Πληροφορίες θέλουν να υπήρξε προσπάθεια -που πιθανώς εμπλέκει μέχρι και «κατάθεση» σε συμβολαιογράφο, ώστε αφού ο κ. Μανιαδάκης διέφευγε στο εξωτερικό, εάν απαγγέλλονταν κατηγορίες κατά πολιτικών για την Novartis να αντικρούονταν με το επιχείρημα ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας πιέστηκε και γι’ αυτό διέφυγε, ανέφερε ο Κώστας Βαξεβάνης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.
Για τις καθυστερήσεις στην ανάκριση μεγάλων υποθέσεων, ανακριτές και δικογραφίες «κάθονται» όπως τόνισε, ο κ. Φρουζής που «έχουν ειπωθεί και κατατεθεί χιλιάδες πράγματα γι’ αυτόν κυκλοφορεί γύρω-γύρω ελεύθερος» και για το ΚΕΕΛΠΝΟ «αν κληθεί κάποιος αυτομάτως ενοχοποιείται ο Άδωνις Γεωργιάδης … πρέπει να δούμε τον κ. Γεωργιάδη να οδηγείται στην ανάκριση».
Αναφερόμενος στα όσα έγιναν με τον κ. Μανιαδάκη και την μετατροπή του από προστατευόμενο μάρτυρα σε κατηγορούμενο στην υπόθεση του σκανδάλου της Novartis, ο κ. Βαξεβάνης σημείωσε ότι «ο κ. Μανιαδάκης, ενώ είχε προσχωρήσει στην ομάδα των προστατευόμενων μαρτύρων, «κατάλαβε ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλει.
»Κατηγορήθηκε για πάρα πολλά από τους άλλους προστατευόμενους μάρτυρες, συγκεκριμένα ότι ήταν ο άνθρωπος που μετέφερε το «βαλιτσάκι» στους πολιτικούς, ο άνθρωπος που «στρατολογήθηκε» (σύμφωνα με έκφραση άλλου προστατευόμενου μάρτυρα) από την Novartis για να κουβαλάει πολιτικό χρήμα σε διάφορους υπουργούς … ανήκε σε ένα «ευλογημένο» για την εταιρεία τρίγωνο επαφών πολιτικών προσώπων-Novartis-αξιωματούχων και χειριζόταν και είχε γνώση μαζί με ελάχιστους ακόμη των «μαύρων ταμείων» (το «μαύρο ταμείο» της Novartis είχε το κωδικό όνομα «Άγιο Δισκοπότηρο»).
»Έπαιρνε λοιπόν λεφτά και επειδή ως καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας είχε σχέση με καθηγητές, με γιατρούς, πολιτικούς αξιωματούχους … ήταν και ιδιαίτερα έξυπνος άνθρωπος.
»Αναλάμβανε λοιπόν την επαφή με τα πολιτικά πρόσωπα, να τα πείσει και να τα χρηματίσει. Αυτά λένε οι μάρτυρες».
«Όταν λοιπόν προέκυψαν αυτές οι μαρτυρίες», συνέχισε, «ο κ. Μανιαδάκης έπρεπε ή να τις αντικρούσει ή να τις επιβεβαιώσει.
»Εκεί είναι η κρίσιμη περίοδος που καλείται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς να απαντήσει (γιατί με βάση το νόμο δεν μπορεί να είναι προστατευόμενος μάρτυρας αν έχει ενοχοποιηθεί).
»Δεν απαντάει. Αυτά που λένε οι μάρτυρες σε τρεις τουλάχιστον καταθέσεις από δύο φορές εναντίον του, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται, γιατί ένας μάρτυρας παραθέτει και πώς γινόταν το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος» μέσα από διαδικασία που αφορούσε εικονικές διαφημίσεις σε εικονικά site, στη συνέχεια εκταμιεύσεις ποσών που δίνονταν μετά από τρεις μήνες στα πολιτικά πρόσωπα.
»Υπήρχαν στοιχεία που κατατέθηκαν». Ταυτόχρονα, «και στους δικούς του λογαριασμούς βρέθηκαν αδικαιολόγητα χρήματα», έχει ήδη πληρώσει πρόστιμο «άνω του μισού εκατομμυρίου», κάτι που σημαίνει ότι το ποσό που εντοπίστηκε πρέπει να είναι «επί τριάμισι τουλάχιστον».
