Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρ. Πειραιώς: Στόχος η μείωση στα “κόκκινα” δάνεια κατά 58%

Τρ. Πειραιώς: Στόχος η μείωση στα “κόκκινα” δάνεια κατά 58%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 58% και στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 41% προβλέπουν οι επιχειρησιακοί στόχοι που έχει υποβάλει στον SSM η Τράπεζα Πειραιώς για το διάστημα από τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς ως το τέλος του 2019

Τους στόχους αποκάλυψε η διοίκηση της Πειραιώς κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μια και τα «κόκκινα» δάνεια μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των αναλυτών.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας στο τέλος του 2019 και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (Non Performing Loans – NPLs) θα υποχωρήσουν από το επίπεδο των 24 δισ. ευρώ σε 10,2 δισ. Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs) θα υποχωρήσουν στα 20,3 δισ. από 34 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για φιλόδοξους στόχους που η διοίκηση της Πειραιώς θεωρεί εφικτούς τουλάχιστον όπως κλιμακώνονται.
Ήδη, για τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι ο στόχος για μείωση των NPLs κατά 1 δισ. ευρώ θα ξεπερασθεί καθώς ήδη στο 9μηνο τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών έχουν μειωθεί κατά 800 εκατ. ευρώ. Εφικτούς θεωρεί η Πειραιώς και τους στόχους για το 2017 με τη διοίκησή της να διατυπώνει την άποψη ότι θα επιτευχθούν ακόμη και αν το μακροοικονομικό περιβάλλον εξελιχθεί χειρότερα από το αναμενόμενο.

Το 2016 η ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγινε από τις εσωτερικές εξειδικευμένες μονάδες του ομίλου, ωστόσο από το 2017 η τράπεζα θα προχωρήσει σε συνεργασίες με εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων.

Οι βασικοί τρόποι μείωσης των κόκκινων δανείων είναι: Oι ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, οι διαγραφές, οι ρευστοποιήσεις και οι επιλεκτικές πωλήσεις. Ώθηση στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων, κυρίως των επιχειρηματικών αναμένεται να δώσουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην εξωδικαστική διευθέτηση χρέους, την κάλυψη όσων υπογράφουν αναδιαρθρώσεις με διαγραφή μέρους της απαίτησης και το πτωχευτικό δίκαιο.

Η Πειραιώς αποκάλυψε ότι η παρακολούθηση των επιδόσεων των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια θα γίνεται ως το τέλος του 2017 σε τριμηνιαία βάση ενώ από το 2018 η επισκόπηση θα είναι ετήσια. Υπάρχουν 60 διαφορετικές δείκτες επίδοσης (KPIs) που παρακολουθεί η εποπτική αρχή, ενώ η προσπάθεια θα συνεχισθεί πέραν του 2019.

Το 2018 οι τράπεζες θα κληθούν να ανανεώσουν το πλάνο τριετίας δίνοντας στόχους και για το 2020. Αυτό θα συμβαίνει κάθε χρόνο μέχρι το επίπεδο των NPEs στις εγχώριες τράπεζες να υποχωρήσει στο μέσο ευρωπαικό όρο.

Καταθέσεις

Στο μέτωπο των καταθέσεων συνεχίζεται, όπως τόνισαν, η μικρή ροή καταθέσεων στο σύστημα και σε αυτόν έχουν συμβάλει τόσο οι αλλαγές για το νέο χρήμα όσο και η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και στην πληρωμή τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το δημόσιο.

“Είμαστε κοντά στους πελάτες μας, τους ξέρουμε και προσπαθούμε να τους πείσουμε να φέρουν πίσω τα χρήματα τους”, ανέφεραν. Η διοίκηση της Πειραιώς εκτίμησε ότι το 2017 θα βελτιωθεί περαιτέρω το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κυρίως λόγω της περαιτέρω υποχώρησης του κόστους χρηματοδότησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γ. Ζαββός (HDB): «Η γεωστρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης την καθιστά το νευραλγικό σταυροδρόμι των Δυτικών Βαλκανίων»

Τράπεζα Καρδίτσας: Εκδήλωση με Αναπτυξιακή Τράπεζα για την ενίσχυση των ΜμΕ

Νέο αντάρτικο στη ΝΔ: 8 βουλευτές κατά Γεωργιάδη-Κεραμέως και Γ. Βλάχος κατά Χατζηδάκη

Αναταράξεις στη ΝΔ: Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Σαλμά από βουλευτή της

Κύπρος: Ουκρανός ολιγάρχης που βοήθησε τον Ζελένσκι να ανέλθει στην εξουσία χάνει την κυπριακή ιθαγένειά του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr