Με αφορμή την αποτρόπαια υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης στον Κολωνό, ήρθαν στο προσκήνιο οι κίνδυνοι που κρύβει η διαδικτυακή κοινότητα καθώς και τα σύμβολα που χρησιμοποιούν οι παιδεραστές, ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους και να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον.
Τα σύμβολα αυτά αλιεύθηκαν από το Dark Web (σκοτεινό διαδίκτυο) και δεν κυκλοφορούν στο κανονικό διαδίκτυο.
Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως τα σύμβολα αυτά χρησιμοποιούνται ως ένας τρόπος μύησης και χαιρετισμού μεταξύ των παιδεραστών.
Ο ίδιος εξήγησε ότι είτε τα φοράνε σε μενταγιόν/κολιέ ή τα κάνουν μικρά τατουάζ σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.
Οι παιδεραστές χρησιμοποιούν τέσσερα συγκεκριμένα σύμβολα με σκοπό να επικοινωνούν συνθηματικά μεταξύ τους, χωρίς να κινούν υποψίες και να διαπιστώσουν τις προτιμήσεις του ενός με του άλλου.
Κάθε ένα σύμβολο έχει ξεχωριστή ερμηνεία: Προτίμηση σε αγόρια, προτίμηση στα μικρά αγόρια, προτίμηση στα κορίτσια, προτίμηση και στα δύο φύλα.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα απέναντι στην αναγνώριση της συγκεκριμένης μερίδας της κοινωνίας, αν αναλογιστεί κανείς πως οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο γνώρισμα που τους διαφοροποιεί από το υπόλοιπο τμήμα του πληθυσμού.
Ο ίδιος ο Μανώλης Σφακιανάκης επισήμανε πως «Δεν έχουν χαρακτηριστικό γνώρισμα οι παιδόφιλοι. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας».
Ο Μανώλης Σφακιανάκης μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τα ψηφιακά ίχνη που άφησαν οι παιδόφιλοι στις συνομιλίες τους με την 12χρονη που οδήγησαν στον εντοπισμό τους από την ΕΛΑΣ.
«Τα ψηφιακά ίχνη μένουν για πάντα. Αυτός που κάνει την κίνηση αυτή αφήνει πάντα ίχνη.
»Με σωστό συνδυασμό, υπομονή, όλα βρίσκονται.
»Στα ψηφιακά ίχνη δεν χωράει μπλάνκο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.