Άλλα είπε επώνυμα, άλλα ανώνυμα, άλλα όταν τον ενοχοποίησαν άλλες καταθέσεις
Κλήθηκε λοιπόν από τους εισαγγελείς τον Νοέμβριο «να δώσει εξηγήσεις -και δεν δίνει πειστικές εξηγήσεις.
»Είναι η περίοδος που του ζητούν οι εισαγγελείς να καταθέσει αν ξέρει για τον κ. Σαμαρά, για τον κ. Σαλμά, τον κ. Γεωργιάδη… Αυτός λέει «όχι».
»Το λέει και στην συνέντευξή του, «ρωτήθηκα από τους εισαγγελείς αν γνωρίζω για χρηματισμούς αυτών των προσώπων».
»Αυτή είναι η λεγόμενη «πίεση» που ασκήθηκε, μπορεί ο καθένας να καταλάβει αν ένας εισαγγελέας πρέπει ή δεν πρέπει να πιέζει σε τέτοιο βαθμό έναν άνθρωπο που κατηγορείται για τόσο σοβαρά πράγματα.
»Πουθενά δεν έχει πει ότι του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει αυτά τα άτομα … ρωτήθηκε αν ξέρει για χρηματισμούς αυτών των προσώπων … δεν απάντησε.
»Ενώ στις προηγούμενες καταθέσεις με το ψευδώνυμο «Αναστασίου» είχε ενοχοποιήσει όλα αυτά τα πρόσωπα, δεν απάντησε στις λεπτομέρειες που αφορούσαν καταθέσεις για χρηματισμούς».
Ο κ. Βαξεβάνης ανέφερε ότι «Υπήρξε μία περίοδος που (σ.τ.σ. ο κ. Μανιαδάκης) δεν απαντούσε αλλά έλεγε ότι θα απαντήσει.
»Άρχισαν να δημιουργούνται υποψίες στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.
»Αυτή είναι η κρίσιμη περίοδος που ο κ. Μανιαδάκης «απολύει» την αστυνομική φρουρά του, δίνει εντολή να μην υπάρχει στις 27 του μήνα, βγάζει εισιτήριο για το εξωτερικό (για το οποίο βέβαια ενημερώνει την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς) αλλά όχι την προστασία του.
»Και ετοιμάζει και μία οικοσκευή τέσσερα φορτηγά που στέλνει στο εξωτερικό. Όλο αυτό, είναι ένα πλέγμα φυγής».
Προσπάθεια να καταρρεύσει το κατηγορητήριο με την διαφυγή στο εξωτερικό
«Υπάρχουν διάφορες πληροφορίες», συνέχισε ο κ. Βαξεβάνης, για τον κ. Μανιαδάκη, «ότι υπήρχε σε συνενόηση με άλλα πρόσωπα -πιθανόν πολιτικά- μία διαδικασία που οδηγήθηκε μέχρι συμβολαιογράφους … ότι θα διέφευγε στο εξωτερικό και στη συνέχεια, την κρίσιμη περίοδο που θα υπήρχαν διώξεις εναντίον πολιτικών προσώπων για την Novartis, θα έβγαιναν και θα έλεγαν ότι «ο μάρτυρας πιέστηκε, ιδού σε ανύποπτο χρόνο είχε καταθέσει διάφορα σε συμβολαιογράφο», θα υπήρχε προσπάθεια να καταρρεύσει πλέον η κατηγορία κατά πολιτικών προσώπων και όχι μόνο».
Αν και «αυτό το σενάριο δεν μπόρεσε να λειτουργήσει, προσπαθούν όμως να λειτουργήσει το ενοχοποιητικό για την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ότι τον πίεζαν … δεν προκύπτει καν από τα λεγόμενά του.
»Αλλά τους ενδιαφέρει η αμφιβολία, η σύγχυση, να μην καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται.
»Αλλά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: έχει ενοχοποιηθεί γιατί υπάρχει δίωξη εναντίον του, γιατί ο ίδιος -όπως λέει η εισαγγελία- δωροδοκήθηκε.
»Ίσως ασκηθεί με βάση τα στοιχεία και τις καταθέσεις των μαρτύρων και δίωξη για ενεργητική δωροδοκία γιατί και ο ίδιος δωροδοκούσε.
