Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκθεση ΔΝΤ: Αναγκαίο το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Έκθεση ΔΝΤ: Αναγκαίο το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ανάγκη να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους υπογραμμίζει, ως αναμενόταν, σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τονίζοντας, ότι μέχρι την πραγματοποίηση των εκλογών, τόσο η ελληνική οικονομία όσο και το χρέος ακολουθούσαν καλή πορεία.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ μετά την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία έγινε τον Μάιο του 2014, το ελληνικό χρέος ακολουθούσε καλή πορεία ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο, ενώ ανάλογα θετική πορεία ακολουθούσε και η οικονομία. Εάν αυτή η πορεία συνεχίζονταν, τότε η δέσμευση για ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – η οποία είναι καταγεγραμμένη στο επικαιροποιημένου Μνημόνιο τον Νοέμβριο του 2012 – δεν θα ήταν απαραίτητη.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, εάν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται υπό εξέταση (σ.σ.: προφανώς το Ταμείο αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση που έχουν καταθέσει οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση), χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο και κυρίως σε ό,τι αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις, το «κούρεμα» του χρέους θα ήταν απαραίτητο.

Εν κατακλείδι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεση Βιωσιμότητας που εκδόθηκε σήμερα προτείνει κούρεμα του xρέους κατά 30%, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ ΤΟ 2022.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το Δημόσιο Χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Στρουθοκαμηλισμός α λα γαλλικά – Ο Μακρόν ζει σε μια «φούσκα»

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Λαγκάρντ σε Χατζηδάκη: Όχι στον οριζόντιο περιορισμό της χρήσης μετρητών στην Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr