Κάθε παράνομη ενέργεια σε ό,τι αφορά την υπόθεση χρυσού αρνείται σύμφωνα με πληροφορίες ο ενεχυροδανειστής Δημήτρης Ριχάρδος, στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια διαφθοράς.
Ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων πέρασε το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ενώ η απολογία του βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι ισχυρισμοί του, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται κυρίως σε δύο άξονες:
Ότι δεν τίθεται θέμα λαθρεμπορίας αλλά νόμιμων εξαγωγών.
Ότι δεν υπάρχει απώλεια του Δημοσίου καθώς οι εξαγωγές γίνονταν προς τρίτη, μη κοινοτική, χώρα και επομένως δεν οφείλονται δασμοί και φόροι.
Ο ενεχυροδανειστής κατέθεσε αίτηση να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον φερόμενο ως συναρχηγό, ώστε να αποδείξει, όπως υποστηρίζει, ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες εξαγωγές χρυσού.
Στο πλευρό του κατηγορουμένου βρέθηκαν το πρωί στα δικαστήρια περίπου 20 υπάλληλοι καταστημάτων του, οι οποίοι συμπαρίστανται στον εργοδότη τους αγωνιώντας για την τύχη που θα έχουν οι θέσεις τους.
Η διαδικασία των απολογιών συνεχίζεται και σήμερα ενώ χθες Σάββατο ενώπιον της ανακρίτριας βρέθηκαν 21 κατηγορούμενοι.
Στην πλειονότητα τους οι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν προφυλακιστέα τέσσερα άτομα.
Μεταξύ των προφυλακισθέντων είναι ο φερόμενος ως συναρχηγός του κυκλώματος, Τούρκος υπήκοος συριακής καταγωγής, ο οποίος κατά την απολογία του, φέρεται να αρνήθηκε την εμπλοκή του στο κύκλωμα.
Υποστήριξε ότι είναι νόμιμος υπάλληλος στο κομμάτι της εκτίμησης ρολογιών στο κεντρικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων στην Πατησίων και ασφαλισμένος στο ΙΚΑ.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι εκτελούσε τις εντολές του αφεντικού του.
Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε και ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος.
Και αυτός κατέθεσε ότι βρίσκεται δύο χρόνια στην Ελλάδα και ήταν νόμιμος υπάλληλος καταστήματος της αλυσίδας.
Οι άλλοι δύο προφυλακιστέοι είχαν το ρόλο του «γυρολόγου» και του «συνοδού του χρυσού» από την Ελλάδα στην Τουρκία.