Ενάμιση χρόνο μετά την αποτρόπαια δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα οι δυο κατηγορούμενοι για το έγκλημα άκουσαν τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να τους καταδικάζουν, ομόφωνα, σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και επιπλέον ποινή 4 ετών για απόπειρα ληστείας.
Η ώρα της κρίσης για τον 27χρονο Στεφάν Ματασαρεάνου και τον 30χρονο Κοσμίν Γκαϊτάν έφτασε στην εκπνοή της λήξης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης τους, που είχε οριστεί για τις 6 Ιουλίου. Οι δύο καταδικασθέντες όταν άκουσαν τις ποινές ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ συγγενείς και φίλοι του συγγραφέα σχολίασαν «τόσο καιρό κλαίγαμε εμείς, τώρα ας κλάψουν και αυτοί».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να αναγνωριστεί στους εντολείς τους το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Επιπλέον, για τον 30χρονο ζητήθηκε να του αναγνωριστεί και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό αλλά οι δικαστές απάλλαξαν, ομόφωνα, τον 27χρονο από την κατηγορία της αντίστασης.
Αντιδράσεις για την τοποθέτηση Κούγια
Αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του Στεφαν Ματασαρεάνου, όταν ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου.
Α. Κούγιας: Μπορεί η πράξη του κατηγορούμενου να έσωσε άλλα παιδιά από τον εκμαυλισμό. Να παίρνεις ένα 16χρονο, να το χαρτζιλικώνεις και να του λες «έλα να σου μάθω πως γίνονται κάποια πράγματα…». Αυτό είναι εκμαυλισμός. Ποιος ξέρει πόσα άλλα παιδιά…
Ακροατήριο: Αίσχος… αίσχος…
Α. Κούγιας: Εμένα αν το είχε κάνει στο παιδί μου θα του είχα κόψει τα γεννητικά όργανα και τα πόδια.
Την ικανοποίησή της για την απόφαση εξέφρασε, μέσω των δικηγόρων της, η οικογένεια του Μένη Κουμανταρέα . Σε γραπτή δήλωση της η δικηγόρος Αγγελική Δημακοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια μέρους της υπεράσπισης να αμαυρώσει τη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους νεοέλληνες λογοτέχνες έπεσε στο κενό. Εάν διάβαζε περισσότερη λογοτεχνία, ίσως να έφτιαχνε πιο πειστικές ιστορίες. Οι τυμβωρύχοι , αν και σύλησαν τον τάφο του Μένη Κουμανταρέα, δεν κατόρθωσαν ποτέ να βρουν το «Θησαυρό του Χρόνου»».
Η πρόταση τους εισαγγελέα
Ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση του ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι και οι δυο κατηγορούμενοι εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι δυο άνδρες διέπραξαν μαζί τη δολοφονία του άτυχου συγγραφέα. Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του επικαλέστηκε την ιατροδικαστική έκθεση στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι κακώσεις που είχε το θύμα οι οποίες επέφεραν και το θάνατο.
«Μου έκανε εντύπωση η κυνικότητα των δυο αυτών νέων ατόμων και το γεγονός πως δεν διέκρινα ίχνος μετάνοιας στη συμπεριφορά τους» είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας ο οποίος αναφερόμενος στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 6 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα της δολοφονίας του Μένη Κουμανταρέα , υπογράμμισε πως προκύπτει ότι οι δυο νεαροί Ρουμάνοι περίμεναν στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ζακύνθου, κρυμμένοι στη σκάλα που οδηγεί στον υπόγειο χώρο, για περισσότερο από πέντε ώρες.
«Για δύο ανθρώπους που πήγαν να ζητήσουν 10 με 20 ευρώ από έναν άνθρωπο που είχαν αγαπητική σχέση, προκαλεί εντύπωση το διάστημα που παραμένουν στην πολυκατοικία κρυμμένοι…» υπογράμμισε ο εισαγγελέας επισημαίνοντας πως οι κατηγορούμενοι , στις απολογίες τους, δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις για τον τρόπο που έδρασαν το μοιραίο βράδυ.
Οι απολογίες
Στις απολογίες τους οι δυο Ρουμάνοι ακολούθησαν την ίδια γραμμή που είχαν επιλέξει από την πρώτη ημέρα, ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλον. Ωστόσο, ο Στεφάν Ματασαρεάνου, άλλαξε στάση και πήρε πίσω όσα είχε πει προανακριτικά για ερωτικές επαφές του με το γνωστό συγγραφέα, χαρακτηρίζοντας τη σχέση τους φιλική.
