Διαβάστε σχετικά για Άκης Τσοχατζόπουλος, Αντώνης Κάντας, Γιάννης Σμπώκος, Διαφθορά, Εξοπλιστικά Προγράμματα,
Χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Γιάννη Σμπώκο για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού Ερμής επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Σε αντίθεση με τον κ. Σμπώκο, τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την κολάδιμη πράξη τους αναγνώρισε στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και το στέλεχος της ίδιας υπηρεσίας Νίκο Λεονταρίτη,τους καταδίκασε σε κάθειρξη 25 και 20 ετών αντίστοιχα.
Πέραν της ποινικής καταδίκης, το δικαστήριο επεδίκασε πρόστιμα «μαμούθ» υπέρ του δημοσίου στους τρεις καταδικασθέντες για την υπόθεση του «Ερμής 2». Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στον άλλοτε γενικό διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και το στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Νίκο Λεονταρίτη να καταβάλουν συνολικά ποσό 25 εκατ. ευρώ για τη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από την επίμαχη σύμβαση του προγράμματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού. Πέραν αυτού, καθένας
τους θα πρέπει να δώσει 500.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις πράξεις τους.
Οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών. Ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας βαρύνεται επιπλέον και με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Τέλος, σημειώνεται ότι για την εν λόγω υπόθεση ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου καθώς έχει επέλθει παραγραφή των τυχόν αδικημάτων του από τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.