Θλίψη και αντιδράσεις τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, προκαλεί η ενέδρα θανάτου και η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ χθες το μεσημέρι έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, με τις αστυνομικές έρευνες να διεξάγονται σε κάθε κατεύθυνση για τον εντοπισμό των 2 δραστών και των ηθικών αυτουργών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και του ρεπόρτερ Γ. Γεραφέντη η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε το ότι οι δράστες του κατάφεραν δυο βολές στο κεφάλι προκειμένου να είναι σίγουροι για το θάνατό του.
Συνολικά δέχτηκε 10 σφαίρες από πυροβόλο όπλο, 6 στο θώρακα, 2 στο λαιμό και μία στην παλάμη, κάτι που δείχνει ότι προσπάθησε να προστατευτεί, όπως λένε, ενώ δεχόταν τις σφαίρες.
Αστυνομικές πηγές, λένε ότι πρόκειται για συμβόλαιο θανάτου και αυτός που έδωσε την εντολή δολοφονίας κρύβεται στον υπόκοσμο.
Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα της Αστυνομίας είναι «καθαρό» το πιστόλι της δολοφονίας του.
Οι αστυνομικοί αναζητούν βιντεοληπτικό υλικό από το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες για να φτάσουν έξω από το σπίτι του Γιώργου Καραϊβαζ ή το δρομολόγιο διαφυγής τους, σε μια προσπάθεια συλλογής στοιχείων.
«Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ είναι έγκλημα ειδεχθές.
»Η δημοσιογραφική ιδιότητα του θύματος προσδίδει ιδιαίτερο βάρος στην υπόθεση. Eνημέρωσα τον πρωθυπουργό.
»Με ρητή εντολή του, οι έρευνες θα επισπευσθούν στο μέγιστο» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, όπου έγινε η δολοφονία, συλλέγουν κλιμάκια από το τμήμα ανθρωποκτονιών αλλά και από άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, μήπως εντοπίσουν τους δράστες πριν εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου αλλά και μετά από τη στυγερή δολοφονία.
Τέσσερις είναι οι βασικοί μάρτυρες, που είδαν τη σκηνή του εγκλήματος.
Πρόκειται για υπαλλήλους του δήμου που βρίσκονται μόλις 10 μέτρα από το σημείο.
Τα συλλυπητήρια προς τους οικείους του έστειλαν όλα τα κόμματα, τη βαθιά της θλίψη εξέφρασε η ΕΣΗΕΑ και ζήτησε τη διαλεύκανση του εγκλήματος, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από την ΕΕ.
Την είδηση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ μετέδωσαν και διεθνή Μέσα ενημέρωσης, με το πρακτορείο Reuters να μεταδίδει ότι ήταν «επαγγελματικό χτύπημα» και τον βρετανικό «Guardian» να σχολιάζει πως «οι δολοφονίες δημοσιογράφων είναι σπάνιες στην Ελλάδα».
Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μία απεχθής και δειλή πράξη, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ να αποσαφηνιστεί εάν η δολοφονία έχει σχέση με τη δουλειά του Γιώργου Καραϊβάζ, και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, ζήτησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
«Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ στην Ελλάδα σήμερα είναι μια τραγική υπενθύμιση ότι η δημοσιογραφία είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα στην Ευρώπη», σημειώνει η κα Μιγιάτοβιτς, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.
Η κ. Μιγιάτοβιτς καλεί τις Αρχές «να ερευνήσουν επειγόντως και πλήρως αυτό το έγκλημα και να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».