Αναφερόμενος στο απόγευμα 6ης Δεκεμβρίου ισχυρίστηκε πως πήγε στην πολυκατοικία του Κουμανταρέα με σκοπό να του ζητήσει χρήματα για να πάει για ποτό σε ένα κλαμπ της πλατείας Αττικής με τον συγκατηγορούμενό του Κοσμίν Γκαϊτάν.
«Μπαίνοντας στην πολυκατοικία είδα ένα νεαρό Αλβανό. Επειδή τον είχα ξαναδεί, υπέθεσα ότι θα ανέβαινε στο διαμέρισμα του Κουμανταρέα. Όταν έφυγε ο Αλβανός, γύρω στις 8, κατέβηκε και ο Μένης. Όμως, δεν τον έπιασα να του μιλήσω γιατί έξω από την πολυκατοικία τον περίμενε ο φίλος του ο κ. Θάνος. Ο Μένης δεν ήθελε να του ζητάω χρήματα μπροστά σε άλλους…», είπε στην απολογία του ο 27χρονος.
Σύμφωνα με τον νεαρό παρέμειναν στο ισόγειο ως τις 11 τη νύχτα οπότε και επέστρεψε ο συγγραφέας. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε τον ακολούθησαν μέχρι τον τέταρτο όροφο και όταν τους άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματος του, του ζήτησαν χρήματα, αλλά εκείνος αρνήθηκε λέγοντας πως είχε δανείσει σε άλλον 3.000 ευρώ.
«Δεν ήμουν στα καλά μου και τον έσπρωξα… Λυπάμαι πολύ αλλά δεν τον σκότωσα εγώ», ισχυρίστηκε ο Ματασαρεάνου «δείχνοντας» εμμέσως πλην σαφώς προς τον συγκατηγορούμενο καθώς , όπως ισχυρίστηκε ο Γκαϊτάν παρέμεινε 20 λεπτά στο διαμέρισμα του συγγραφέα. «Εγώ έφυγα και τον περίμενε στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου τον είδε να πετάει στον κάδο απορριμμάτων «κάτι που έμοιαζε με γάντια», είπε.
Την δική του εκδοχή για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ έδωσε ο Κοσμίν Γκαϊτάν υποστηρίζοντας πως ο συγκατηγορούμενος του λέει ψέματα. Ο νεαρός ισχυρίστηκε πως όλα έγιναν στο ισόγειο της πολυκατοικίας, μπροστά από το ασανσέρ όπου βρέθηκαν τα γυαλιά του θύματος και κηλίδες αίματος.
«Εγώ περίμενα στα σκαλιά του υπογείου. Όταν ο Στεφάν είδε τον Κουμανταρέα άρχισαν να λογομαχούν. Ο Κουμανταρέας τού είπε: «Μαλ…α δε σού δίνω άλλα λεφτά», κι ο Στεφάν απάντησε: «Αφού ξέρεις ότι δεν έχω. Γιατί δε μου δίνεις»; Μετά άκουσα ήχους χτυπημάτων κι όταν ανέβηκα είδα το συγγραφέα πεσμένο στο έδαφος, ενώ ο Στεφάν είχε ανέβει πάνω του και με το ένα χέρι τον κρατούσε από το λαιμό και με το άλλο τον γρονθοκοπούσε», περιέγραψε ο Γκαιτάν.
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, μαζί με τον 27χρονο έβαλαν τον συγγραφέα στο ασανσέρ και ανέβηκαν στον τέταρτο. Αφού ξεκλείδωσαν με τα κλειδιά του, ο Ματασαρεάνου άρχισε να ψάχνει το σπίτι ενώ ο ίδιος προσπάθησε να συνεφέρει το θύμα, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Τελικά, όπως είπε, τον έβαλαν στο κρεβάτι και έφυγαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνήγορος του 27χρονου , Αλέξης Κούγιας , κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, επικαλέστηκε δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις οι οποίες διενεργήθηκαν πέντε μήνες μετά το έγκλημα και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι αιτία θανάτου ο στραγγαλισμός .
Παράλληλα, εντοπίζεται και DNA δύο άγνωστων προσώπων στον τράχηλο του συγγραφέα. Μάλιστα, ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να εξεταστούν από το δικαστήριο οι δύο πραγματογνώμονες και ένας χημικός, αίτημα το οποίο , τελικά, απορρίφθηκε.