Νέα επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Τζορτζ Σόρος. Ο μεγαλοεπενδυτής παραχώρησε συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα και τόνισε πως “η Ελλάδα, μαζί με την Ουκρανία απειλούν την ύπαρξη της Ευρώπης”.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, σημειώνει ο μεγαλοεπενδυτής προσθέτοντας ότι τους επόμενους τρεις με πέντε μήνες θα αποφασιστεί η μορφή που θα έχει τα επόμενα πέντε έτη.
Η Ε.Ε. έχει επανειλημμένως βρει τρόπους για να βρει διέξοδο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όμως τώρα, στην Ελλάδα και την Ουκρανία, είναι αντιμέτωπη με δύο κρίσεις που απειλούν την ίδια την υπόστασή της, κάτι που είναι ίσως υπερβολικό γι’ αυτήν.
Από την αρχή, όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην επίμονη και μακρά κρίση στην Ελλάδα έχουν χειριστεί εσφαλμένα την κατάσταση. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που τα συναισθήματα είναι τόσο τεταμένα, που η με όποιον τρόπο επίλυση είναι η μόνη εποικοδομητική εναλλακτική λύση.
Όσον αφορά την Ουκρανία η κατάσταση είναι διαφορετική: πρόκειται για μια περίπτωση με σαφείς αντιθέσεις.
Η Ρωσία του Vladimir Putin είναι η επιτιθέμενη χώρα και για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, η Ουκρανία υπερασπίζεται τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, η Ευρώπη την αντιμετωπίζει ως μια άλλη Ελλάδα, με μια λανθασμένη προσέγγιση που παράγει λάθος αποτελέσματα.
Με το σταγονόμετρο
Το πρόβλημα, σημειώνει, είναι ότι η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ουκρανία με το σταγονόμετρο, όπως έχει κάνει και με την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία επιβιώνει μόλις και μετά βίας, ενώ ο Putin έχει το πλεονέκτημα να κάνει την πρώτη κίνηση.
Απροθυμία της ΕΕ
Παράλληλα, σημειώνει ότι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., που αντιμετωπίζουν τους δικούς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, δεν έχουν επιδείξει μεγάλη προθυμία να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια και έτσι η Ουκρανία συνεχίζει να κινείται στην άβυσσο. Ένα πιθανό σενάριο, κατά τον Soros, είναι ο Πούτιν να επιτύχει τον βέλτιστο στόχο του, θρυμματίζοντας την αντίσταση της Ουκρανίας.
Η Ευρώπη θα μπορούσε να πλημμυρίσει με πρόσφυγες: δύο εκατομμύρια φαίνεται να είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση, κάτι που για πολλούς αυτό θα σηματοδοτούσε την αρχή ενός δεύτερου Ψυχρού Πολέμου.
Πιο πιθανή συνέπεια θα ήταν ότι ο νικητής Πούτιν να αποκτούσε κάποιες συμπάθειες στην Ευρώπη και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία να έχαναν τη δυναμική τους, τείνοντας προς την άρση τους.
Η ΕΕ θα έπαυε να είναι μια αποτελεσματική πολιτική δύναμη στον κόσμο (ειδικά αν η Ελλάδα αφήσει τη ζώνη του ευρώ, επίσης).
Το ελπιδοφόρο σενάριο
Υπάρχει επίσης ένα πιο ελπιδοφόρο σενάριο. Η νέα Ουκρανία να παραμείνει ζωντανή και αποφασισμένη να αμυνθεί.
Ίσως οι σύμμαχοί της να αποφασίσουν να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να τη βοηθήσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει εμπλοκή σε μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία ή παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ.
Αν το κάνουν, όχι μόνο θα βοηθούσαν την Ουκρανία, αλλά και την ίδια την Ε.Ε. να αποκαταστήσει τις αξίες και τις αρχές που φαίνεται ότι έχει χάσει.