Να δοθεί προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιμελητηριακής Κοινότητας, από τον επικεφαλής διαπραγματευτή Αμερικανο-Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων κ. Dan Mullaney .
O κ. Μίχαλος, ως αναπληρωτής πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων συναντήθηκε με τον κ. Mullaney , στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ΗΠΑ και ΕΕ.
Ο κ. Μίχαλος τόνισε μεταξύ άλλων :
«Ως εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιμελητηριακής Κοινότητας, θεωρούμε ότι η συμφωνία – εφόσον σχεδιαστεί σωστά – μπορεί να προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Η θέση μας είναι ότι οι εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενσωματώνουν, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, την αρχή της «προτεραιότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε διαπραγματεύσεις για συμφωνίες – σταθμούς, όπως αυτές που διεξάγονται τώρα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι προτεραιότητες και οι ανάγκες των ΜμΕ σε κάθε πλευρά.
Είναι σαφές ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αποτελούν κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, σε διατλαντικό επίπεδο. Είναι η ραχοκοκαλιά των οικονομιών μας, είναι η πλειοψηφία και όχι η εξαίρεση. Θεωρούμε, επομένως, ότι μια πραγματικά πλήρης και φιλόδοξη Διατλαντική Συμφωνία θα πρέπει να είναι πάνω από όλα φιλική προς αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να ενδυναμώσουμε τη φωνή και τη συμμετοχή τους σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί επαρκής αντιπροσώπευση των ΜμΕ σε κάθε θεσμικό μηχανισμό που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της Επιτροπής ΜμΕ.
Κυρίως, όμως, θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα η οργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου της Συμφωνίας: δίνοντας έμφαση σε έξυπνες και λιγότερο γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ και της δυνατότητάς τους να αξιοποιούν τις ευκαιρίες μιας πιο ολοκληρωμένης διατλαντικής αγοράς.
Κατά την άποψή μας, η διαπραγμάτευση θα πρέπει να εστιάσει στη διασφάλιση πέντε βασικών σημείων, στα οποία θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ συνοπτικά.
Το πρώτο αφορά την ύπαρξη κεφαλαίου το οποίο θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στις ΜμΕ. Η Συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ειδικό, φιλόδοξο κεφάλαιο περί ΜμΕ, το οποίο θα έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε:
• Να καλλιεργεί τη συνεργασία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
• Να παρέχει πρόσβαση σε ένα πλήρες σώμα πληροφοριών, σχετικά με τις ρυθμίσεις
• Να προβλέπει μια ισχυρή επιτροπή ΜμΕ, η οποία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των επιχειρήσεων και θα είναι αρμόδια για την παρακολούθηση του αντίκτυπου που θα έχει η Συμφωνία στη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα.
Το δεύτερο σημείο προτεραιότητας αφορά τη μείωση υπερβολικά επαχθών ρυθμίσεων και αποκλίσεων σε κανόνες και προδιαγραφές. Είναι σημαντικό, στο πλαίσιο των ρυθμιστικών διεργασιών, να περιοριστούν ή να εξαλειφθούν οι υπερβολικές απαιτήσεις διπλής πιστοποίησης, καθώς και περίπλοκες και άσκοπες διαδικασίες οι οποίες δυσχεραίνουν την εμπορική δραστηριότητα.
Το τρίτο σημείο προτεραιότητας αφορά τη διευκόλυνση των τελωνειακών διαδικασιών στο εμπόριο. Η πρόοδος σε αυτό τον τομέα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις συναλλαγές των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με την αγορά των ΗΠΑ και γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία. Στόχος μας θα πρέπει να είναι:
• Η ενίσχυση της συγκρισιμότητας των δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τις τελωνειακές αρχές
• Η ενίσχυση της αμοιβαίας αναγνώρισης των διαδικασιών
• Η κατάργηση άσκοπων τελωνειακών ελέγχων
• Η επίσπευση των διαδικασιών
• Η ενίσχυση του προγράμματος trusted partners
• Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας
Τέταρτο σημείο προτεραιότητας είναι η μετακίνηση ανθρώπων: ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα, για την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών ΜμΕ στη διατλαντική αγορά. Η Συμφωνία δεν θα πρέπει απλώς να διευκολύνει τη μετακίνηση εξαιρετικά εξειδικευμένων εργαζομένων με ακαδημαϊκή κατάρτιση, αλλά θα πρέπει να προχωρά παραπέρα. Να διευκολύνει τις εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στέλνουν τεχνικούς για εργασίες σε εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ ή εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο.
Πέμπτο και τελευταίο σημείο προτεραιότητας αποτελούν οι προμήθειες του δημοσίου. Το παράδειγμα της CETA στον τομέα των προμηθειών του δημοσίου δείχνει τη μορφή που μπορεί να έχει μια συμφέρουσα συμφωνία για την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην αγορά στον συγκεκριμένο τομέα.
Αυτό που θα θέλαμε είναι αυξημένη πρόσβαση στην αγορά των προμηθειών του δημοσίου των ΗΠΑ, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Με προβλέψεις που διευκολύνουν τη συμμετοχή επιχειρήσεων της Ε.Ε. σε δημόσιους διαγωνισμούς στις ΗΠΑ, οι ΜμΕ θα αποκτήσουν νέες ευκαιρίες, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω του εφοδιασμού μεγαλύτερων επιχειρήσεων.
Με την απαραίτητη έμφαση και προσοχή στους παραπάνω τομείς, η Διατλαντική Επενδυτική και Εμπορική Συμφωνία μπορεί να αποφέρει ουσιαστικά οφέλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Μπορεί να γίνει ένα ακόμη πιο αποτελεσματικό όχημα, για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ευημερίας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τα Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια και συνεργασία, αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση που διαθέτουν».