην οικονομία της χώρας.

Μόνο που αυτή η αύξηση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική θέση της και ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος», συμπληρώνει ο Μίνινγκ.

33

Τη στιγμή που το ΔΝΤ κάνει λόγο για μορατόριουμ πληρωμών του χρέους για τα επόμενα 30 χρόνια, το NIESR κάνει λόγο για διαγραφή του κατά 30%, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο. Κάτι που οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά μέχρι τώρα.

Οι ειδικοί του Fathom Consulting προειδοποιούν ότι για να καταφέρει η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι σε σημείο ασφυξίας.

Ο Έρικ Μπρίτον, διευθυντής του Fathom, αναφέρει: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία 4-5 χρόνια και θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση για τα επόμενα 4-5 χρόνια, εάν αυτή η συμφωνία υπογραφεί. Η ύφεση, δε, αναμένεται να γίνει χειρότερη.

Υπάρχει, ήδη, υψηλή ανεργία και πολιτικά αστάθεια και προβλέπεται να υπάρξει η ίδια, αν όχι χειρότερη, εικόνα και τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ο κ. Μπρίτον αναφέρει πως οι δανειστές δεν θα λάβουν ούτε ένα σεντ από τα χρήματα που έδωσαν στην Ελλάδα, αν υπογραφεί αυτή η συμφωνία.

Όσο για τα capital controls αναφέρει ότι θα προκαλέσουν ζημιά 2% στο ΑΕΠ της χώρας για το 2015, ενώ και για το 2016 τα πράγματα είναι ομοίως άσχημα.

Ως αναγκαίο επίλογο, ο κ. Μίνινγκ αναφέρει: «Η Ελλάδα θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να χρεοκοπήσει και να βγει από τη νομισματική ένωση.

Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι εντός της Ευρωζώνη το μέγεθος της διαγραφής χρέους είναι μικρότερη από μια πλήρη χρεοκοπία.

Έτσι, το βάρος για την υπόλοιπη Ευρωζώνη θα είναι μικρότερο αν μείνει η Ελλάδα από το να φύγει».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κυβερνοασφάλεια και Εμπιστοσύνη: Ο Στρατηγικός Πυλώνας της Σύγχρονης Τραπεζικής

Οι Ρώσοι αιχμαλώτισαν Βρετανό μισθοφόρο που πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού

Ευρωμπάσκετ 2025: Η Εθνική έκανε το καθήκον της 77-67 τη Μεγάλη Βρετανία

Ευρωμπάσκετ: Ήττα-σοκ για την Εθνική Ελλάδας 73-72 από την Αγγλία

Προϋπολογισμός: Εμπαιγμός οι δήθεν μειώσεις 12 φόρων – Θα πληρώσουμε επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr