Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν οι τρεις Αλβανοί κακοποιοί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του γνωστού δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μέσα στο γραφείο του τον Οκτώβριο του 2017.
Έτσι στον Ιμπραχίμ Μπραχιμάη (ή Μικέλα Κάστριοτ) που έχει αποδεχθεί πως ήταν αυτός που πυροβόλησε τον ποινικολόγο επιβλήθηκε πλην της ποινής των ισοβίων για την ανθρωποκτονία και επιπλέον ποινή 11 ετών για δύο ληστείες που του αποδίδονται καθώς και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Στους δύο συγκατηγορουμένους του για ηθική αυτουργία στη δολοφονία, Όλντι Ντούλτσε και Κλοντιάν Λεκοτσάι επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη.
Για την υπόθεση της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου καταζητείται ένας ακόμη κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός.
Είχε επίσης απαγγελθεί κατηγορία για ηθική αυτουργία σε άλλον έναν κρατούμενο στις φυλακές ο οποίος λίγες ημέρες πριν την έναρξη της παρούσας δίκης, τον Ιανουάριο του 2019, φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον συγκατηγορούμενο του φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του 53χρονου δικηγόρου.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου η χήρα του ποινικολόγου, Βίκυ Ζαφειροπούλου, ευχαρίστησε την ελληνική Δικαιοσύνη και τους ενόρκους. Όπως ανέφερε: «Δυστυχώς τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω το Μιχάλη.
Θα βγάλουμε μια ανακοίνωση η οικογένεια συνολικά. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Ευχαριστώ για όλα και για το πόσο διακριτικοί ήσασταν μαζί μας».
Σε ερώτηση αν αισθάνεται ικανοποιημένη και ανακουφισμένη με την καταδικαστική απόφαση, η κ. Ζαφειροπούλου απάντησε πως για τους καταδικασθέντες δεν θα αλλάξει κάτι στην ζωή τους «γιατί ήταν στην φυλακή και θα είναι πάλι στην φυλακή.
»Δεν αλλάζει κάτι για αυτούς και δυστυχώς δεν αλλάζει κάτι ούτε για εμένα και τα παιδιά μου».
«Ο Ζαφειρόπουλος έγινε θυσία» – Την ενοχή των κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας
Νωρίτερα ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του ποινικολόγου, καθώς, όπως είπε «ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος “έγινε θυσία”».
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να πιστέψει ότι μπορεί να μετατρέψει την κοινωνία σε μια λατινοαμερικανικού τύπου κοινωνία, όπου οι δικηγόροι και οι δικαστές θα οπλοφορούν για να προστατεύονται», είπε ο εισαγγελέας και ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων.
«Είχαν προαποφασίσει την δολοφονία του» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος στην αγόρευση του περιέγραψε ένα παιχνίδι εκβιασμών που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο, και στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της Energa.
«Ο Μιχάλης Ζαφειροπουλος είχε βρεθεί μέσα σε μια ασφυκτική κατάσταση» τόνισε ο εισαγγελέας, συμπληρώνοντας πως ο άτυχος δικηγόρος ήταν πεπεισμένος για την αθωότητα του τότε εντολέα του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι ζητούσαν χρήματα από τον επιχειρηματία, μέσα στη φυλακή, προκειμένου να αλλάξουν τις καταθέσεις τους στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου που πλέον, είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών».
«Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το μήνυμα προς τον Φλώρο έπρεπε να περάσει με κάθε τρόπο.
»Έτσι οι κατηγορούμενοι προσποιήθηκαν τους πελάτες και πήγαν στο γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.
»Κατά την άποψή μου όμως είχαν προαποφασίσει την δολοφονία του.
»Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι ήθελαν απλώς να τον τραυματίσουν» υπογράμμισε ο εισαγγελικός λειτουργός και σημείωσε το γεγονός ότι το θύμα δεν έφερε καμία αντίσταση.
«Αν ήθελαν απλώς να τον τραυματίσουν δεν θα πυροβολούσαν στο στήθος το θύμα και από τόσο κοντινή απόσταση. Έβαλαν μάλιστα και σιγαστήρα.
»Έτσι, το μήνυμα θα ήταν άμεσο και καθηλωτικό, ώστε να δώσει γρήγορα τα χρήματα ο Φλώρος από φόβο» είπε, συμπληρώνοντας πως ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος «έγινε θυσία».
«Το θύμα, κρατώντας ψηλά το όνομα της οικογένειας του, έπεσε εν ώρα καθήκοντος, αρνούμενος την εκβίαση.
»Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος κοσμούσε την κοινωνία και την δικαιοσύνη.
»Ο θάνατος του ήταν αδόκητος… Έγινε θυσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός.
«Προτείνω την ενοχή των κατηγορουμένων, όπως κατηγορούνται, για να δοθεί το μήνυμα σε όλους ότι η πολιτεία, μέσω της δικαιοσύνης, είναι αποφασισμένη να μην απειλείται, ούτε να εκβιάζεται» κατέληξε.