Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Αργεντινή, Ελληνικό Χρέος, Ευρώ, Λετονία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Χρεοκοπία,
«Η ελληνική οικονομία αντί για αναπτυσσόμενη οικονομία θα πρέπει να κατατάσσεται στις “βυθιζόμενες” οικονομίες» τονίζει το Bloomberg.
Η κατάσταση αυτή ενισχύει την άποψη της Commerzbank που ανακηρύσσει ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της κι ότι πλανάται η απειλή της χρεοκοπίας. Μάλιστα, αναμένει ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να φύγει από το ευρώ.
“Όπως με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο παρελθόν, κάποια στιγμή η χώρα θα πρέπει να κινηθεί προς το επόμενο στάδιο και να φύγει από την παράλυση. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να σκεφτούμε ποια θα είναι αυτά τα επόμενα βήματα” τονίζει ο Simon Quijano-Evans, επικεφαλής των αναδυόμενων οικονομικών στην Commerzbank στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η Ελλάδα αν κι έχει προχωρήσει σε πιο αυστηρές δημοσιονομικές περικοπές από χώρες όπως η Τουρκία, η Αργεντινή, η Λετονία και η Ταϊλανδη, βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση.
Για παράδειγμα, το χρέος της Ελλάδας έχει ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ, μεγαλύτερο από το 110% με το οποίο ξεκίνησε, και ξεπερνά κατά πολύ το χρέος των πέντε παραπάνω χωρών.
Η Τουρκία κατάφερε να κόψει το χρέος της κατά 35% από το 100% χωρίς να χρεοκοπήσει.
Την ίδια στιγμή, και το μέγεθος της χαμένης παραγωγής είναι μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες οικονομίες, οι οποίες έχουν ανακάμψει μέχρι τώρα ενώ και η ανεργία έχει ανέλθει στο 25%.
“Μέχρι στιγμής από τη σύγκριση της ελληνικής οικονομίας με τις υπόλοιπες αναδυόμενες χώρες που έχουν περάσει από κρίσεις, φαίνεται ότι η ήδη εξουθενωμένη οικονομία και λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλο πόνο” καταλήγει ο οικονομολόγος.