Οι χαμηλές τιμές των ακινήτων, η δυναμική της ελληνικής – τουριστικής – αγοράς, σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο που “οδηγεί” ουσιαστικά στη παρανόμια τους ιδιοκτήτες ακινήτων που “συνδέονται” με την AirBnB δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου η δημοφιλής πλατφόρμα να κάνει το επόμενο βήμα ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα η AirBnB, σύμφωνα με το EMEA.gr φέρεται να “σκανάρει” την ελληνική αγορά ακινήτων προκειμένου να προχωρήσει σε αγορές ακινήτων τις οποίες θα νοικιάζει και θα τις διαχειρίζεται απευθείας η ίδια στους αλλοδαπούς – κυρίως – τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα, αλλά και την Airbnb, για τις διακοπές τους.
Πρόσφατα μάλιστα η Airbnb προχώρησε σε ένα νέο γύρο χρηματοδότησης η οποία ανεβάζει τη συνολική χρηματοδότηση, από το 2008, στα 3 δισ. δολ. η οποία ισχυροποιεί χρηματοοικονομικά την εταιρεία. Σημειώνεται ότι η Airbnb ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008, έχει βάση το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας και αποτελεί μια κοινότητα-αγορά για άτομα που θέλουν να καταχωρήσουν, να ανακαλύψουν και να κάνουν κράτηση μοναδικών χώρων σε ολόκληρο τον κόσμο — διαδικτυακά ή από κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το AirBnB έχει δικαστικές διαμάχες με το Σαν Φρανσίσκο ενώ και η Νέα Υόρκη σχεδιάζει να κηρύξει παράνομες τις ιδιωτικές ενοικιάσεις κατοικιών, όπως και άλλες πόλεις στην Ευρώπη, κάτι το οποίο μπορεί να κάνει ζημιά στην μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας.
Αν και δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια ο όποιος υπολογισμός, αλλά υπολογίζεται ότι, μόνο στην Ελλάδα, η φοροαποφυγή ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ (σε ετήσια βάση), ενώ σημαντικά μεγαλύτερο είναι το αντίστοιχο ποσό για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο η AirBnB κατά διαστήματα εκδίδει μελέτες στις οποίες αποτυπώνονται κάποια επιμέρους στοιχεία για το οικονομικό της αποτύπωμα σε μια χώρα ή σε μια κατηγορία πολιτών. Έτσι τελευταίο στοιχείο αφορά την ενίσχυση των εισοδημάτων πολιτών από 60 ετών και άνω που, σύμφωνα με την Airbnb, στην Ελλάδα έχουν ενισχυθεί (σε ετήσια βάση) κατά 2.715 ευρώ.