Φως στο τελευταίο κρίσιμο πεντάλεπτο, πριν από τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου προσπαθούν να ρίξουν οι Αρχές που συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο δραστών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι Αρχές εκτιμούν πως τα πέντε λεπτά πριν από τη δολοφονία είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς εκεί αποκαλύφθηκε ο πραγματικός λόγος του ραντεβού που έκλεισαν με τον δικηγόρο, διάστημα κατά το οποίο βρήκαν την ευκαιρία ενδεχομένως να του ασκήσουν πίεση, να τον απειλήσουν και να τον εκβιάσουν.
Παράλληλα, οι αστυνομικοί βρίσκονται αρκετά κοντά στην οριστική ταυτοποίηση των δύο ανδρών που σκότωσαν το γνωστό ποινικολόγο.
Το δόλωμα της δολοφονίας
Το πρόσχημα της υπόθεσης με τη σύλληψη συγγενικού τους προσώπου για ποινική υπόθεση, ήταν το πρώτο δόλωμα για να κλείσουν άμεσα το ραντεβού εξαιτίας του έκτακτου χαρακτήρα και να ξεκινήσουν τη συζήτηση στο γραφείο του. Εξετάζεται αν ανέφεραν και όνομα-κλειδί, γνωστό του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, προκειμένου να σιγουρέψουν το κλείσιμο της συνάντησης. Σε αυτό το σημείο έκαναν το πρώτο λάθος δίνοντας όνομα και κυρίως τηλέφωνο επικοινωνίας.
Η διαμάχη που οδήγησε στη δολοφονία
Όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πιθανότερη αιτία που οδήγησε στη δολοφονία είναι μια διαφωνία της στιγμής κατά τη διάρκεια άσκησης πίεσης στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο για υπόθεση επαγγελματικού ή προσωπικού χαρακτήρα.
Η ενδεχόμενη άρνηση του δικηγόρου να ενδώσει ή να υποκύψει σε πιθανά αιτήματα των δύο ανδρών θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους που δημιούργησαν ένταση και απειλές από τους δράστες, οι οποίοι έβγαλαν τα όπλα τους στο τραπέζι.
Τα πέντε δεδομένα
Πέντε είναι τα βασικά δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα στην υπόθεση της δολοφονίας του δικηγόρου, Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.
1. Οι δράστες ήταν προετοιμασμένοι και διαβασμένοι για… καθυστέρηση, προκειμένου να βρουν την ευκαιρία να εκφράσουν τον πραγματικό λόγο της επίσκεψής τους και τις απαιτήσεις τους.
2. Το πρόσχημα της υπόθεσης με τη σύλληψη συγγενικού τους προσώπου για ποινική υπόθεση ήταν το πρώτο «δόλωμα» για να κλείσουν το ραντεβού εξαιτίας του άμεσου χαρακτήρα και να ξεκινήσουν τη συζήτηση στο γραφείο. Ωστόσο, αναφέρθηκαν και σε υπόθεση στην οποία είχε εμπλοκή ο γνωστός ποινικολόγος. Οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν «συστημένοι», καθώς έκαναν αναφορά σε πρόσωπο από κάποια υπόθεση που είχε χειριστεί ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος.
3. Οι δράστες έπιασαν συζήτηση για υποθέσεις με τις οποίες ασχολείτο ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος έως ότου βρουν την ευκαιρία να ασκήσουν πίεση, να απειλήσουν ενδεχομένως και να εκβιάσουν το γνωστό ποινικολόγο.
4. Οι σημειώσεις του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και του συνεργάτη του «μίλησαν» και φαίνεται να έχουν αναδείξει τα στοιχεία ταυτότητας υπόπτων. Την ίδια ώρα, σημαντικά θεωρούνται και τα μελλοντικά ευρήματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., στα οποία έχουν σταλεί τα αποτυπώματα και το γεννητικό υλικό που άφησαν πίσω τους οι δράστες. Οι Αρχές σαρώνουν επίσης και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με το δικηγόρο.
5. Το έγκλημα δεν θεωρείται προμελετημένο ή «συμβόλαιο θανάτου», λόγω της παραμονής των δραστών στο γραφείο του δικηγόρου, του ενός πυροβολισμού, της αφαίρεσης χρημάτων από τον 32χρονο συνεργάτη του και της μη κάλυψης των ιχνών τους. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δεν είχε εκφράσει ποτέ φόβους για τη ζωή του, ενώ δεν είχε προσωπική ασφάλεια, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν φίλοι, συγγενείς αλλά και οι στενοί του συνεργάτες.