»Θα βρεθεί απέναντι σε μία διαδικασία πάρα πολύ σκληρή, αδυσώπητη, δεν θα παίζει με το «καταθέτω-δεν καταθέτω», «πιέζομαι-δεν πιέζομαι», είπε χαρακτηριστικά.
Πώς εμπλέκονται εταιρείες του ίδιου και της συζύγου του
Στη συνέχεια ο κ. Βαξεβάνης αναφέρθηκε και στις «εταιρείες που είχε (σ.τ.σ. ο κ. Μανιαδάκης), μία στο όνομα της συζύγου του … ήταν η πρώτη υπόθεση που συνέδεε τις φαρμακευτικές και την Novartis με συμβούλους του υπουργού, με τον υπουργό … η σύζυγος του κ. Μανιαδάκη είχε μία εταιρεία που έκανε μελέτες για διάφορες φαρμακευτικές, την ώρα που ο κ. Μανιαδάκης δούλευε ως σύμβουλος υπουργών … η σύζυγος ήταν γνωστή τραγουδίστρια … έτρεχαν όλες οι φαρμακευτικές εκεί να πληρώσουν, προκειμένου να πάρουν τις καλές μελέτες…
»Αυτός λέει ότι είναι νόμιμες, φορολογημένες, κτλ. Μπορεί, δεν ξέρουμε αν είναι και πραγματικές όμως, γιατί οι μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι υπήρχε και ολόκληρη ιστορία εικονικών πραγμάτων.
»Ανακαλύψαμε επίσης μόλις εταιρεία που φαίνεται να εδρεύει στην Κύπρο και ήταν ιδιοκτήτης κατά 60% ο κ. Μανιαδάκης.
»Έπαιρνε διάφορα πρότζεκτ, την εποχή που ήταν καθηγητής του πανεπιστημίου. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλέγμα για τον κ. Μανιαδάκη».
Και πολιτικούς «έδωσε» και στους λογαριασμούς υπάρχει πρόβλημα
«Μπορεί να είπε “είμαι ηθικός, με ήλεγξαν 500 φορές και είναι όλα καλά”», συνέχισε ο κ. Βαξεβάνης, «αλλά τίποτε δεν ισχύει. Αφενός δεν ήταν ηθικός για τα πολιτικά πρόσωπα με την έννοια που το λέει, ότι δεν ήθελε να τα κατηγορήσει.
»Τα έχει κατηγορήσει, είπε για τον κ. Σαλμά ότι είδε να μπαίνουν τα πεντακοσάρικα στην τσέπη του, για τον κ. Γεωργιάδη και τις σχέσεις που είχε, για τους συμβούλους και πώς χρησιμοποιήθηκαν, ότι ο κ. Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε την γραμματέα του κ. Κατραβά, για τον κ. Σαμαρά ότι ισχύουν όσα είπαν οι μάρτυρες για το Harvard Project ως τρόπο χρηματισμού πολιτικών. Τους έχει “δώσει”», όπως υπογράμμισε.
»Το δεύτερο, ότι έχει ερευνηθεί 500 φορές ο ίδιος και η γυναίκα του και οι λογαριασμοί και δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε αυτό ισχύει».
«Πρέπει να εξηγήσει γιατί έγινε προστατευόμενος, γιατί κατέθεσε με ανωνυμία και υπό προστασία;
»Γιατί με το όνομά του έχει καταθέσει και λέει “δεν ξέρω τίποτα, δεν γνωρίζω τίποτα”.
»Στη συνέχεια καταθέτει ως “Αναστασίου” και τα ξέρει όλα αυτά εναντίον των πολιτικών προσώπων και λέει “συνεισέφερα ως τεχνοκράτης”.
»Γιατί ως τεχνοκράτης συνεισέφερε ως προστατευόμενος μάρτυρας και στο FBI και στην Ελλάδα;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.
