«Η επίτευξη του εθνικού στόχου της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται κινητοποίηση όλων μας, αποφασιστικότητα και συνέργειες», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη σε εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών για την παρουσίαση λευκώματος για τα 100 χρόνια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Η κ. Κατσέλη , βέβαια συμπλήρωσε ότι η επίτευξη του στόχου «Προϋποθέτει βεβαίως την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους μας, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας, να προωθηθούν τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα και να αρθούν όλες οι πηγές αβεβαιότητας και αστάθειας που προκαλούν επενδυτική στασιμότητα και ασφυξία στην αγορά
«Προϋποθέτει όμως και τη σύμπραξη όλων: του κράτους, της επιχειρηματικής κοινότητας, του τραπεζικού συστήματος. Ο σχεδιασμός ή η υλοποίηση, δημόσιων πολιτικών, ποτέ δεν είναι αποτελεσματική αν δεν εμπλουτίζεται από την αρχή με την άποψη και τις εμπειρίες αυτών που καλούνται να τις εφαρμόσουν ή να τις υποστούν. Η αγορά, από την άλλη μεριά, παράγει αστοχίες και αναποτελεσματικότητα, αν δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και συντονισμός ενεργειών. Το πλοίο δεν θα βγει στην ανοικτή θάλασσα, αν ο καθένας από μας δεν δει τον εαυτό του ως μέρος του πληρώματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη.
«Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει χρηματοδοτήσει σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αλλά και επενδυτικά έργα στη Βόρειο Ελλάδα. Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική, με έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Κάτι που εσείς, οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος, που αποτελείτε από τους πιο ισχυρούς εξαγωγικούς παίκτες με δυναμική διείσδυση σε ξένες αγορές, το γνωρίζετε πολύ καλά. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, δυναμικές και βιώσιμες επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε δυσκολία άντλησης κεφαλαίων, πρέπει και μπορούν να στηριχθούν με κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία», ανέφερε η Λούκα Κατσέλη.
Η πρόεδρος της Εθνικής αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που θέτει η Τράπεζα:
Την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την υποστήριξη την παραγωγικής αναδιάρθρωσης που έχει ανάγκη η χώρα, με τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα, με σωστό σχεδιασμό να αποτρέψουμε την περαιτέρω αποβιομηχάνιση, χρηματοδοτώντας και επενδύοντας πρωτοβουλίες με ισχυρά, πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη.