«Μετά από τόσο πόνο, η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να βρει τρόπο να πάρει πίσω την οικονομία της» γράφει σε άρθρο του το Associated Press με τίτλο Επαναφορά της Ελλάδας: Πως θα πάρει πίσω την οικονομία της.
Σύμφωνα με το άρθρο «η συμβουλή των οικονομολόγων είναι απλή: Επικεντρωθείτε στα βασικά» και όταν λέμε βασικά εννοούμε «μια σταθερή κυβέρνηση, απλοποίηση των νόμων για την επιχειρηματικότητα, και αντί να προσπαθείτε να επανιδρύσετε την οικονομία, επικεντρωθείτε σε τομείς που μπορούν να έχουν οφέλη από μικρές επενδύσεις, όπως είναι ο τουρισμός και η γεωργία, για παράδειγμα».
Το Associated Press σχολιάζει πως «η πολιτική αστάθεια, χαρακτηριστικό γνώρισμα της ελληνικής κρίσης, είναι εξαιρετικά τοξική για τους επενδυτές, που χρειάζονται να ξέρουν ότι οι κανόνες για την επιχειρηματικότητα δεν θα αλλάξουν ξαφνικά κι απροειδοποίητα» και «η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των κινδύνων».
«Αν και οι προθέσεις του Τσίπρα (σ.σ. όταν ανέλαβε) ήταν καλές: να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού, ωστόσο η αβεβαιότητα αποδείχθηκε εξαιρετικά επώδυνη».
«Αντί η ελληνική οικονομία αυτόν τον χρόνο να καταγράψει ανάπτυξη, αναμένεται παρουσίαση ύφεση της τάξης του 2-4%», γράφει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.
«Η γενική εικόνα για την σταθερότητα της κυβέρνησης δεν είναι ιδιαίτερα καλή, καθώς τα υψηλά ποσοστά ανεργία (25%) και η κοινωνική πικρία απέναντι στα μέτρα αναμένεται να κρατήσουν».
«Η ανευθυνότητα», λέει ο Νικόλαος Ηρειώτης , καθηγητής οικονομικών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο Associated Press, «έχει καταστρέψει τη χώρα».
Αυτό που μπορεί να κάνει η Ελλάδα με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για να βγάλει λεφτά είναι:
1. Η η γεωργία είναι ένας τέτοιος τομέας, καθώς πέρυσι συνέβαλε σχεδόν κατά 6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία των 179 δισ. ευρώ. Το πρακτορείο εκτιμά πως με μια δόση εκσυγχρονισμού της και καλύτερο marketing, θα μπορέσει να συνεισφέρει ακόμη περισσότερα.
2. Η αλιεία είναι ένας ακόμη τομέας που η Ελλάδα θα μπορούσε γρήγορα να αναπτύξει.
3. Αλλος τομέας ο οποίος θα μπορούσε να συνεισφέρει τα μέγιστα στον ελληνικό προϋπολογισμό και τον οποίο το Associated Press χαρακτηρίζει «βασιλιά» της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός.
Η τουριστική βιομηχανία, σχολιάζει το πρακτορείο, θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο αντί να παραμείνει στάσιμος. Αλλωστε, πάντα παραμονεύουν άλλοι προορισμοί που μπορεί να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί, όπως η γειτονική Τουρκία.
Το πρακτορείο συμβουλεύει την Ελλάδα να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και κατά τον χειμώνα, μέσω διάφορων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα τον στοχευμένο τουρισμό σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Δεδομένου της ηλιοφάνειας και κατά τους χειμερινούς μήνες, η χώρα θα μπορούσε να προσελκύσει τουρίστες που μετακινούνται για να συμμετάσχουν σε αγώνες golf κ.α.
4. Επίσης, η χώρα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί πολύ καλύτερα και να βγάλει πολλά χρήματα από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντάς τα σε περιφερειακούς κόμβους για κρουαζιερόπλοια σε σχέση με τον τουρισμό, αλλά και σε πύλη της Ευρώπης για παγκόσμιες εισαγωγές, μέσω της επέκτασης και της αναβάθμισης των τερματικών για εμπορεύματα.
5. Ακόμα μια πηγή εισοδήματος για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι και ο πολιτισμός χωρίς απαραίτητα να συνδέεται με την τουριστική βιομηχανία.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει για παράδειγμα πολλούς ξένους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν αρχαιολογία ή φιλοσοφία, με το να αναπτύξει ακόμη περισσότερα προγράμματα στα αγγλικά.
6. Κατά το Associated Press το «ανερχόμενο αστέρι» της ελληνικής οικονομίας που θα μπορούσε να έχει μεγάλη συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη είναι η φαρμακοβιομηχανία. Ηδη ο τομέας αντιστοιχεί στο 18% του ελληνικού ΑΕΠ, υπολειπόμενο ελάχιστα του τουρισμού (23%).
7. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και η βιομηχανία παροχών υγείας και περίθαλψης, κάνοντας την Ελλάδα σε περιφερειακή αγορά, με ασθενείς από γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, να την επισκέπτονται για τη νοσηλεία τους.
Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για να βγάλει λεφτά
Οσο για το τι χρειάζεται να κάνει η χώρα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αυτό δεν είναι άλλο από «ριζικές μεταρρυθμίσεις τέτοιου είδους όπως τις ζητούν οι δανειστές».
Οι μεταρρυθμίσεις κατά το AP έχουν ως εξής:
Πάνω από όλα, μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις,εξορθολογισμό της νομοθεσίας για το επιχειρείν, καθιστώντας το νομικό σύστημα πιο αποτελεσματικό έτσι, ώστε να μην παίρνει μήνες ή ακόμη και χρόνια μια επίλυση διαφοράς που αφορά τις επιχειρήσεις, απελευθέρωση της αγοράς, ανοίγοντας όλα τα κλειστά επαγγέλματα, ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός
Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τα οικονομικά του τραπεζικού τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει σταδιακά να περιορίσει τις εκροές καταθέσεων και να θεραπεύσει τα δικά της οικονομικά, μια διαδικασία που περιλαμβάνει το να πείσει τους δανειστές της να ελαφρύνουν το τεράστιο βάρος του χρέους της.