Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. και οι συνομιλίες που κατέγραψε στο πλαίσιο της έρευνας της Αντιτρομοκρατικής αποκρυπτογραφούν τη δράση των νεοναζί που συνελήφθησαν σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Γιάννενα, και Σέρρες.
Τα μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων που συνελήφθησαν είχαν συγκροτήσει όπως αναφέρεται στη δικογραφία που αποκαλύπτεται από το «Έθνος», ένα «χαοτικό μέτωπο ανατροπής και ριζοσπαστικού αγώνα» από τα σπάργανα του οποίου γεννήθηκαν οι οργανώσεις «Combat 18 Hellas» και οι «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές» που αποτελούν ουσιαστικά την ίδια ομάδα.
Αρχηγός ήταν ένας 35χρονος από τη Νέα Ζωή Ιωαννίνων, εργαζόμενος σε βενζινάδικο με το ψευδώνυμο Αλέξανδρος ή «Τσαμπ». Από τον Νοέμβριο τoυ 2017 ο Αλέξανδρος κατηγορείται ότι καθόριζε τους στόχους της οργάνωσης και θα μπορούσε να παρέχει στα μέλη νομική προστασία. Κανείς από τους υπόλοιπους δεν γνώριζε το πραγματικό του όνομα. Ο αρχηγός είχε αποφασίσει με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις να έρθει πιο κοντά στη Χρυσή Αυγή την οποία παλαιότερα κατηγορούσε καθώς σε λογαριασμό στο Facebook τον οποίο διαχειριζόταν είχε αναρτηθεί στις 3 Μαρτίου 2017: «Παραμερίζουμε τις διαφορές μας και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στηρίξουμε τη συγκέντρωση», για το κάλεσμα της Χρυσής Αυγής στις 5 Μαρτίου.
Στον 32χρονο δικηγόρο των Αθηνών που επίσης συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική φέρεται να είχε ανατεθεί από τον «Αλέξανδρο», ο ρόλος της προώθησης των συμφερόντων της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησής του σε πολιτικούς φορείς.
Η Αντιτρομοκρατική έφτασε στα ίχνη των ακροδεξιών στις 12 Δεκεμβρίου 2017 όταν τέθηκε υπό παρακολούθηση η καταληψη «Σινιάλο», στο Αιγάλεω ύστερα από πληροφορία ότι εκεί θα χτυπήσει n «Combat 18». Στον χώρο εθεάθη αυτοκίνητο μάρκας Mercedes στο οποίο επέβαιναν δύο μέλη της οργάνωσης που έκαναν κατόπτευση του χώρου και κατέληξαν σε κατάστημα φαστ φουντ. Στις 28 Δεκεμβρίου η «Combat 18 »τοποθέτησε στην κατάληψη «Σινιαλο» εκρηκτικό μηχανισμό και ανέλαβε διαδικτυακά την ευθύνη για την επίθεση. Έτσι σι αστυνομικοί ήταν σχεδόν σίγουροι ότι γνωρίζουν τουλάχιστον δύο μέλη της ομάδας τα οποία είχαν ήδη ταυτοποιήσει.
Σχεδόν πριν από όλες τις επιθέσεις τους οι κατηγορούμενοι έκαναν επιτήρηση του στόχου. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία η ιδανική ώρα κατά τη νύχτα ώστε να αναλάβει κάποιος δράση είναι 2.00 έως 4.00 το πρωί ενώ οι πυρήνες αποτελούνται τυπικά από δυο έως πέντε μέλη. Παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για τη στρατολόγηση νέων μελών και τον τρόπο δράσης των ομάδων για επιθέσεις σε στόχους.
Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε κατόπιν εισαγγελικής άδειας τις συνομιλίες των κατηγορουμένων για περίπου τέσσερις μήνες. Από αυτές δεν προέκυψε σχέση των επτά συλληφθέντων με τη Χρυσή Αυγή. Υπήρξαν ωστόσο αναφορές στη Χ.Α. σε κάποιες συνομιλίες.
Μέλος της «Combat 18», ηλικίας 45 ετών φέρεται να λέει στις 12 Νοεμβρίου 2017 σε συνεργό του για κάποιον «Λύκο» από τη Χρυσή Αυγή. Δύο ημέρες αργότερα 35χρονος συλληφθείς από το Χαϊδάρι εμφανίζεται σε συνομιλίες να προτίθεται να κάνει δράσεις με τους ΑΜΕ και τη Χρυσή Αυγή.
Σε άλλη συνομιλία ο 35χρονος εμφανίζεται να πραγματοποιεί κατόπτευση χώρου για να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχουν κάμερες στη γύρω περιοχή όπου θα χτυπούσε ενώ προσθέτει ότι είναι δύσκολο να πάνε με μηχανάκι γιατί θα έχει μαζί του ένα 10λιτρο μπιτόνι. Στο τέλος αναφέρει ότι σε περίπτωση σύλληψης τα δικαστικά έξοδα που θα χρειαστούν θα καλυφθούν από ανθρώπους που είναι πάντα δίπλα τους.
Στις 3 Ιανουαρίου 2018 συλληφθείς φέρεται να λέει στο τηλέφωνο ότι οι «ΑΜΕ» είναι καμιά εικοσαριά και βάζουν γκαζάκια σε αναρχικούς. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν «ΑΜΕ» στα Γιάννενα και ο αρχηγός τους είναι κάπου από εκεί και είναι Βορειοηπειρώτης. Τα άτομα των «ΑΜΕ» ποτέ δεν εμφανίζονται. Στη συνέχεια περιγράφει τον τρόπο που τον προσέγγισαν ενώ παράλληλα τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Για να εντοπίσουν τους στόχους τους έμπαιναν στην ιστοσελίδα www.enallaktikos.gr.