Από το «γδάρσιμο» του Άδωνι στο… τσάι και συμπάθεια
Έθεσε μάλιστα και ένα «τελευταίο ερωτηματικό: Όλοι αυτοί που έλεγαν ότι τον προστατευόμενο μάρτυρα που τους κατηγορεί θα τον “ξεκουκουλώσουν”, θα τον “περάσουν από 40 κύματα”, θα τον “ανασκολωπίσουν” (οι άλλοι θα τον μήνυαν, ο κ. Γεωργιάδης ήθελε να τον “γδάρει” κιόλας, ο κ. Σαμαράς να “τον πάει μέχρι τέλος”), γιατί τώρα που αποκαλύπτεται ο “συκοφάντης” τους ξαφνικά έγινε άγιος;
»Και περίπου “όλα καλά, όλα ανθηρά”; … “Τσάι και συμπάθεια”, είναι μεσ’ στην καλή χαρά.
»Ο κ. Γεωργιάδης από προχθές ποστάρει ότι “προσπάθησαν να πιέσουν αυτόν τον καλό άνθρωπο”, κανένας δεν μιλάει … προσπαθούν να πουν ότι “ένας από αυτούς μας κατηγορούσε κι αυτός δεν υπάρχει, άρα δεν υπάρχει τίποτα”».
Ανακριτές και δικογραφίες «κάθονται» και φταίει ο Πολάκης
Κλείνοντας, ο κ. Βαξεβάνης σημείωσε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, συζητιέται σε διάφορα δημοσιογραφικά γραφεία, κακώς δεν το είπαμε με το όνομά του, βγήκε ο Πολάκης και το είπε:
»Υπάρχει μία διαδικασία καθυστερήσεων σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις, μεταξύ τους και της Novartis.
»H υπόθεση που αφορά τον κ. Φρουζή έχει πάει στην ανάκριση πάνω από ένα χρόνο.
»Ο νόμος λέει ότι σε τέσσερις μήνες πρέπει να περαιωθεί μία ανάκριση που αφορά πολιτικά πρόσωπα, διαφορετικά να πάρει ο ανακριτής παράταση, με συγκεκριμένο αίτημα.
»Αυτή την στιγμή, ούτε έχει περαιωθεί, ούτε παράταση πήρε, ούτε έχει κάνει ανακριτική πράξη, ούτε μία ανακριτική πράξη για να οδηγηθεί κάπου η ανάκριση».
«Εχουμε μία δικογραφία και μία ανακρίτρια που “κάθονται” και οι δύο, αυτό λένε οι πληροφορίες, αυτό είπε και ο κ. Πολάκης.
»Βγήκαν και του είπαν ότι είναι απαράδεκτο που παρεμβαίνει, αλλά δεν είπε αν ισχύει αυτό και είναι απαράδεκτο οι μεγάλες δικογραφίες να μπαίνουν και να μένουν στα συρτάρια, δεν απάντησε σε αυτό η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών.
»Η υπόθεση καρκινοβατεί, ο κ. Φρουζής ενώ έχουν ειπωθεί και κατατεθεί χιλιάδες πράγματα γι’ αυτόν κυκλοφορεί γύρω-γύρω ελεύθερος … πρέπει κάποιος να τον καλέσει, να του πει. Μέσα; Έξω; Εντός, εκτός και επί τα αυτά;», αναρωτήθηκε.
«Η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, με διώξεις εναντίον του κ. Πουλή και των λοιπών που έκανε τα αίσχη, είναι εδώ και πολλούς μήνες στην ανάκριση, στην κ. Ιωαννίδου.
»Η κ. Ιωαννίδου δεν έχει καλέσει κανέναν. Αν καλέσει κάποιον, αυτομάτως ενοχοποιείται ο Άδωνις Γεωργιάδης, γιατί όλα αυτά έχουν γίνει εκτός βουλευτικής ασυλίας, πρέπει να δούμε τον κ. Γεωργιάδη να οδηγείται στην ανάκριση», όπως τόνισε.
Αντίστοιχα, «η κ. Μπόζνου έχει την υπόθεση του Φρουζή ένα και πλέον χρόνο. Τα ίδια πράγματα … δεν θα τα πει κάποιος αυτά;
»Γιατί φταίει ο Πολάκης που έχει και έννομο συμφέρον, είναι αυτός που έκανε τις καταγγελίες, κατέθεσε όλα τα έγγραφα για το τι έγινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
»Ο πολίτης ή ο πολιτικός δεν έχει δικαίωμα να ρωτήσει και να πει “πρέπει να δούμε την κατάσταση διαφορετικά”;».