Τη δημιουργία στέρεων βάσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας προκειμένου να οικοδομηθεί ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα με μοχλό τις περιφερειακές διοικήσεις τόνισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού.
“Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες επιχειρηματικής αναγέννησης στην Αττική” συμπλήρωσε ο κ. Μίχαλος.
Αναλυτικά όλη η δήλωση του Κωνσταντίνου Μίχαλου:
«Οι Περιφέρειες θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος. Με αιχμή όχι πλέον το κράτος, αλλά την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών. Στρατηγικών που θα οδηγήσουν κάθε Περιφέρεια της χώρας στην επόμενη μέρα, με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις δυνατότητές της.
Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας υπολογίζουμε σημαντικά σε αυτό το ρόλο των Περιφερειών. Προσβλέπουμε σε συνένωση δυνάμεων, σε στενή συνεργασία και συντονισμό, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε υφιστάμενα προβλήματα, αλλά και για να δημιουργήσουμε από κοινού τις προϋποθέσεις για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Η συνεργασία σε θέματα βελτίωσης της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, καταπολέμησης του παραεμπορίου και λειτουργίας της αγοράς είναι για εμάς απαραίτητη και σημαντική.
Ειδικά όσον αφορά το παραεμπόριο, οι θέσεις μας είναι γνωστές. Και σας ζητούμε να στηρίξετε την πρόταση που επανειλημμένα έχουμε καταθέσει, για τη συγκέντρωση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων σε ένα όργανο, με την ονομασία «Σώμα Ελέγχου και Δίωξης Παραεμπορίου». Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη επιλογή, για να υπάρξουν επιτέλους αποτελέσματα, ενάντια σε μια μάστιγα που στερεί τεράστιους τζίρους από τις νόμιμες επιχειρήσεις, αλλά και έσοδα από το κράτος.
Επίσης, ένα θέμα το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό, αφορά την αύξηση της κινητικότητας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και γενικότερα, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις συνοικίες και στις κατά τόπους περιφερειακές αγορές. Είναι κάτι που δεν συμβάλει μόνο στη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και στη βιώσιμη και ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Το σχέδιο ανάπτυξης του ΜΕΤΡΟ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σε αυτή την προσπάθεια. Εφόσον συνδυαστεί με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών στάθμευσης, αλλά και με άλλες δράσεις που διευκολύνουν την ανάπτυξη επενδύσεων πλησίον των σταθμών.
Ένα εξίσου σημαντικό θέμα αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων, για την οποία έχει αναλάβει την αρμοδιότητα η Αυτοδιοίκηση. Η θέση μας είναι ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει. Είναι ένα έργο που έχει πέσει μέχρι τώρα θύμα της γνωστής κακοδαιμονίας που διέπει το δημόσιο τομέα στη χώρα. Και οι ευθύνες της Πολιτείας είναι σαφώς σημαντικές. Το ζητούμενο δεν είναι να «ξεφορτώνουμε» αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, αλλά να δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκτέλεσή τους. Είτε αυτοί αφορούν τη χρηματοδότηση, είτε την υπέρβαση γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων.
Η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική είναι ένα κρίσιμο θέμα, που αφορά άμεσα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σχετίζεται όμως και με την ανάπτυξη της περιοχής, αφού είναι ένας τομέας που μπορεί να στηρίξει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Και βεβαίως υπάρχει το σημαντικότερο, ίσως, ζητούμενο, που αφορά την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ.
Οι Περιφέρειες θα έχουν βαρύνουσα συμμετοχή στις δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική που έχει παρουσιαστεί, θα κληθούν να διαχειριστούν συνολικά περίπου 6,6 δις ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 35% του συνόλου των πόρων, έναντι του 22% που οι περιφέρειες διαχειρίζονται στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι κάθε Περιφέρεια θα μπορεί να καταρτίσει το δικό της, πολυτομεακό και πολυταμειακό, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ώστε να προωθεί ολοκληρωμένες τοπικές παρεμβάσεις.
Αυτή είναι μια στρατηγική κατεύθυνση με την οποία συμφωνούμε απόλυτα.
Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Ειδικά η Αττική χρειάζεται σήμερα μια επιχειρηματική αναγέννηση. Με παρεμβάσεις που δημιουργούν κίνητρα για την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών. Για την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας, εισοδήματα και ευκαιρίες για τον τοπικό πληθυσμό.
Και γι’ αυτό χρειάζεται σωστός σχεδιασμός, με συνεργασία, συνένωση δυνάμεων και αξιοποίηση όλων των παραγωγικών φορέων. Εμείς, ως Επιμελητήριο, έχουμε κάθε πρόθεση να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή τη διαδικασία, συνεισφέροντας την εμπειρία, την εξειδικευμένη τεχνογνωσία ως προς την επιχειρηματικότητα, αλλά και τη βαθιά γνώση των ιδιαίτερων αναγκών και των δυνατοτήτων της τοπικής οικονομίας.
Το μεγάλο στοίχημα για όλους, είναι να διασφαλίσουμε ότι το νέο ΕΣΠΑ δεν θα λειτουργήσει στη λογική του «μοιράζουμε χρήματα» όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αλλά ότι θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο για την Αττική αλλά και για κάθε περιφέρεια της χώρας, με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία.
Από την Πολιτεία, ζητούμε να αναγνωρίσει έμπρακτα τη σημασία του περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδιασμού και το ρόλο των φορέων που αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη».