«Πάγωμα» των τουριστικών κρατήσεων προς την Ελλάδα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα , σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, το οποίο η ίδια αποδίδει στην διενέργεια των εκλογών και στο φόβο της πολιτικής αστάθειας.
Η υπουργός Τουρισμού επισκέφτηκε την Τετάρτη το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο και μέλη της Διοίκησης του ΕΒΕΑ.
Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε λεπτομερώς στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του υπουργείου της σημειώνοντας την αυξητική τάση του τουρισμού μας από το 2012 μέχρι σήμερα.
Αναφερόμενη ειδικότερα στην Αθήνα, η κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι το 2014 επισκέφτηκαν την ελληνική πρωτεύουσα περισσότεροι από 15.000.000 τουρίστες, παρουσιάζοντας μια αύξηση πάνω από 20%. «Στόχος μας είναι η Αθήνα να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και να γίνει ισχυρός και ελκυστικός τουριστικός προορισμός city break» τόνισε η υπουργός.
Η υπουργός Τουρισμού, ωστόσο, ανέφερε ότι λόγω της πολιτικής αστάθειας και των πρόωρων εκλογών που διεξάγονται αυτό το διάστημα παρατηρείται ένα «πάγωμα» των τουριστικών κρατήσεων προς την Ελλάδα, ενώ τους προηγούμενους μήνες διαφαινόταν ότι και το 2015 θα ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό.
Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στη μείωση που σημειώθηκε στις επισκέψεις στην Ελλάδα εξαιτίας των γεγονότων στη Ρωσία και στην Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι η χώρα χτίζει ήδη, και μάλιστα με επιτυχία, την αγορά της νότιας Αμερικής και ιδιαίτερα της Βραζιλίας αλλά και της Κίνας.
Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι αυξημένος ο τουρισμός από τις Η.Π.Α. λόγω της ισοτιμίας δολαρίου ευρώ αλλά και της πτώσης των τιμών των καυσίμων που επηρεάζουν το μεταφορικό κόστος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι το υπουργείο Τουρισμού κατάφερε εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης να αποδείξει περίτρανα ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ότι είναι ο κλάδος που ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες δεν παύει να στηρίζει την οικονομία και την απασχόληση.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι η δυναμική αυτή δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό και ότι η προσπάθεια τώρα πρέπει να στραφεί στην αύξηση της ποιοτικής διαφοροποίησης και της άμβλυνσης της εποχικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται αναβάθμιση των βασικών υποδομών όπως είναι το οδικό δίκτυο, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και οι μαρίνες της χώρας, χρειάζεται μεγαλύτερη επένδυση στην ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά κυρίως ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί σε αυτή τη διαδικασία.
Τέλος, ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κ. Κεφαλογιάννη, ειδικότερα για την Αθήνα, και τόνισε ότι και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση με όλες τους τις δυνάμεις.