Ποινική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο, σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος 14 γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί, για την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο ίδρυμα από ασθενή, τον Σεπτέμβριο του 2015, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις ασθενείς.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Πέτρου, που ερεύνησε την υπόθεση, σε πόρισμα που συνέταξε, καταλογίζει στους υπευθύνους του νοσοκομείου αδιαφορία για το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς από δικές τους παραλείψεις, ενώ επισημαίνει ευθύνες της Πολιτείας, που επιτρέπει να κρατούνται στο συγκεκριμένο ίδρυμα «ποινικά ακαταλόγιστοι» νοσούντες. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, οι θεωρούμενες «επικίνδυνες περιπτώσεις» ασθενών που εμφανίζουν παραβατικές συμπεριφορές και έχουν κριθεί ποινικά ακαταλόγιστοι, θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε ειδικά ιδρύματα και όχι μαζί με άλλους ψυχικά πάσχοντες.
Ο εισαγγελέας άσκησε πάντως ποινική δίωξη και στον ασθενή που προκάλεσε τη φωτιά στο νοσοκομείο, αν και στο παρελθόν έχει κριθεί ακαταλόγιστος, για τα αδικήματα της πρόκλησης εμπρησμού, σωματικής βλάβης κατά συρροή και διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Πέτρου απήγγειλε επιπλέον κατηγορίες σε δύο από τους θεράποντες γιατρούς, για παράνομη κατακράτηση, καθώς φέρονται να κρατούσαν συνεχώς δεμένους τους τρεις ασθενείς που κάηκαν, τακτική που απαγορεύεται. Επίσης:
– Άσκησε πλημμεληματική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά έξι γιατρών οι οποίοι απουσίαζαν από τις εργασίες τους στο νοσοκομείο,
– κατά ενός διοικητικού υπαλλήλου, για ψευδή βεβαίωση πυρασφάλειας του χώρου που κρατούνταν ο τρόφιμος που έβαλε την φωτιά
– και κατά υπαλλήλου της εταιρίας πυρασφάλειας, για απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.
Την υπόθεση ανέλαβε τακτικός ανακριτής.