«Μιλάω πολύ καιρό με Γερμανία και υπάρχουν επαφές με υψηλά ιστάμενα στελέχη», δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Βαρουφάκης, αναφερόμενος για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η γένεση της μνημονιακής Ελλάδας», ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παίξει με το Grexit.
«Yπάρχουν καινοτόμες, έξυπνες μορφές δημοσιονομικής μηχανικής για τη λύση του προβλήματος . Αυτό που δεν υπήρξε ως τώρα, είναι μια κυβέρνηση να το διαπραγματευτεί», είπε ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος.
Στο σημείο αυτό τόνισε , πως ο ίδιος δήλωσε πως δεν υποστηρίζει την εκδοχή του κουρέματος του χρέους, αλλά τον εξορθολογισμό του .
Ταυτόχρονα δήλωσε ότι η χώρα δεν θα πρέπει να δανειστεί όπως ακούγεται επιπλέον 7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της από το 2010, αλλά να ζητήσει την έκδοση perpetual bond (ομόλογο αενάου διάρκειας) 25 δισ. με πολύ μικρό επιτόκιο, με το οποίο να καλυφθούν οι φετινές δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου.
Σε ότι αφορά τους φόβους για ένα Grexit», ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι « ο Ντράγκι απαίτησε από τη Μέρκελ να θέσει τέλος στη φιλολογία περί Grexit, λέγοντας πως “αλλιώς δεν θα μπορέσω να σώσω το ευρώ”. Κάποιοι λένε πως η Ευρωζώνη μπορεί σήμερα να διαχειριστεί μια έξοδο της Ελλάδας.
Η ΕΚΤ όμως, είναι ένας ιδιαίτερα συντηρητικός οργανισμός και δεν θέλει αλλαγές. Δεν θέλει να χάσει ένα απ’ τα κομμάτια του παζλ της, όχι μόνο λόγω των κινδύνων απ’ αυτό, αλλά και γιατί είναι Αυτοκρατορία που δεν θέλει να χάσει μέρος της επικράτειάς της», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε:.
«Βεβαίως η Ευρώπη έχει πάει κόντρα στα συμφέροντά της δύο φορές τον προηγούμενο αιώνα. Είναι ικανή να το πράξει και σήμερα. Όμως η δική μας κυβέρνηση δεν παίζει με το Grexit. Δεν θα αφήσει ούτε υπονοούμενο. Δεν θα πάει στη διαπραγμάτευση συγκρουσιακά, δεν θα μπλοφάρει.
Μιλάω πολύ καιρό με Γερμανία και υπάρχουν επαφές με υψηλά ιστάμενα στελέχη. Καταλαβαίνουν πως όσο εξακολουθεί ο “εικονικός πνιγμός” της ελληνικής οικονομίας, δεν θα σηκώσουμε κεφάλι.
Φοβούνται όμως μην πάμε πίσω στο 2009. Και γι’ αυτό, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να τα πακετάρουμε με εύπεπτο τρόπο για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο».