Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

To Bloomberg «βλέπει» Κούγκι – Επιτόκια φωτιά για ευρωπαϊκή περιφέρεια

To Bloomberg «βλέπει» Κούγκι – Επιτόκια φωτιά για ευρωπαϊκή περιφέρεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν τα ομόλογα που θα έχουν πιθανόν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αν υπάρξει αθέτηση πληρωμής ελληνικού χρέους, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, που μιλούν στο πρακτορείο, η αύξηση του κόστους δανεισμού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε χώρες της περιφέρειας, καθώς θα αυξήσουν τις δαπάνες για τόκους που θα πληρώσουν.

Παρά την εξέλιξη του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων έφθασε χθες στο 2,54%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο.

Στην Ιταλία, η απόδοση των αντίστοιχων τίτλων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, ενώ στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία διαμορφώθηκαν σε υψηλό για το 2015.

«Βλέπουμε μετάδοση από την Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2012», δήλωσε οικονομολόγος της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Union Investment, που έχει έδρα τη Φρανκφούρτη και διαχειρίζεται επενδύσεις άνω των 200 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και σε ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

«Αυτό είναι θέμα μεγάλης ανησυχίας για εμένα, επειδή είναι μία ένδειξη συστημικού κινδύνου που οι αγορές αγνοούν», πρόσθεσε ο ίδιος οικονομολόγος.

Ακόμη και με τα σημερινά επίπεδα, οι πωλήσεις (των ομολόγων της περιφέρειας) περιορίζουν τα αποτελέσματα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν πρόσφατα προβλήματα να περιορίσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, δήλωσε ο Νιλ Γουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος της Hermes Investment Management.

«Η αύξηση αυτή των αποδόσεων, εάν διατηρηθεί, θα ασκήσει αναμφίβολα πίεση στους προϋπολογισμούς. Το QE θα πρέπει πιθανόν να παραταθεί έως το 2017», πρόσθεσε ο Γουίλιαμς.

Η αστάθεια στις αγορές ομολόγων μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Γκάλο, τον επικεφαλής έρευνας για την ευρωπαϊκή οικονομία στη βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland. «Οι ανακοινωθείσες από την ΕΚΤ εμπροσθοβαρείς αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση των αποδόσεων (των ομολόγων) το καλοκαίρι», δήλωσε ο Γκάλο σε σημείωμα που έστειλε χθες σε επενδυτές, σημειώνοντας, όμως ότι «αυτό δεν έχει γίνει ακόμη και είναι απίθανο να είναι αρκετό (οι αγορές ομολόγων) για να συμπιέσει τις αποδόσεις στα επίπεδα που ήταν πριν από δύο μήνες».

Η Ισπανία πρέπει να αντλήσει ακόμη 62 δισ. ευρώ φέτος από τις αγορές με εκδόσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, σύμφωνα με το πρόγραμμα δανεισμού της κυβέρνησης στη Μαδρίτη.

Η χώρα έχει υπολογίσει στον φετινό προϋπολογισμό το ποσό των 35,6 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων, με βάση την υπόθεση ότι η μέση απόδοση των 10ετών ομολόγων θα ανέλθει στο 1,3%.

«Η ισπανική κυβέρνηση ήταν πολύ αισιόδοξη», δήλωσε ο Ρικάρντο Μπαρμπιέρι, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Mizuho International στο Λονδίνο. Εάν οι αποδόσεις διατηρηθούν στο 2,4% έως το τέλος του επόμενου έτους, τότε από τον λόγο αυτό θα αυξηθεί το έλλειμμα της Ισπανίας κατά 1 δισ. ευρώ φέτος και κατά 2 δισ. ευρώ το 2016, σημείωσε ο Μπαρμπιέρι.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η Ισπανία έχει ήδη το δεύτερο μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα και είναι υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2009 όσον αφορά τον προϋπολογισμό της. Το έλλειμμα της Ισπανίας πέρυσι ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ και ήταν το δεύτερο υψηλότερο μετά από αυτό της Κύπρου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν ήταν ο μόνος που διαμόρφωσε τον φετινό προϋπολογισμό του με βάση τα οφέλη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στην Ιταλία, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε ο Ματέο Ρέντσι βασίσθηκε – όσον αφορά τις δαπάνες για τόκους – στην υπόθεση ότι η μέση απόδοση των 10ετών ομολόγων της χώρας θα ήταν 1,6%, ενώ χθες οι επενδυτές απαιτούσαν για τους τίτλους αυτούς απόδοση 2,33%.

Αν και η Ιταλία συμμορφώθηκε πέρυσι με το όριο του 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος της έφθασε το 132% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά από αυτό της Ελλάδας.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο απαντά στις ανησυχίες που εκφράζονται για τα περιθώρια ρευστότητας που έχει η χώρα του για να αντιμετωπίσει μία επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών. «Εάν συμβεί οτιδήποτε, έχουμε διαθέσιμα για να αντιμετωπίσουμε κάθε σημαντικότερο περιορισμό στη χρηματοδότηση που ενδεχομένως να σημειωνόταν στις διεθνείς αγορές», δήλωσε χθες βράδυ ο Κοέλιο σε εκδήλωση στο Πόρτο.

«Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό στην Ελλάδα, η Πορτογαλία δεν θα είναι η επόμενη που θα πέσει, καθώς δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης στις αγορές», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έλον Μασκ: Παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων σε Γερμανία και Βρετανία

Νεκρός ο ιδρυτής της ισπανικής αλυσίδας ρούχων Mangο – Πέθανε μετά από πτώση σε χαράδρα

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση σκόπιμα γίνεται θεατής στην κερδοσκοπία των τραπεζών

Ο Μητσοτάκης αφήνει τις τράπεζες στο απυρόβλητο – Αόριστες παρεμβάσεις, χωρίς χρονοδιάγραμμα

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη για τα ενοίκια που έχουν «ξεφύγει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr