Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ψηφιακό “φρένο” στη φοροδιαφυγή επιχειρεί να βάλει ο Δραγασάκης

Ψηφιακό “φρένο” στη φοροδιαφυγή επιχειρεί να βάλει ο Δραγασάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών και τον περιορισμό της κυκλοφορίας φυσικού χρήματος στην ελληνική αγορά, με στόχο να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, επιδιώκει να αποκτήσει η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), συστήνεται ειδική Ομάδα Έργου, η οποία αναλαμβάνει να εκπονήσει, εντός 30 ημερών, τις βασικές γραμμές ενός στρατηγικού σχεδίου για την τόνωση των ψηφιακών συναλλαγών στην ελληνική αγορά.

Η συγκρότηση της Ομάδας Έργου αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη με το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Όπως έγινε γνωστό, στην Ομάδα Έργου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΕΤ.

Στρατηγικό σχέδιο για τις ψηφιακές συναλλαγές αναλαμβάνει να εκπονήσει, εντός 30 ημερών, ειδική Ομάδα ΈργουΗ χθεσινή απόφαση για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για τις ψηφιακές συναλλαγές στην Ελλάδα ευθυγραμμίζονται με τις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την τόνωση της διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές. Παρά τις εξαγγελίες, πάντως, η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει, καθώς υπολείπεται σημαντικά στη χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών σε επίπεδο Ε.Ε., καταλαμβάνοντας, μόλις, την 26η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε. Οι Έλληνες, αν και είναι ενθουσιώδεις χρήστες του Ίντερνετ σε μια σειρά διαδικτυακών δραστηριοτήτων, δείχνουν μεγάλη απροθυμία να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συναλλαγή, πιθανώς λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Τα ποσοστά των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου, που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες (21%) ή πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές (40%), είναι πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε. (57% και 63% αντίστοιχα).

Υπάρχει έδαφος

Σήμερα, πάντως, οι ηλεκτρονικές πληρωμές κερδίζουν σταδιακά έδαφος στην ελληνική αγορά, καθώς, για παράδειγμα, το 2014 ένα στα πέντε ευρώ, που αφορούσε συναλλαγές με κάρτα, δαπανήθηκε μέσω του Ίντερνετ. Σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe, που αφορούν τη χρήση καρτών για συναλλαγές στο Διαδίκτυο στην ελληνική αγορά, η συνολική δαπάνη προσέγγισε τα €705 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σήμερα, υπάρχουν στην Ελλάδα 211.000 κάρτες ανέπαφων πληρωμών, ενώ περί τα 7.000 τερματικά είναι εγκατεστημένα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα της First Data, τρεις στους πέντε χρήστες πιστωτικών καρτών και ένας στους δύο χρήστες χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα προτίθενται να αυξήσουν τη χρήση των καρτών τους, εάν λάβουν τα κατάλληλα κίνητρα. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η χρήση των χρεωστικών καρτών δείχνει να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αυξηθεί στην Ελλάδα, εφόσον όμως προσφερθούν κάποια κίνητρα (όπως συλλογή πόντων, προσφορές, μειωμένος ΦΠΑ), ιδιαίτερα για τους χρήστες ηλικίας 25-45 ετών.

Οι τράπεζες

Η ψηφιοποίηση των συναλλαγών είναι, σαφέστατα, επωφελής και για τις ίδιες τις τράπεζες, καθώς, για παράδειγμα, μέσω του mobile banking, οι τράπεζες μπορούν να αυξήσουν κατά 60% τις πωλήσεις τους και να μειώσουν κατά 20% τα έξοδα κίνησης πελατών τους.

Επιπλέον, το mobile banking επιταχύνει περαιτέρω τις τραπεζικές συναλλαγές, αφού απαιτούνται 3 λεπτά για ένα άνοιγμα λογαριασμού από το ipad, σε σχέση με 60 λεπτά που απαιτεί η όλη διαδικασία στον υπολογιστή.

Στην Ελλάδα οι προοπτικές ανάπτυξης του mobile banking φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας φθάνει το 130%.

Στην Ευρώπη

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω Διαδικτύου συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος πανευρωπαϊκά, καθώς, το 2014, από τα 500 εκατομμύρια κάρτες Visa σε κυκλοφορία στην Ευρώπη, μία για κάθε ενήλικα, περισσότερες από 100 εκατομμύρια ήταν κάρτες ανέπαφων πληρωμών.

Μάλιστα, το 2015 προβλέπεται να είναι μια ακόμη καλύτερη χρονιά, καθώς το 70% των συναλλαγών στην Ευρώπη εξακολουθεί να γίνεται με μετρητά, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η τεχνολογία των ανέπαφων πληρωμών έχει ακόμη γόνιμο έδαφος ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Visa Europe, εντός του 2015, θα υπάρχουν στην Ευρώπη, σε μηνιαία βάση, 1 εκατ. συναλλαγές μέσω κινητών τηλεφώνων, που υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC (Near Field Communication).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Κοινό Ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου εν μέσω ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος

Ανοιχτή εκδήλωση για την «αντιμετώπιση της ακρίβειας» – Τρίτη 22/10 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα

Κύπρος: Ουκρανός ολιγάρχης που βοήθησε τον Ζελένσκι να ανέλθει στην εξουσία χάνει την κυπριακή ιθαγένειά του

Φοροδιαφυγή άνω των 8,5 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μέσω γνωστής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου

Παραιτήθηκε ο Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αιχμηρή απάντηση από Κουμουνδούρου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr