Τρεις είναι σύμφωνα με την Eurobank οι «πηγές» της ύφεσης, η κατανάλωση, οι εξαγωγές και η παραγωγικότητα της εργασίας όπως αναλύει η εβδομαδιαία ανάλυσή της τράπεζες για την ελληνική οικονομία.
Όπως επισημαίνει η Eurobank, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, o ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο -1,16% το α’ τρίμηνο του 2016 από -0,68% το δ’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής καταγράφηκε συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 0,39% από οριακή αύξηση 0,08% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Eurobank εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση, οι εξαγωγές και οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίων θα έχουν αρνητική συνεισφορά στη ζήτηση ενώ οι εισαγωγές θα έχουν θετική συμβολή (μέσω της μείωσής τους). Η συγκεκριμένη εκτίμηση, σύμφωνα με την ανάλυση, στηρίζεται στην επιδείνωση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή, στην αρνητική μέση ετήσια μεταβολή του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο, στην ετήσια πτώση του δείκτη κύκλου εργασιών στον τομέα εμπορίας αυτοκινήτων και στα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το α’τρίμηνο 2016.
Υψηλή ετήσια συρρίκνωση παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και οι εισπράξεις από την παροχή υπηρεσιών. Οι μοναδικές κατηγορίες που κατέγραψαν σχετική ανθεκτικότητα ήταν εκείνες των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία (οριακή αύξηση) και των ταξιδιωτικών υπηρεσιών (οριακή μείωση). Ωστόσο, λόγω της υψηλότερης πτώσης των εισαγωγών, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε ετήσια αύξηση το α’ τρίμηνο 2016.
Συνεπώς, προσθέτει η Eurobank, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης εκτιμάται ότι θα είναι θετική. Στο σκέλος των ιδιωτικών επενδύσεων, αναμένεται συρρίκνωση της ζήτησης για πάγια κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ η μεταβολή των αποθεμάτων δύναται να είναι θετική λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης στα προηγούμενα δύο τρίμηνα και της προοπτικής για θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το β’ εξάμηνο. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Κομισιόν, η αύξηση των επενδύσεων σε πάγια το δ’ τρίμηνο 2015 (4,94% σε ετήσια και 20,38% σε τριμηνιαία βάση) προήλθε κυρίως από τον δημόσιο και όχι από τον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, όσον αφορά την προσφορά, με δεδομένη την ετήσια αύξηση της απασχόλησης τους δύο πρώτους μήνες του 2016, αναμένουμε περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγικότητας της εργασίας το α’ τρίμηνο του 2016.