Φόβος μετά την επίθεση στη «Φαβέλα»
Η αδιόρατη σχέση μεταξύ αυτόνομων εθνικιστικών ή και ναζιστικών ομάδων φαίνεται και από το γεγονός ότι μετά τις συλλήψεις τεσσάρων ακροδεξιών στις 11 Ιανουαρίου για την επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά, τα μέλη της «Combat 18» και οι «ΑΜΕ», είχαν αγχωθεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο οι αρχές να φτάσουν στα ίχνη τους.
Στις 11 Ιανουαρίου ο 32χρονος δικηγόρος φέρεται να λέει στον 35χρονο από το Χαϊδάρι ότι αναρωτιέται γιατί δεν τον έχει πάρει ακόμα τηλέφωνο ο «Αλέξανδρος».
Από τον Νοέμβριο του 2017 ο «Αλέξανδρος» κατηγορείται ότι καθόριζε τους στόχους της οργάνωσης και θα μπορούσε να παρέχει στα μέλη νομική προστασία αρχηγός ή κάποιος δικός του. Ο 35χρονος από την πλευρά του ανέφερε ότι προσπαθεί να μάθει αν ήταν οι «ΑΜΕ» οι συλληφθέντες γιατί τον έχει πιάσει ένα ελαφρύ άγχος.
Σε άλλο τηλεφώνημα άλλος συλληφθείς ενημερώνει τον 35χρονο ότι οι συλληφθέντες της Αντιτρομοκρατικής για τη «Φαβέλα», είναι της «ΑΠΕΛΛΑ» και όχι των «ΑΜΕ» με τον 35χρονο να του λέει ότι και πάλι φοβάται.
Ο δικηγόρος φέρεται να γνωρίζει έναν από τους τέσσερις ακροδεξιούς που είχαν συλληφθεί για την «ΑΠΕΛΛΑ» και να φοβάται μήπως γνωρίζει για τη δράση των «ΑΜΕ».
Ο 32χρονος δικηγόρος συμβούλεψε μάλιστα στις 12 Ιανουαρίου τον 35χρονο από το Χαϊδάρι να αδειάσει το σπίτι του από οτιδήποτε ύποπτο γιατί ανησυχούσε μήπως n Αστυνομία φτάσει στους «ΑΜΕ» μετά την «ΑΠΕΛΛΑ». Είχε προηγηθεί επικοινωνία του 32χρονου με τον αρχηγό των ΑΜΕ στον οποίο μετέφερε τον φόβο του ότι μπορεί οι συλληφθέντες για την «ΑΠΕΛΛΑ» να θελήσουν να τους μπλέξουν. Ο δικηγόρος φέρεται να γνώριζε από τότε ότι η Αστυνομία έχει βάλει στο μικροσκόπιο «ΑΜΕ» και «Combat 18». Στο πλαίσιο αυτό στις 23 Ιανουαρίου 2018 αποφασίστηκε να παγώσουν για ένα διάστημα οι δράσεις των «ΑΜΕ».
Ο αρχηγός από τα Γιάννενα ρωτούσε επίμονα τον δικηγόρο αν οι αρχές συνδέουν τους τέσσερα της «Φαβέλας» με εκείνους. Σημαντικό θεωρείται τηλεφώνημα στις 3 Φεβρουαρίου 2017 στο οποίο ο αρχηγός των «ΑΜΕ» αναφέρει ότι αισθάνεται προδομένος από την «ΑΠΕΛΛΑ» καθώς ο αναφέρει όνομα συλληφθέντος της «ΑΠΕΛΛΑ» δήλωσε νέος δεν έχει καμία σχέση με τους «ΑΜΕ». Αφήνει δηλαδή να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο άτομο πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής ανήκε κάποια στιγμή στην οργάνωση. Ο 32xpovos δικηγόρος εμφανίζεται σε άλλη συνομιλία να λέει ότι ο αρχηγός «Τσαμπ» τον χρειάζεται κεντρικά πολιτικά και για αυτό δεν σκέφτηκε ποτέ να τον χρησιμοποιήσει σε οτιδήποτε άλλο (επιθέσεις).
Βαριές κατηγορίες
Οι επτά από τους έντεκα συλληφθέντες της οργάνωσης «ΑΜΕ» αντιμετωπίζουν βαριές κακουργηματικές κατηγορίες. Οι συλληφθέντες αναμένεται να προσαχθούν την Παρασκευή ενώπιον του ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και με τους αστυνομικούς που τους συνόδευαν να έχουν καλύψει τα πρόσωπά τους.
Μεταξύ των αδικημάτων που τους αποδίδεται κατά περίπτωση είναι και αυτό της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση ενώ υπάρχουν και τέσσερις συλληφθέντες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.
0 εισαγγελέας αφού μελέτησε το διαβιβαστικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας το οποίο αριθμεί 90 σελίδες άσκησε ποινικές διώξεις για διεύθυνση ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων (εμπρησμό, έκρηξη διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών, καθώς και για οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος).
Ο δικηγόρος από τον Πειραιά, ο οποίος φέρεται να είχε καθοδηγητικό ρόλο στην οργάνωση, αρνήθηκε τη συμμετοχή του η οποία προκύπτει μέσα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία υπάρχουν και οι ομολογίες για συμμετοχή σε παράνομες ενέργειες από τέσσερα άτομα, κάποιοι εκ των οποίων ενώπιον του εισαγγελέα αρνήθηκαν ότι ομολόγησαν και φέρονται να ανακάλεσαν.